Valkoiset hampaat ovat näyttävät. Valkaisu on kallista, mutta sen voi tehdä kotonakin. Entä mitä hampaille tapahtuu? Aivan riskitöntä valkaisu ei ole.

Kaikkien hampaat eivät ole luonnostaan vitivalkoiset. Jos sellaiset haluaa, valkaisuvälineistön voi tilata kätevästi internetin kautta. Nettikeskustelupalstoilla käydään vilkasta ja suoraa viestienvaihtoa saatavien valmisteiden tehosta ja hinnoista.

Riskeistä ja vaaroista ei puhuta paljon mitään. Onko kotivalkaisu ihan samanlainen kuin hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemä?

– Periaatteessa ihan sama tapa toimii kotikäytössäkin, hammaslääketieteen professori Jorma Tenovuo sanoo.

Keltaiset hampaat syntymälahjaksi saaneenkin on siis mahdollista saada itselleen valkoiset hampaat. Myös iän mukana tummentuneita hampaita voidaan vaalentaa. Hoidon voi tehdä kotona itse tai valkaisuttaa hampaansa joko hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Täysin riskitöntä se ei kuitenkaan ole.

Vetyperoksidia hampaisiin

Hampaat voidaan valkaista vetyperoksidilla. Siis samalla aineella, jolla hiuksetkin vaalennetaan.
Vetyperoksidin teho ei kuitenkaan lämpöisessä suussa säily, vaan aine hajoaa nopeasti vedeksi ja hapeksi.

Valkaisussa käytettävä aine on vetyperoksidin kaltainen karbamidiperoksidi, jonka valkaisuteho säilyy hyvin lämmitettäessäkin.

Valkaisuaine viedään suuhun vaahtona tai geelinä, joka levitetään hampaiden päälle asetettavaan muottiin. Hammaslääkärit kutsuvat muottia lusikaksi.

– Lusikat painetaan ylä- ja alaleuan hampaiden päälle. Käsittely on sitä tehokkaampi mitä väkevämpää aine on, Tenovuo kertoo.

Tehoa saadaan lisää joko kohdistamalla hampaisiin yhtäaikaa valoa tai lämmittämällä lusikassa olevaa geeliä.
Suuhygienisti tai hammaslääkäri pitää lusikoita potilaan suussa noin kymmenisen minuuttia. Kotona ainetta pidetään hampaiden päällä usein läpi yön, sillä aineen vaikutusta ei voi kotikonsteilla pahemmin tehostaa.

Valkaiseva aine vaikuttaa hammasluuhun tunkeutumalla kiilteen läpi. Kiilteeseen syntyy pienen pieniä kanavia, jotka ajan myötä umpeutuvat itsestään.

Vaurioitunut hammas tummuu

Professori Jorma Tenovuo kertoo, että valkaisutapoja on useita, mutta periaate on niissä kaikissa sama. Vain viemällä karbamidiperoksidi hammasluuhun, saadaan perinnöksi tullut harmahtava tai kellertävä hampaisto valkoisemmaksi.

Myös yksittäisiä hampaita voidaan valkaista. Jos vaikkapa kaatuu ja hammas vaurioituu, se tummuu. Myös juurihoidettu kuollut hammas on helposti erivärinen kuin muut hampaat.

– Jos esimerkiksi etuhampaat ovat tummemmat kuin muut, on hyvin perusteltua saada ne valkoisemmiksi, Tenovuo sanoo.

– Sen voi tehdä posliinikuorilla, valkoisella paikka-aineella tai valkaisemalla.

Kaupoissa tuhteja aineita

Vetyperoksidi on aine, joka edistää palamista. Iholle joutuessaan, se saa välittömästi aikaan valkoisen laikun. Ei kovin mietoa ainetta siis. Kun karbamidiperoksidi viedään hammasluuhun, se hajottaa hammasta sisältä.

– Aine hajottaa rakennetta, josta hampaan väri muodostuu, Tenovuo kertoo.

Lähes kaikkien hampaissa vihloo käsittelyn jälkeen. Hampaan kiilteeseen jää vähäksi aikaa mikroskooppisen pieniä kanavia, jonka takia kylmä tai kuuma pääsee hampaan hermon päihin. Vihlonta on yleensä ohi vajaassa viikossa.

Toinen tavallinen sivuvaikutus on, että ikenet ärtyvät. Kotivalkaisussa tämä on isompi ongelma, koska ikeniä ei pysty suojaamaan mitenkään. Geeliä myös pidetään kotona suussa pidemmän aikaa kuin vastaanotolla.

Mitä väkevämpi aine, sen nopeampi ja tehokkaampi on tulos. Siksi monet valmistajat myyvät valkaisuaineita, joissa on jopa 30 prosenttia karbamidiperoksidia. Hammashoidon materiaaleja testaava yhteispohjoismainen laitos, joka antaa käyttösuosituksia (NIOM), suosittaa valkaisuaineeksi korkeintaan kymmenen prosenttia karbamidiperoksidia sisältäviä geelejä.

– Hammaslääkärit ja suuhygienistit suojaavat ikenet ja pystyvät estämään aineen valumisen nieluun ja muualle limakalvoihin. Vastaanotollakin käsittely kuitenkin uusitaan usein kolmesta viiteen kertaan, Tenovuo kertoo.

Valkaistu hammas haurastuu

Vihlonta häviää ja valkaisugeelin vaikutus ikenissäkin lakkaa muutaman päivän päästä. Vaikutus ei kuitenkaan jää siihen.

Jorma Tenovuon mukaan on osoitettu, että valkaistu hammas haurastuu. Hammas voi siis valkaisun jälkeen murtua helpommin kuin käsittelemätön hammas.

Vetyperoksidin ei ole todettu aiheuttavan limakalvoille syöpää, mutta se selvästi lisää muiden syöpää aiheuttavien aineiden syöpävaarallisuutta. Esimerkiksi jos tupakoitsija valkaisee hampaansa niin, että vetyperoksidia pääsee ikeniin ja limakalvoille, hänen riskinsä sairastua suu- tai kurkkusyöpään kasvaa.
Valkaisuja alettiin laajemmin tehdä vasta 1990-luvulla.

– Kukaan ei tiedä miten se näkyy suussa kymmenen vuoden kuluttua, Tenovuo sanoo.

Kaikki paikat uusiksi

Koko hammasrivistön valkaisu voi tulla yllättävän kalliiksi. Valkaisun hinnat tietysti vaihtelevat paikasta ja käyntikerroista riippuen. Perusvalkaisun hinta on yleensä 100–200 euroa.

Pelkkä valkaisu harvoin riittää. Hampaat pitää ensin puhdistaa hyvin, esimerkiksi poistaa kaikki hammaskivi. Lisäksi vanhat paikat pitää vaihtaa. Paikka-aine ei vaalene ja jää muuten eriväriseksi kuin valkaistu hammas.

– Koko leuan valkaisuun voi siis liittyä jopa yli kymmenen paikan uusiminen, Tenovuo muistuttaa.

Värjäytymiin tehoaa tahna

Kahvin, teen, punaviinin ja tupakan aiheuttamiin tummentumiin ei hampaiden valkaisu auta.

Hampaiden huolellinen peseminen fluorihammastahnalla estää hampaita värjäytymästä. Joskus erikoishammastahnoista voi olla hyötyä. Tahnat, jotka hajottavat hampaan pinnassa olevia värjäytymiä, eivät kuluta kiillettä. Esimerkiksi papaijasta saatava entsyymi (papaiini) poistaa värjäytymiä turvallisesti. Sitä on esimerkiksi Yotuel-hammastahnassa.

Osa valkaisevista tahnoista hankaa hammasta liikaa. Kun kiille kuluu, hampaaseen tulee helpommin reikiä. Tenovuon mukaan kannattaa suhtautua myös kriittisesti tahnoihin, jotka lupaavat, että hampaat näyttävät valkoisemmilta jo yhden pesukerran jälkeen. Valkaisukynät lienevät Tenovuon mielestä aika tehottomia.

Tahnan käytöstä kannattaa keskustella hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa.

Värjäytyneitä hampaita puhdistetaan hammasvastaanotolla myös mekaanisesti, esimerkiksi hohkakivijauheella ja puhdistuspastalla.

Liian valkoiset hampaat?

Hampaiden valkaisulla saadaan vaikka kuinka valkoiset hampaat. Jorma Tenovuon mukaan valkaistuihin hampaisiin tunkeutuu kuitenkin tavallisia helpommin uusia värjääviä aineita.

Se miten kauan tulos kestää on yksilöllistä riippuen esimerkiksi siitä tupakoiko henkilö vai ei. Vaalentavien papaiinipitoisten hammastahnojen käyttö voi pidentää hoitotulosta. Aivan valkoiset hampaat haluava joutuukin ehkä uusimaan käsittelyn muutaman vuoden päästä.

– Kannattaa etukäteen miettiä, mihin haluaa ryhtyä, Tenovuo sanoo.

– Joskus valkaisu menee yli. Näitä esimerkkejä näkee ainakin televisiossa aina silloin tällöin. Mielestäni on persoonallisempaa, että hampaissa on vähän eri sävyjä.

Kaksi tapaa valkaista:
(molemmissa sama vaikuttava aine: karbamidiperoksidi)

1. Kotivaalennuksessa asiakkaalle tehdään hoitolassa tämän omista hampaista muotit, joita tämä käyttää noin kaksi tuntia päivässä viikosta kolmeen viikkoon kunnes hampaat ovat halutun väriset. Kotivaalennus on työläämpi mutta tulee ajan mittaan halvemmaksi, koska samoja muotteja voi käyttää uudelleen. Nykyään myös netistä voi tilata muotteja ja vaalennusaineita, mutta postissa tulevat muotit ovat harvoin juuri sopivan kokoisia.

2. Vastaanotolla hammaslääkäri tai suuhygienisti lisää valkaisuaineen tehoa valolla tai lämmöllä. Hoitolassa ikenet ja suun limakalvot pystytään suojaamaan muovisuojin ja imemällä suuhun valuva aine pois. Hammaslääkäri uusi myös hampaiden paikka-aineet, jolloin hoidolle tulee lisää hintaa.

Lue lisää kuivasta suusta.

Hymy hohtavaksi valkaisten

Amerikkalainen valkohammaskulttuuri on pesiytynyt myös suomeen. Minusta vitivalkoiset hampaat ovat luonnottoman näköiset. Kyllä ihminen pitää hyväksyä omine hampaineen, vaikka ne olisivat kellertävätkin, kunhan ne ovat puhtaat. Harmitaaa, kun nuoret ihaiulevat kritiikittömästi tällaisia ilmiöitä. Ja pahinta on, että "asiantuntijat" sitten mediassa nauvovat valkaisukonsteja. Odotan ensimmäisen asiantuntijan lausuntoa siitä, että valkaisu on turhaa.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 49-vuotias. Minulla tulee täyteen 5 vuotta hormonikierukan käyttöä. Pitääkö se ottaa pois heti vai voiko se olla pidempään? Kannattaako vielä laittaa uusi kierukka? Vaihdevuosioireita on ollut, mutta kierukka on ollut erittäin toimiva eikä ongelmia ole ollut.

Tällä hetkellä saatavilla on kolme erilaista hormonikierukkaa. Pisimmän ajan markkinoilla on ollut 52 mg levonorgestreelia (keltarauhashormonia) sisältävä valmiste (Mirena). Sen yksi käyttöaihe on raskauden ehkäisy. Silloin myyntiluvan mukainen käyttöaika on viisi vuotta, mutta uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan sen käyttöaikaa voidaan venyttää seitsemään vuoteen. Mirena-hormonikierukkaa voidaan myös käyttää runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten hoitoon sekä osana vaihdevuosien hormonihoitoa.

Tämän lisäksi markkinoilla on kaksi ainoastaan raskauden ehkäisyyn tarkoitettu valmistetta: 19,5 mg levonorgestreelia sisältävä Kyleena, jonka suositeltu käyttöaika on viisi vuotta sekä 13,5 mg levonorgestreelia sisältävä Jaydess, jonka käyttöaika on kolme vuotta.

Kysyjä on 49-vuotias, ja oletan, että hänellä on käytössä Mirena-hormonikierukka. Kierukkaa ei kannata vaihtaa, vaan se saa olla kohtuontelossa niin kauan kuin varmuudella tiedetään, että raskauden ehkäisyä ei enää tarvita. Käytännössä tämä tarkoittaa, että menopaussi on ohitettu. Kysyjän tapauksessa kierukkaa voi käyttää siis jopa pidempäänkin kuin seitsemän vuotta.

Jos kierukkaa käytetään runsaiden tai kivuliaiden kuukautisten hoitoon, sitä voi myös käyttää kauemmin kuin viisi vuotta; käytännössä niin kauan kuin oireet pysyvät poissa. Kierukasta erittyy keltarauhashormonia usein pidempään kuin viisi vuotta.

Hormonikierukka voi olla myös osa vaihdevuosien hormonihoitoa. Vaihdevuosioireet hoidetaan estrogeenilla ja kohdun limakalvo pidetään lepotilassa (ohuena) hormonikierukan avulla. Käyttöaika vaihtelee käytetyn estrogeeniannoksen mukaan.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti