Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Voiko vaimoni käyttämä hormonihoito aiheuttaa minulle erektio- tai muita ongelmia? Hän laittaa emättimeen säännöllisesti geeliä, jossa on naishormoneita.

Kysyjän vaimo käyttää estrogeenia sisältävää valmistetta emättimen kautta annosteltuna, joten kyseessä on ns. paikallishoito. Emättimen limakalvon oheneminen ja kuivuminen aiheuttaa kirvelyä ja arkuutta. Kuivat limakalvot voivat aiheuttaa yhdyntäkipuja, jopa limakalvojen haavautumista. Estrogeenia sisältävät valmisteet vahvistavat limakalvoja ja estävät näitä oireita.

Paikallishoidossa oleva naishormoni on joko estradiolia tai estriolia ja valmisteita on sekä voiteina tai tabletteina. Useimpia valmisteita saa apteekista ilman reseptiä. Hoidon alussa valmistetta käytetään kahden viikon ajan joka päivä, sen jälkeen tavallisimmin kahdesti viikossa, iltaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka estrogeeni imeytyy hyvin ihon ja limakalvojen läpi, on näiden paikallisvalmisteiden sisältämä estrogeenimäärä niin pieni, että sillä ei ole vaikutusta muualle elimistöön kuin emättimen ja virtsaputken limakalvolle. Paikallishoitovalmisteiden käyttö ei näy tavanomaisissa veren estrogeenitasojen mittauksissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miehenkin verenkierrossa on pieni määrä naishormonia, koska kives tuottaa estradiolia. Vaimon käyttämästä emättimen paikallishoitovalmisteesta ei ole haittaa miehelle. Sinänsä estrogeenivoidetta ei kannata käyttää yhdynnässä liukuvoiteen korvikkeena.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla