Jalkojen kesäkiusoja ovat kovettumat, hiertymät ja halkeilevat kantapäät.

Jalkaterapeutti Riku Hämäläinen lääkärikeskus Dextrasta opastaa, kuinka jalkojen kesävaivat voi ehkäistä ennakkoon.

Kovettumat

Kovettuma on yksi yleisimmistä jalkojen kesävaivoista. Kovettuma syntyy, kun tuttu ja tukeva talvijalkine vaihdetaan väljempään, jalka painuu ja hankautuu vasten epäsopivan kesäkengän sisäpohjaa. Pidä huolta siitä, että jalalla on kevyemmissäkin kengissä useampi tukikohta remmeineen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oireet: Levossa kovettumaa ei yleensä koske, kipu alkaa kävellessä . Kovettuman erottaa syylästä siten, että puristettaessa kovettuma ei ole kipeä, toisin kuin syylä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoito: Raspaa kovettumaa kotona – mutta vain kuivaa jalkaa ja jos tiedät, ettei sinulla ole tuntopuutoksia. Liottele sen jälkeen jalkaa vedessä tai sauno. Muista huolellinen kuivaus. Rasvaa jalka nopeasti imeytyvällä, paksulla jalkarasvalla.

Hiertymät

Hiertymä syntyy, kun jalkaa ei ole kunnolla tuettu kesäjalkineeseen. Jalka lonksuu vasten remmejä, ja etenkin akillesjänteen kohdalta voi usein nähdä, minkä paksuinen remmi ihoa on hiertänyt.

Oireet: Polttava ja pistävä kipu, iho on punainen, rikki ja usein suorastaan vereslihalla.

Hoito: Puhdista hiertymäkohta antiseptisellä aineella ja laita päälle tukeva laastari. Hiertymään ei kannata laittaa salvaa, sillä se vain hautuu laastarin alla. Pulverimainen Basibact käy. Apteekeissa myydään myös niin sanottua keinoihoa hiertymien suojaksi.

Rakkulat

Pienet, palovammamaiset rakkulat kehittyvät samasta syystä kuin hiertymätkin. Usein rakkula tulee kantapään alueelle, kiinnitysremmin kohdille.

Oireet: Ihon pinnassa näkyvä pieni vesirakkula, joka ei ole niin kipeä kuin hiertymä.

Hoito : Puhkaise rakkula desinfioidulla neulalla, puhdista alue antiseptisellä aineella ja laita päälle laastari. Jos toimenpide tuntuu inhottavalta tehdä itse, hakeudu jalkojenhoitajalle tai jalkaterapeutille, joka puhkaisee rakkulan puolestasi.

Jalkasieni

Jalkasieni – kuten kynsisienikin – on kosteista tiloista hankittu virustartunta. Kuivalta rantahietikolta sitä ei saa, mutta maauimaloiden kaakeleilta kylläkin. Jos haluat välttyä jalka- ja kynsisieniltä, pidä yleisissä sauna- ja uimatiloissa uimatossuja tai läpykkäitä.

Oireet: Jalkasieni ilmestyy ensimmäisenä usein varpaiden väliin. Selvin merkki siitä on kutina. Valkoinen, rypyliäinen iho varpaanvälissä ennakoi pientä, viiltomaista haavaumaa. Haavauma on usein pistävän kipeä ja tartunnan saaneet varpaanvälit voivat haiskahtaa. Jalkasieni leviää herkästi jalkapöydän päälle, silloinkin iho kutisee.

Hoito : Jalkasientä on alusta saakka hoidettava kunnolla. Varpaanvälit kannattaa tarkistaa säännöllisesti, ja jos iho näyttää rypyliäiseltä, hanki apteekista reseptitöntä jalkasienisalvaa. Ryhdy kuivaamaan varpaanvälejä entistä huolellisemmin pesun jälkeen. Noudata hoidossa lääkepakkauksen ohjeita ja jos tartunta uusii, uudista hoito tai ota yhteyttä jalkahoitolaan.

Kynsisieni on eri asia kuin jalkasieni. Jos kynsi alkaa näyttää kellertävältä ja lohkeilevalta, mene jalkojenhoitajan tai jalkaterapeutin vastaanotolle. Hän poistaa kynnen, itse ei sienikynttä kannata lähteä leikkelemään. Kynsisieneen on myös lääkkeitä, joista osa on reseptilääkkeitä. Lääkkeet eivät kuitenkaan aina kykene nitistämään kynsisientä.

Halkeilevat kantapäät

Sandaaleissa kantapää on usein liian löyhästi kiinni lestissä, jolloin se läpsyy lestiä vasten kävellessä. Seurauksena voi olla paitsi kovettuma ja hiertymä, myös halkeama. Halkeamissa sukkanöyhtä altistaa bakteeri- ja virustartunnoille.

Oireet: Samat kuin kovettumissa, eli pääasiassa kävelykipua. Jos halkeama pääsee syväksi, kipu voi olla viiltomaista.

Hoito: Halkeaman reunan kovettuma-aluetta voi yrittää raspata – vain kuivaa jalkaa! Raspauksen jälkeen jalka huuhdellaan ja halkeaman päälle voi laittaa paksua voidetta. Syvissä halkeamissa kannattaa mennä jalkojenhoitajalle tai jalkaterapeutille, joka tasoittaa halkeaman reunat niin, että se pääsee parantumaan pohjasta saakka.

Vaivaisenluu

Pienet kengät, liian korkeat korot tai täysin koroton pohja voivat aiheuttaa isovarpaan keskinivelen kohdalle vaivaisenluun.

Oireet: Isonvarpaan sisemmänpuoleiseen niveleen tulee aluksi nivelkipua, joka tuntuu rasituskipuna kävellessä. Vähitellen isovarvas kääntyy sisäänpäin kohti muita varpaita, kun vaivaisenluu kehittyy. Mitä enemmän vaivaisenluu vaivaa, sitä todennäköisemmin se myös jäykistyy vääristyneeseen asentoon.

Hoito: Ryhdy käyttämään mukavia kenkiä, joissa jalan on hyvä olla. Ota varpaiden harotus päivittäiseksi rutiiniksi, sillä harotus aktivoi varpaiden pienetkin lihakset ja varvas voi suoristua. Harotuksen voi tehdä myös käsin: vedä isovarvasta hellästi suoremmaksi samalla, kun koetat harottaa varpaita. Jo muutamassa päivässä varvas voi oppia liikkeen ja toipuminen pääsee alkuun.

Parasta on kääntyä jalkaterapeutin tai jalkojenhoitajan puoleen. Jos varpaan nivel vielä liikkuu, siihen voidaan tehdä silikoniorteesi eli -oikaisija. Kaikki orteesit tehdään yksilöllisesti.

Auts! Kynsi kasvaa sisään

Varpaankynsi voi kasvaa sisään esimerkiksi silloin, jos kynnet leikataan väärin tai jalat hikoavat liian pienissä kengissä.

  • Ongelma etenkin nuorilla miehillä, joiden kynsilevy on suora ja leveä ja kynsivallit suuret.
  • Esiintyy myös ikäihmisillä, joilla on verenkierto-ongelmia, sekä vaivaisenluuta potevilla.
  • Kynsiongelmiin saa apua jalkaterapeutilta ja rekisteröidyltä jalkojenhoitajalta.
  • Hoidossa poistetaan mahdollinen kynsipiikki ja puhdistetaan kynsiuurre.
  • Kynnen reuna voidaan eristää kuitukankaalla, jolloin kipu helpottuu ja kangas ohjaa kynttä kasvamaan oikein. Tarkoitukseen käytetään myös kumilenkkiä tai kynnen malliseksi taivuteltua jousta.
  • Lääkärin määräämä antibioottikuuri on tarpeen, jos kynsivallintulehdus märkii ja potilas on diabeetikko.
  • Joskus kynnen sisäänpäin kasvanut reuna pitää poistaa leikkauksessa. Kavennetun kynnen osan juuri tuhotaan penslaamalla 80-prosenttisella alkoholifenolilla.

Asiantuntijana jalkaterapian lehtori Riitta Saarikoski ammattikorkeakoulu Stadiasta Helsingistä.

Lue myös:
Mistä on täydelliset kesäsandaalit tehty?
Ehkäise jalkavaivat kotikonstein

Kynsisienen takia poistetaan kynsi?!? Hohhoh mitä soopaa. Tarpeeksi pitkä suunkautta syötävä kuuri (kynnen pitää olla täysin kasvanut puhtaaksi ennenkuin kuurin saa lopettaa), yleensä n.6-12kk kerran päivässä otettava tabletti. Jos kynsisieneen reagoi heti, pärjää lyhyemmällä kuurilla kun kynsi kasvaa terveeksi nopeammin. Kuurissa saattaa olla lisänä lääkelakka, kynttä hiotaan pinnasta ja lääkelakataan n. kerran viikossa. Mitään pika-apua ei kynsisieneen ole, apteekin kysisienipikalääkkeet voi jättää hyllyyn. Kun kynnet kunnossa, niin läpykkäät jalkaan uimahalleissa ja urheiluhallien suihkuissa! Ei tule enää ongelmia.

  • ylös 24
  • alas 12
Jdhqkw

Huonoksi todettu osa leikataan pois jotta uusi terve pääsee kasvamaan.... Ei poisteta kynttä lopullisesti - _-

Sisältö jatkuu mainoksen alla