Jalkojen kesäkiusoja ovat kovettumat, hiertymät ja halkeilevat kantapäät.

Jalkaterapeutti Riku Hämäläinen lääkärikeskus Dextrasta opastaa, kuinka jalkojen kesävaivat voi ehkäistä ennakkoon.

Kovettumat

Kovettuma on yksi yleisimmistä jalkojen kesävaivoista. Kovettuma syntyy, kun tuttu ja tukeva talvijalkine vaihdetaan väljempään, jalka painuu ja hankautuu vasten epäsopivan kesäkengän sisäpohjaa. Pidä huolta siitä, että jalalla on kevyemmissäkin kengissä useampi tukikohta remmeineen.

Oireet: Levossa kovettumaa ei yleensä koske, kipu alkaa kävellessä . Kovettuman erottaa syylästä siten, että puristettaessa kovettuma ei ole kipeä, toisin kuin syylä.

Hoito: Raspaa kovettumaa kotona – mutta vain kuivaa jalkaa ja jos tiedät, ettei sinulla ole tuntopuutoksia. Liottele sen jälkeen jalkaa vedessä tai sauno. Muista huolellinen kuivaus. Rasvaa jalka nopeasti imeytyvällä, paksulla jalkarasvalla.

Hiertymät

Hiertymä syntyy, kun jalkaa ei ole kunnolla tuettu kesäjalkineeseen. Jalka lonksuu vasten remmejä, ja etenkin akillesjänteen kohdalta voi usein nähdä, minkä paksuinen remmi ihoa on hiertänyt.

Oireet: Polttava ja pistävä kipu, iho on punainen, rikki ja usein suorastaan vereslihalla.

Hoito: Puhdista hiertymäkohta antiseptisellä aineella ja laita päälle tukeva laastari. Hiertymään ei kannata laittaa salvaa, sillä se vain hautuu laastarin alla. Pulverimainen Basibact käy. Apteekeissa myydään myös niin sanottua keinoihoa hiertymien suojaksi.

Rakkulat

Pienet, palovammamaiset rakkulat kehittyvät samasta syystä kuin hiertymätkin. Usein rakkula tulee kantapään alueelle, kiinnitysremmin kohdille.

Oireet: Ihon pinnassa näkyvä pieni vesirakkula, joka ei ole niin kipeä kuin hiertymä.

Hoito : Puhkaise rakkula desinfioidulla neulalla, puhdista alue antiseptisellä aineella ja laita päälle laastari. Jos toimenpide tuntuu inhottavalta tehdä itse, hakeudu jalkojenhoitajalle tai jalkaterapeutille, joka puhkaisee rakkulan puolestasi.

Jalkasieni

Jalkasieni – kuten kynsisienikin – on kosteista tiloista hankittu virustartunta. Kuivalta rantahietikolta sitä ei saa, mutta maauimaloiden kaakeleilta kylläkin. Jos haluat välttyä jalka- ja kynsisieniltä, pidä yleisissä sauna- ja uimatiloissa uimatossuja tai läpykkäitä.

Oireet: Jalkasieni ilmestyy ensimmäisenä usein varpaiden väliin. Selvin merkki siitä on kutina. Valkoinen, rypyliäinen iho varpaanvälissä ennakoi pientä, viiltomaista haavaumaa. Haavauma on usein pistävän kipeä ja tartunnan saaneet varpaanvälit voivat haiskahtaa. Jalkasieni leviää herkästi jalkapöydän päälle, silloinkin iho kutisee.

Hoito : Jalkasientä on alusta saakka hoidettava kunnolla. Varpaanvälit kannattaa tarkistaa säännöllisesti, ja jos iho näyttää rypyliäiseltä, hanki apteekista reseptitöntä jalkasienisalvaa. Ryhdy kuivaamaan varpaanvälejä entistä huolellisemmin pesun jälkeen. Noudata hoidossa lääkepakkauksen ohjeita ja jos tartunta uusii, uudista hoito tai ota yhteyttä jalkahoitolaan.

Kynsisieni on eri asia kuin jalkasieni. Jos kynsi alkaa näyttää kellertävältä ja lohkeilevalta, mene jalkojenhoitajan tai jalkaterapeutin vastaanotolle. Hän poistaa kynnen, itse ei sienikynttä kannata lähteä leikkelemään. Kynsisieneen on myös lääkkeitä, joista osa on reseptilääkkeitä. Lääkkeet eivät kuitenkaan aina kykene nitistämään kynsisientä.

Halkeilevat kantapäät

Sandaaleissa kantapää on usein liian löyhästi kiinni lestissä, jolloin se läpsyy lestiä vasten kävellessä. Seurauksena voi olla paitsi kovettuma ja hiertymä, myös halkeama. Halkeamissa sukkanöyhtä altistaa bakteeri- ja virustartunnoille.

Oireet: Samat kuin kovettumissa, eli pääasiassa kävelykipua. Jos halkeama pääsee syväksi, kipu voi olla viiltomaista.

Hoito: Halkeaman reunan kovettuma-aluetta voi yrittää raspata – vain kuivaa jalkaa! Raspauksen jälkeen jalka huuhdellaan ja halkeaman päälle voi laittaa paksua voidetta. Syvissä halkeamissa kannattaa mennä jalkojenhoitajalle tai jalkaterapeutille, joka tasoittaa halkeaman reunat niin, että se pääsee parantumaan pohjasta saakka.

Vaivaisenluu

Pienet kengät, liian korkeat korot tai täysin koroton pohja voivat aiheuttaa isovarpaan keskinivelen kohdalle vaivaisenluun.

Oireet: Isonvarpaan sisemmänpuoleiseen niveleen tulee aluksi nivelkipua, joka tuntuu rasituskipuna kävellessä. Vähitellen isovarvas kääntyy sisäänpäin kohti muita varpaita, kun vaivaisenluu kehittyy. Mitä enemmän vaivaisenluu vaivaa, sitä todennäköisemmin se myös jäykistyy vääristyneeseen asentoon.

Hoito: Ryhdy käyttämään mukavia kenkiä, joissa jalan on hyvä olla. Ota varpaiden harotus päivittäiseksi rutiiniksi, sillä harotus aktivoi varpaiden pienetkin lihakset ja varvas voi suoristua. Harotuksen voi tehdä myös käsin: vedä isovarvasta hellästi suoremmaksi samalla, kun koetat harottaa varpaita. Jo muutamassa päivässä varvas voi oppia liikkeen ja toipuminen pääsee alkuun.

Parasta on kääntyä jalkaterapeutin tai jalkojenhoitajan puoleen. Jos varpaan nivel vielä liikkuu, siihen voidaan tehdä silikoniorteesi eli -oikaisija. Kaikki orteesit tehdään yksilöllisesti.

Auts! Kynsi kasvaa sisään

Varpaankynsi voi kasvaa sisään esimerkiksi silloin, jos kynnet leikataan väärin tai jalat hikoavat liian pienissä kengissä.

  • Ongelma etenkin nuorilla miehillä, joiden kynsilevy on suora ja leveä ja kynsivallit suuret.
  • Esiintyy myös ikäihmisillä, joilla on verenkierto-ongelmia, sekä vaivaisenluuta potevilla.
  • Kynsiongelmiin saa apua jalkaterapeutilta ja rekisteröidyltä jalkojenhoitajalta.
  • Hoidossa poistetaan mahdollinen kynsipiikki ja puhdistetaan kynsiuurre.
  • Kynnen reuna voidaan eristää kuitukankaalla, jolloin kipu helpottuu ja kangas ohjaa kynttä kasvamaan oikein. Tarkoitukseen käytetään myös kumilenkkiä tai kynnen malliseksi taivuteltua jousta.
  • Lääkärin määräämä antibioottikuuri on tarpeen, jos kynsivallintulehdus märkii ja potilas on diabeetikko.
  • Joskus kynnen sisäänpäin kasvanut reuna pitää poistaa leikkauksessa. Kavennetun kynnen osan juuri tuhotaan penslaamalla 80-prosenttisella alkoholifenolilla.

Asiantuntijana jalkaterapian lehtori Riitta Saarikoski ammattikorkeakoulu Stadiasta Helsingistä.

Lue myös:
Mistä on täydelliset kesäsandaalit tehty?
Ehkäise jalkavaivat kotikonstein

Vierailija

Jalkavaivat

Kynsisienen takia poistetaan kynsi?!? Hohhoh mitä soopaa. Tarpeeksi pitkä suunkautta syötävä kuuri (kynnen pitää olla täysin kasvanut puhtaaksi ennenkuin kuurin saa lopettaa), yleensä n.6-12kk kerran päivässä otettava tabletti. Jos kynsisieneen reagoi heti, pärjää lyhyemmällä kuurilla kun kynsi kasvaa terveeksi nopeammin. Kuurissa saattaa olla lisänä lääkelakka, kynttä hiotaan pinnasta ja lääkelakataan n. kerran viikossa. Mitään pika-apua ei kynsisieneen ole, apteekin kysisienipikalääkkeet voi...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.