Kotikäyttöiset TENS-laitteet hyödyntävät samoja kipupisteitä kuin akupunktio, mutta neulojen sijasta niitä ärsytetään sähköllä.
Kotikäyttöiset TENS-laitteet hyödyntävät samoja kipupisteitä kuin akupunktio, mutta neulojen sijasta niitä ärsytetään sähköllä.

Kipulääke tai kirurgin veitsi voi tuntua juuri siltä, mitä tarvitset päästäksesi eroon kovista kivuista. Jatkuva tuska saa sinut ehkä ajattelemaan: Kyllä tähän joku roti pitäisi saada ja äkkiä! Nykylääketiede on kuitenkin jo siirtänyt lääkkeet ja leikkaukset kakkoskastiin kivunhoidossa.

LÄÄKE TUNTUU nopealta tieltä onneen, kun johonkin sattuu. Lääkärisi saattaa kuitenkin hillitä sinua, ja ihan syystä. Nykyiset hoitosuositukset ovat nostaneet lääkkeettömät keinot ensisijaisiksi. Lääkkeisiin turvaudutaan vasta, jos kipu ei hellitä tai on sietämätön.

Lääkehoidon maailma ei ole niin ruusuinen kuin usein ajatellaan, muistuttaa kipulääkäri, fysiatri Jukka Pekka Kouri.

Mikään kipulääke ei tuo helpotusta kaikille. Usein lääke vähentää kipua vain noin kolmanneksen verran.

Lääkkeettömätkään hoidot eivät tarjoa mitään taikatemppuja. Mutta niitä on niin paljon, että useimmiten jokaiselle löydetään yksi sopiva
tai yhdistelmä, joka helpottaa oloa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kipu aina korvien välissä

Pitkään jatkuneita kipuja ei aina pystytä kokonaan poistamaan, mutta kokeilemalla löytyvät yleensä tavat, joilla ajatukset saadaan hetkeksi
pois kivusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ajatusten ohjaamisella toisille raiteille on vankka tieteellinen peruste. Kaikki kipu koetaan aivoissa. Äkillisessä kivussa, kun esimerkiksi
lyöt varpaasi, keskushermoston kipuradat välittävät tiedon aivoille. Aivosi päättävät, kuinka reagoit kipuun.

Hierot varvastasi, annat kylmää tai kiedot sen johonkin pehmeään.

Pitkittyneessä kivussa, vaikka iskiaksessa tai nivelrikossa, keskushermoston kipuradat herkistyvät ja aivosi saattavat tulkita pikkuhälytykset hätätilaksi.

Tähän yliherkistymiseen pyritään vaikuttamaan lääkkeettömillä keinoilla. Tavoitteena on opettaa aivosi rauhoittumaan.

Kipulääkäri Kourilla on salliva asenne: oikeaa tai väärää hoitoa ei ole olemassa. Apu voi löytyä liikunnasta ja fysioterapiasta.

Yhä useammalla fysioterapeutilla on koulutus kipujen hoitoon ja esimerkiksi akupunktion käyttämiseen.

Toisinaan Kouri suosittelee kipuihin kalevalaista jäsenkorjausta tai muita sellaisia keinoja, jotka eivät ole virallisissa hoitosuosituksissa.

Hänen potilaistaan osa on kokeillut ja saanut apua myös kiropraktikolta, naprapaatilta tai osteopaatilta.

– Minä hyväksyn kaikki keinot, jotka helpottavat. Iloitsen yhdessä potilaan kanssa jokaisesta edistysaskeleesta.

Helpotusta kipupisteistä

Kahta hoitoa Kouri soisi käytettävän enemmän kuin nykyisin: akupunktiota ja TENS-hermostimulaatiota. Osa hyötyy näistä hoidoista suuresti ja tehosta on tieteellistä näyttöä.

Akupunktion ja TENSin vaikutus perustuu niin sanottuun porttiteoriaan. Kipupisteiden ärsyttäminen saa hermoradoissa aikaan liikenneruuhkan, jossa kipuviesti ei pääse perille yhtä nopeasti kuin ilman ruuhkaa.

Hoitojen vaikutus ei ole pysyvä. Kun ”ruuhka” purkautuu, kipu palaa. Tehoa voi vahvistaa ottamalla hoitoja säännöllisesti, useamman kerran kuureina.

Suomalaisissa hoitosuosituksissa akupunktiota suositellaan polven nivelrikkoon. Lisäksi vahva näyttö on niska-hartiaseudun kivuissa, migreenissä ja päänsäryissä. Myös erilaisissa lihas- tai selkäkivuissa akupunktio helpottaa.

TENS-laitteet hyödyntävät samoja kipupisteitä kuin akupunktio, mutta neulojen sijasta niitä ärsytetään sähköllä. Kotikäyttöön tarkoitetut laitteet ovat suosittuja, etenkin kun niiden hinnat ovat laskeneet ja niitä saa marketeista ja muista pienelektroniikkaa myyvistä kaupoista.

– Toimivan laitteen saa noin satasella, sitä halvempien tehoon en oikein usko.

Käytä ruokaa lääkkeenä

Myös ruoalla voi vaikuttaa kipuihinsa, siksi lääkäri ottaa senkin puheeksi. Hienovaraisesti, toivoo Kouri.

Kaikille sopii Välimeren ruokavalio, joka ruokkii elimistön hyviä bakteereita ja rauhoittaa matala-asteista tulehdusta. Siinä lautaselle valitaan paljon kuitua, kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä ja kalaa. Lihoista suositaan kanaa, punaista lihaa syödään korkeintaan silloin tällöin. Rasvoista hyviä ovat kasviöljyt.
– Usein ihmiset tietävät alitajuisesti, mikä heille sopii. He tarvitsevat vain rohkaisua lääkäriltä, Kouri toteaa.

AINA SAATAVILLA KIVUNHALLINTAAN

➤ Musiikin kuuntelu tai metsäkävely.
➤ Läheisten kanssa vietetty kiireetön aika.
➤ RAUHOITTUMIS- JA RENTOUTUSHARJOITUKSET: Youtubesta voi etsiä hakusanoilla meditaatio tai jooga.
➤ MINDFULNESSISTA: Puhelimeen saa ilmaisen Oiva-sovelluksen.
➤ HENGITYKSEEN KESKITTYMINEN: Alkuun pääsee kuuntelemalla omaa hengitystään ja sen muutoksia kivussa.

Asiantuntija: Jukka Pekka Kouri, fysiatrian erikoislääkäri, kivunhoidon ja kuntoutuksen erityispätevyys, Orton.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla