Yleensä lääkärin pakeille mennään, kun siihen on tarvetta. Mutta gynekologiln tarkastuksessa moni nainen haluaa käydä joka vuosi. Onko se tarpeen?

Suomalaiset naiset käyttävät naistentautien erikoislääkäriä mielellään ja ovat asiakkaina aktiivisia. Löydettyään itselleen mieluisan naistentautien erikoislääkärin, he pyrkivät säilyttämään tämän kanssa elämän mittaisen potilassuhteen. Tytön ensimmäistä käyntiä gynekologilla saatetaan pitää jopa eräänlaisena naiseksi siirtymisen riittinä.

Vaikka varpaansa voisikin näyttää lääkärille kuin lääkärille, alapäätään ei. Pikkuhousujen kätkemä alue koetaan hyvin yksityiseksi. Satunnaisen lääkärin tekemänä intiimi tutkimus ei välttämättä tunnu luontevalta. Niinpä joka viides 29–60-vuotiaista naisista valitsee yksityisen ”oman” naistentautien erikoislääkärin tekemään itselleen gynekologisen tarkastuksen.

Julkisen terveydenhuollon puolella naistentautien erikoislääkärin vastaanotolle ei pääse ilman yleislääkärin tutkimusta ja lähetettä. Yksityisvastaanotolle sen sijaan pääsee puhelinsoitolla. Samassa puhelussa nainen voi myös valita, varaako ajan nais- vai miesgynekologilta.

– Gynekologi on naistentautien erikoislääkäri ja näen hänet myös eräänlaisena tukihenkilönä naisen elämän varrella. Gynekologi on ammatti, jossa palvellaan papin ja lääkärin välimaastossa. Naisella on vastaanotolla ikään kuin mahdollisuus päivittää itsensä sekä terveydellisesti että henkisesti, kuvailee naistentautien erikoislääkäri, professori Olavi Ylikorkala.

Erikoislääkäreistä vain silmälääkäreitä työllistetään yksityisvastaanotoilla siinä määrin kuin gynekologeja. Julkisessa terveydenhuollossa työskentelevistä gynekologeista 90 prosenttia pitääkin osa-aikaista yksityisvastaanottoa.

Luunkin asiantuntija

Kuukautisten alkaminen ilman häiritseviä erityisoireita ei vielä anna aihetta varata aikaa gynekologilta. Ensimmäinen gynekologikäynti on aiheellinen siinä vaiheessa, kun nuori nainen haluaa seksin kuuluvan elämäänsä. Ehkäisyn hoitaminen on siis ajankohtainen ennen sitä ”ekaa kertaa”.

Olavi Ylikorkala muistuttaa, että jokainen ei-toivottu raskaus on riski naisen terveydelle ja hänen mahdollisille tuleville raskauksilleen, vaikka nainen olisi nuori, terve ja hyväkuntoinen.

– Ammattikuntamme tavoittaa lähes kaikki naiset. Itse muistutan jo nuoria naisia säännöllisestä liikunnasta, sekä D-vitamiinin ja kalkin käytöstä. Pieni teko nuorena saattaa parantaa elämänlaatua vanhana. Näillä toimilla voi nimittäin ehkäistä luukatoa. Luuasioiden – ja usein luuntiheysmittausten hoitaminenkin kuuluu minusta juuri gynekologien vastuulle, koska osteoporoosi on alkuvaiheessaan oireeton ja siten löydettävissä vain rutiinitarkastusten yhteydessä, Ylikorkala selvittää.

Hormonikorvaushoidolla voidaan Olavi Ylikorkalan mukaan parantaa menopaussi-ikäisen elämänlaatua hillitsemällä vaihdevuosioireita ja samalla eliminoida vanhuusiän vakavia tapaturmia. Luun tiheyttä hoidetaan samoilla hormoneilla kuin vaihdevuosioireita. Englantilaisen tutkimuksen mukaan naiset pelkäävät reisiluunkaulan ja selkänikamien murtumaa paljon enemmän kuin esimerkiksi rintasyöpää tai sydäninfarktia.

– Syöpäriski kasvaa sekin iän myötä. Siksi ikääntyminen itsessään on minusta riittävä peruste aloittaa säännölliset tarkastuskäynnit viimeistään vaihdevuosi-iässä. Vaihdevuosien jälkeen suosittelen gynekologisia tutkimuksia vuosittain, riippumatta siitä, onko nainen valinnut aikanaan hormonikorvaushoidon vai ei, sanoo Olavi Ylikorkala.

Nurinkurinen kulttuuri

Suomalaisilla naisilla on vahva mielikuva siitä, että gynekologilla tulisi käydä kerran vuodessa. Suomeen onkin kotiutunut käytäntö, jossa vähemmän osaamista vaativat asiat hoidatetaan naistentautien erikoislääkärin yksityisvastaanotolla, mutta sen sijaan vastuullisesti vaativa raskauden seuranta on keskitetty äitiysneuvoloille. Eikä naisilla ole tästä huonoa sanottavaa.

Tutkimusprofessori Elina Hemminki ei ole löytänyt ainuttakaan tutkimusta, joka puoltaisi erikoislääkärin käyttämistä perusterveystarkastuksen tekemiseen tai ylipäänsä vuosittain tehtäviä gynekologisia tarkastuksia.

Lisäksi naistentautien erikoislääkäreiden vakioasiakkaat antavat Elina Hemmingin mukaan selkeän yhteiskunnallisen merkin halustaan kustantaa itse perustarkastukset. Yksityisvastaanotto maksaa vähintään 50 euroa kerta, lisäksi tulevat mahdollsiet laboratotio- ja muut kulut.

Jos nainen aloittaa seksin 18-vuotiaana, elää 85-vuotiaaksi ja teettää gynekologisen perustarkastuksen vuosittain, hän tulee elämänsä aikana käyneeksi naistentautien erikoislääkärin vastaanotolla liki 70 kertaa.

– Viestissä on se riski, että se myös otetaan vakavasti. Säästökohteita haetaan kaiken aikaa, Elina Hemminki sanoo.

Suojaa seulonnoista

Elina hemmingin toteuttama kuntakohtainen vertailuttukimus antoi osviittaa siitä, etteivät erikoislääkärissä vuosittain käyneet naiset olisi hyötyneet luomistaan rutiineista. Saman tevreydellisne turvan saa julkisesta terveydenhuollosta.

Tärkeintä on käydä kaikissa joukkoseulonnoissa sekä hoidattaa gynekologiset oireet asianmukaisesti.

Hemminki ei usko, että kaikilla tulee olemaan koskaan varaa yksityiseen erikoislääkäriin.

– Heille haluan kertoa, että varattomuus itsessään ei johda oman terveyden laiminlyöntiin tai altista salakavalille kasvaimille. Jokainen nainen pääsee tarvittaessa naistentautien erikoislääkärin vastaanotolle, niin kauan, kuin julkinen sektori toimii kuten tänä päivänä.

ERI-IKÄISENÄ GYNEKOLOGILLA

Käynti gynekologin vastaanotolla sisältää aina gynekologisen tutkimuksen sekä rintojen palpoinnin, käsin tunnustelun.

KUN OLET 20-VUOTIAS ja seksuaalisesti aktiivisessa iässä, vastaanotolla arvioidaan ehkäisyn tarve ja ehkäisytapa.
Syyläperäisen kohdunkaulan syövän etsintä irtosolu- eli Papa-näytteestä kuuluu tämän ikäluokan lisätutkimuksiin, samoin klamydiatesti. Ikäryhmän naisista seitsemän sadasta kantaa piilevää, oireetonta klamydiaa.

KUN OLET 35-VUOTIAS ja lapseton, on lastenhankintaa mietittävä nyt jo iän takia. Mikäli lastenhankinta on odellinenvaihtoehto, raskaus olisi toivottavaa viimeistään tässä iässä. Ellet halua lapsia, keskustelun painopiste siirtyy siihen, millaiseen seksielämään ehkäisyä kaivataan.

Tämän ikäryhmän naisilla alkaa esiintyä endometrioosia. Endometrioosi tarkoittaa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kohtuontelon ulkopuolella, muun muassa munasarjoissa. Endometrioosin takia kuukautisvuoto saattaa kestää kauan ja kuukautiset olla kivuliaat.

Papa-koe on tarpeen vain, mikäli et ole käynyt joukkoseulonnassa.

KUN OLET 50–55-VUOTIAS ja menopaussi-iässä, keskustelu käydään hormonihoitojen aloittamisesta, niiden hyödyistä ja haitoista.

Gynekologin tulisi kertoa myös osteoporoosista. Mammografia on tarpeen vain, mikäli et ole käynyt joukkoseulonnassa.

KUN OLET 60-VUOTIAS TAI VANHEMPI erikoislääkäreiden näkemykset eriävätkin jo toisistaan.
Naistentautien erikoislääkäreistä osa katsoo hormonihoitojen ja luuntiheysmittauksen kuuluvan tämän ikäluokan perusterveydenhoitoon. Osa suhtautuu hormonihoitoihin kriittisesti.

Polyypit eli limakalvon liikapullistumat ovat vanhenevan naisen yleisin kohtuvaivojen syy.

Mammografia on tarpeen vain, mikäli et ole käynyt joukkoseulonnoissa tai olet yli 70-vuotias.

ILMAISET JOUKKOSEULONNAT

  • Papa tehdään kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden löytämiseksi. 30–60-vuotiaat naiset kutsutaan kokeeseen joka viides vuosi.
  • Mammografia etsii rintasyöpää tai sen esiasteita. 50–69-vuotiaat naiset kutsutaan tarkastukseen kahden vuoden välein.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.