Yleensä lääkärin pakeille mennään, kun siihen on tarvetta. Mutta gynekologiln tarkastuksessa moni nainen haluaa käydä joka vuosi. Onko se tarpeen?

Suomalaiset naiset käyttävät naistentautien erikoislääkäriä mielellään ja ovat asiakkaina aktiivisia. Löydettyään itselleen mieluisan naistentautien erikoislääkärin, he pyrkivät säilyttämään tämän kanssa elämän mittaisen potilassuhteen. Tytön ensimmäistä käyntiä gynekologilla saatetaan pitää jopa eräänlaisena naiseksi siirtymisen riittinä.

Vaikka varpaansa voisikin näyttää lääkärille kuin lääkärille, alapäätään ei. Pikkuhousujen kätkemä alue koetaan hyvin yksityiseksi. Satunnaisen lääkärin tekemänä intiimi tutkimus ei välttämättä tunnu luontevalta. Niinpä joka viides 29–60-vuotiaista naisista valitsee yksityisen ”oman” naistentautien erikoislääkärin tekemään itselleen gynekologisen tarkastuksen.

Julkisen terveydenhuollon puolella naistentautien erikoislääkärin vastaanotolle ei pääse ilman yleislääkärin tutkimusta ja lähetettä. Yksityisvastaanotolle sen sijaan pääsee puhelinsoitolla. Samassa puhelussa nainen voi myös valita, varaako ajan nais- vai miesgynekologilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Gynekologi on naistentautien erikoislääkäri ja näen hänet myös eräänlaisena tukihenkilönä naisen elämän varrella. Gynekologi on ammatti, jossa palvellaan papin ja lääkärin välimaastossa. Naisella on vastaanotolla ikään kuin mahdollisuus päivittää itsensä sekä terveydellisesti että henkisesti, kuvailee naistentautien erikoislääkäri, professori Olavi Ylikorkala.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erikoislääkäreistä vain silmälääkäreitä työllistetään yksityisvastaanotoilla siinä määrin kuin gynekologeja. Julkisessa terveydenhuollossa työskentelevistä gynekologeista 90 prosenttia pitääkin osa-aikaista yksityisvastaanottoa.

Luunkin asiantuntija

Kuukautisten alkaminen ilman häiritseviä erityisoireita ei vielä anna aihetta varata aikaa gynekologilta. Ensimmäinen gynekologikäynti on aiheellinen siinä vaiheessa, kun nuori nainen haluaa seksin kuuluvan elämäänsä. Ehkäisyn hoitaminen on siis ajankohtainen ennen sitä ”ekaa kertaa”.

Olavi Ylikorkala muistuttaa, että jokainen ei-toivottu raskaus on riski naisen terveydelle ja hänen mahdollisille tuleville raskauksilleen, vaikka nainen olisi nuori, terve ja hyväkuntoinen.

– Ammattikuntamme tavoittaa lähes kaikki naiset. Itse muistutan jo nuoria naisia säännöllisestä liikunnasta, sekä D-vitamiinin ja kalkin käytöstä. Pieni teko nuorena saattaa parantaa elämänlaatua vanhana. Näillä toimilla voi nimittäin ehkäistä luukatoa. Luuasioiden – ja usein luuntiheysmittausten hoitaminenkin kuuluu minusta juuri gynekologien vastuulle, koska osteoporoosi on alkuvaiheessaan oireeton ja siten löydettävissä vain rutiinitarkastusten yhteydessä, Ylikorkala selvittää.

Hormonikorvaushoidolla voidaan Olavi Ylikorkalan mukaan parantaa menopaussi-ikäisen elämänlaatua hillitsemällä vaihdevuosioireita ja samalla eliminoida vanhuusiän vakavia tapaturmia. Luun tiheyttä hoidetaan samoilla hormoneilla kuin vaihdevuosioireita. Englantilaisen tutkimuksen mukaan naiset pelkäävät reisiluunkaulan ja selkänikamien murtumaa paljon enemmän kuin esimerkiksi rintasyöpää tai sydäninfarktia.

– Syöpäriski kasvaa sekin iän myötä. Siksi ikääntyminen itsessään on minusta riittävä peruste aloittaa säännölliset tarkastuskäynnit viimeistään vaihdevuosi-iässä. Vaihdevuosien jälkeen suosittelen gynekologisia tutkimuksia vuosittain, riippumatta siitä, onko nainen valinnut aikanaan hormonikorvaushoidon vai ei, sanoo Olavi Ylikorkala.

Nurinkurinen kulttuuri

Suomalaisilla naisilla on vahva mielikuva siitä, että gynekologilla tulisi käydä kerran vuodessa. Suomeen onkin kotiutunut käytäntö, jossa vähemmän osaamista vaativat asiat hoidatetaan naistentautien erikoislääkärin yksityisvastaanotolla, mutta sen sijaan vastuullisesti vaativa raskauden seuranta on keskitetty äitiysneuvoloille. Eikä naisilla ole tästä huonoa sanottavaa.

Tutkimusprofessori Elina Hemminki ei ole löytänyt ainuttakaan tutkimusta, joka puoltaisi erikoislääkärin käyttämistä perusterveystarkastuksen tekemiseen tai ylipäänsä vuosittain tehtäviä gynekologisia tarkastuksia.

Lisäksi naistentautien erikoislääkäreiden vakioasiakkaat antavat Elina Hemmingin mukaan selkeän yhteiskunnallisen merkin halustaan kustantaa itse perustarkastukset. Yksityisvastaanotto maksaa vähintään 50 euroa kerta, lisäksi tulevat mahdollsiet laboratotio- ja muut kulut.

Jos nainen aloittaa seksin 18-vuotiaana, elää 85-vuotiaaksi ja teettää gynekologisen perustarkastuksen vuosittain, hän tulee elämänsä aikana käyneeksi naistentautien erikoislääkärin vastaanotolla liki 70 kertaa.

– Viestissä on se riski, että se myös otetaan vakavasti. Säästökohteita haetaan kaiken aikaa, Elina Hemminki sanoo.

Suojaa seulonnoista

Elina hemmingin toteuttama kuntakohtainen vertailuttukimus antoi osviittaa siitä, etteivät erikoislääkärissä vuosittain käyneet naiset olisi hyötyneet luomistaan rutiineista. Saman tevreydellisne turvan saa julkisesta terveydenhuollosta.

Tärkeintä on käydä kaikissa joukkoseulonnoissa sekä hoidattaa gynekologiset oireet asianmukaisesti.

Hemminki ei usko, että kaikilla tulee olemaan koskaan varaa yksityiseen erikoislääkäriin.

– Heille haluan kertoa, että varattomuus itsessään ei johda oman terveyden laiminlyöntiin tai altista salakavalille kasvaimille. Jokainen nainen pääsee tarvittaessa naistentautien erikoislääkärin vastaanotolle, niin kauan, kuin julkinen sektori toimii kuten tänä päivänä.

ERI-IKÄISENÄ GYNEKOLOGILLA

Käynti gynekologin vastaanotolla sisältää aina gynekologisen tutkimuksen sekä rintojen palpoinnin, käsin tunnustelun.

KUN OLET 20-VUOTIAS ja seksuaalisesti aktiivisessa iässä, vastaanotolla arvioidaan ehkäisyn tarve ja ehkäisytapa.
Syyläperäisen kohdunkaulan syövän etsintä irtosolu- eli Papa-näytteestä kuuluu tämän ikäluokan lisätutkimuksiin, samoin klamydiatesti. Ikäryhmän naisista seitsemän sadasta kantaa piilevää, oireetonta klamydiaa.

KUN OLET 35-VUOTIAS ja lapseton, on lastenhankintaa mietittävä nyt jo iän takia. Mikäli lastenhankinta on odellinenvaihtoehto, raskaus olisi toivottavaa viimeistään tässä iässä. Ellet halua lapsia, keskustelun painopiste siirtyy siihen, millaiseen seksielämään ehkäisyä kaivataan.

Tämän ikäryhmän naisilla alkaa esiintyä endometrioosia. Endometrioosi tarkoittaa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kohtuontelon ulkopuolella, muun muassa munasarjoissa. Endometrioosin takia kuukautisvuoto saattaa kestää kauan ja kuukautiset olla kivuliaat.

Papa-koe on tarpeen vain, mikäli et ole käynyt joukkoseulonnassa.

KUN OLET 50–55-VUOTIAS ja menopaussi-iässä, keskustelu käydään hormonihoitojen aloittamisesta, niiden hyödyistä ja haitoista.

Gynekologin tulisi kertoa myös osteoporoosista. Mammografia on tarpeen vain, mikäli et ole käynyt joukkoseulonnassa.

KUN OLET 60-VUOTIAS TAI VANHEMPI erikoislääkäreiden näkemykset eriävätkin jo toisistaan.
Naistentautien erikoislääkäreistä osa katsoo hormonihoitojen ja luuntiheysmittauksen kuuluvan tämän ikäluokan perusterveydenhoitoon. Osa suhtautuu hormonihoitoihin kriittisesti.

Polyypit eli limakalvon liikapullistumat ovat vanhenevan naisen yleisin kohtuvaivojen syy.

Mammografia on tarpeen vain, mikäli et ole käynyt joukkoseulonnoissa tai olet yli 70-vuotias.

ILMAISET JOUKKOSEULONNAT

  • Papa tehdään kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden löytämiseksi. 30–60-vuotiaat naiset kutsutaan kokeeseen joka viides vuosi.
  • Mammografia etsii rintasyöpää tai sen esiasteita. 50–69-vuotiaat naiset kutsutaan tarkastukseen kahden vuoden välein.
Sisältö jatkuu mainoksen alla