Maltan villi ja välinpitämätön liikennekulttuuri oli Juhan perheelle viimeinen niitti.
Maltan villi ja välinpitämätön liikennekulttuuri oli Juhan perheelle viimeinen niitti.

Kirjailija Juha Vuorinen muutti pois Maltalta homeongelmien vuoksi. Kaksi vuotta kosteissa asunnoissa jätti jälkensä.

Vuorisen perhe muutti alun perin Suomesta Maltalle viettämään välivuotta. Siinä sivussa oli tarkoitus järjestää lapsille englannin kielikylpy. Saarenlaajuiselta vaikuttava homeongelma valkeni aika nopeasti elokuussa 2013 tehdyn muuton jälkeen.

– Ne ilmenivät astumalla sisään mihin tahansa rakennukseen. Kaikkialla oli hometta, mikä johtui sikäläisten osaamattomuudesta rakentaa tuulettuvia rakennuksia. Ilmankosteus Maltalla on huikea, pyykilläkin kesti viisi päivää kuivua, Juha Vuorinen selittää.

Viisihenkinen perhe asui kolmessa asunnossa kahden vuoden aikana. Homeetonta kotia ei tuntunut löytyvän vaihtamallakaan. Juha ja nuorin poika alkoivat saada homeesta oireita jo ensimmäisen vuoden aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Huomaan Maltalla tehdyistä radiokolumneista, kuinka ääneni on niissä kaikissa todella käheä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pojan kuolema viimeinen niitti

Muuttoon pois saarelta oli muitakin syitä.

– Maltalainen välinpitämättömyys näkyi räikeimmin juuri asuntojen rakentamisessa ja ylläpidossa. Maassa on myös aivan seinähullu liikennekulttuuri. Siellä asumisemme aikana jäi useita lapsia suojatiellä auton alle. Lähtöämme edeltävänä päivänä satuimme paikalle, kun 11-vuotiaan pojan kallonpalasia pestiin kotikatumme suojatieltä. Se oli se ihan viimeinen vakuutus meille, että teimme oikean päätöksen poistua saarelta pysyvästi.

Vuorinen toivoo, että homeesta ei ehtinyt jäädä perheelle pysyviä ongelmia. Häneltä vaivat eivät ole vielä loppuneet aivan kokonaan.

– Muuten voin jo ihan hyvin, mutta olen huomannut, että olen nykyään paljon alttiimpi kaikenlaisille allergisille oireille. Reagoin paljon herkemmin kaikenlaiseen siitepölyyn ja huonolaatuisen ilmaan kuin ennen. Nenä alkaa vuotaa, kutista tai menee tukkoon, yskittää, silmät vuotavat ja välillä tulee iho-oireitakin. Tuntuu kuin olisin vähän kaikelle allerginen. Se on lopulta aika kova hinta niistä kahdesta vuodesta, jos tämä on pysyvä vaiva.

Lue lisää Juha Vuorisen ajatuksia Hyvä terveys 10/2017. Tilaajana voit lukea koko lehden maksutta osoitteessa digilehdet.fi

Kuka?

Juha Vuorinen, 50, kirjailija

PERHE vaimo ja 27-, 17-, 14- ja 11-vuotiaat lapset.

AJANKOHTAISTA seitsemäs kausi Kauno-kirjallisuuden karvakuonot -sarjaa Suplassa kirjailija Tuomas Kyrön kanssa ja Hyvät ja huonot uutiset -ohjelma Nelosella.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla