kilpirauhasen vajaatoiminta, tyroksiini, kilpirauhaskokeet
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

2 vuotta sitten kilpirauhaskokeissa kaikki oli ok, silti minua masentaa ja väsyttää, nukun huonosti enkä laihdu, vaikka syön terveellisesti. Olisiko syytä otattaa laajat kilpirauhaskokeet?

Oireisto voi todellakin johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta, mutta samanlaisiin oireisiin voivat johtaa stressi, kiire, unenpuute, ahdistus ja synnytyksen jälkeinen sukupuolihormonien tasapainon muutos.

Kilpirauhasen toimintahäiriö ja sen hoito ovat tällä hetkellä yleisön suuri mielenkiinnon kohde. Uskomus kilpirauhasen toimintahäiriöstä, jota lääkärit eivät vain osaa todeta, on vallannut alaa. Kilpirauhasen toimintaa kuvaavat laboratoriotestit ovat kuitenkin aiempaa tarkempia ja hoidon seuranta on kehittynyt huomattavasti . Silti monet potilaat hakeutuvat tällä hetkellä erilaisten "vaihtoehtohoitojen" pariin käyttäen poikkeavia hoitokriteereitä tai valmisteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kansainvälisten hoitosuositusten mukaan synteettinen T4-valmiste (Thyroxin) on edelleen oikea lääke kilpirauhasen vajaatoiminnassa. Tutkimusten mukaan T3-hoidon (Liothyronin, Thybon) liittäminen T4-hoitoon ei johtanut parempaan vointiin mutta lisäsi merkittävästi kilpirauhasen liikatoimintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös pelkkä T3-hoito voi johtaa kilpirauhashormonin yliannostusoireistoon. Eläinperäisen kilpirauhasvalmisteen (Armour) käyttöön liittyy niin ikään ongelmia. Näitäkin valmisteita voidaan joskus käyttää, mutta vain endokrinologin huolellisessa seurannassa.

TSH:n eli kilpirauhasta stimuloivan aivolisäkehormonin mittaus on tehokas kilpirauhasen seulontatesti. Se poimii lähes kaikki sekä vajaatoiminta- että liikatoimintatapaukset. Jos TSH:a on alle normaalitason, se viittaa kilpirauhasen liikatoimintaan, mikä varmennetaan lisätestein. Jos taas TSH -taso on normaalia korkeampi, se viittaa vajaatoimintaan. Lisätestein voidaan osoittaa, onko kilpirauhashormonin tuotto jo liian vähäistä, jolloin aloitetaan korvaushoito. Oireettomalla potilaalla hieman koholla olevaa TSH-arvoa jäädään seuraamaan laboratoriotestein, jos lisätesti T4V on normaali.

Viime vuosina käyttöön tullut subkliiinisen hypotyreoosin käsite on lisännyt nopeasti kilpirauhasen korvaushoidon käyttöä. Siinä TSH on viitealuetta korkeampi, mutta T4V normaali. Tällainen tila on useimmiten oireeton tai vähäoireineni. Monesti lievä TSH-hormonin tason nousu myös palautuu itsestään normaaliksi. Tästä syystä lääkitystä ei pitäisi aloittaa yhden lievästi poikkeavan löydöksen takia.

Kysyjän kilpirauhasen testiarvot olivat pari vuotta sitten normaalit. TSH-lukeman voi kuitenkin tarkistaa uudelleen, jos oireet ovat lisääntyneet.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

MJR

Juuri näin. Lääkärin opinnot on jostain 70-luvulta kun tyroksiini oli tullut Suomen markkinoille ja sitä tietysti kauppattiin uutena ihmelääkkeenä.
Eikä tässä oteta huomioon muiden lääkkeiden vaikutusta kilpirauhas hormonien toimintaan, kuten esimerkiksi astmaatikkojen kortisoni-inhalaattorien TSH:ta laskeva vaikutus. Vajaatoiminta voi olla siis silti tai siksi, että muut lääkkeet aiheuttavat osaltaan sen.
Ja tässä vain yksi esimerkki siitä miten monimutkainen biokemiallinen prosessi kilpirauhas hormonien tuotanto on, ja mikä kaikki tekijät siihen vaikuttavat.
Tällä lääkärillä on tietotaso aika nolosti kivikautiselta 70-80 luvuilla, jolloin lääketeollisuus otti vallan, ja lääkkeiden massamyynti tuli tärkeämmäksi kuin potilaiden sairauksien parantaminen. Ja nämä sen ajan uudet lääkärit saatiin aivopestyä lääketeollisuuden välikäsiksi, tietämättään tai tiedostettaen lääketehtaiden provikoita vastaanottamalla.
Mutta ajat ovat muuttuneet siitä, ja vanhat hyvät lääkkeet on taas löydetty uudestaan, kiitos näiden ihanien "vaihtiehto"lääkäreiden, jotka päättivät hoitaa potilaita kuten ennen vanhaan ja kuten lääkärin vala velvoittaa.

  • ylös 52
  • alas 19
Lifeline

Saisinko lähdeviitteen tutkimukseen, johon artikkelissa viitataan? Ovatko lääkärit edelleen niin kuutamolla, että tuijottavat TSH-arvoa liikatoiminna toteamiseksi? Pyytäkää sitten hyvät ihmiset holter-laite kroppaan kiinni, niin pystytte todistamaan, että ette ole liikatoiminnalla. Käsittämätöntä ja epäammattimaista shaibaa. Liikatoiminnalla leposyke ja paineet nousevat, kuten myös kehon lämpö. Eikä tässäkään kerrota, että Thyroxinin aiheuttaman liikatoiminnan takia on potilaita jopa kuollut. Toisin kuin T3- tai eläinperäisillä lääkkeillä. Thyroxin on vaarallisempi lääke kuin kaksi muuta mainittua sen pitkän puoliintumisajan takia. Sillä puoliintumisaika viikko kuin taas T3:lla vuorokausi ja eläinperäiselläkin huomattavasti lyhyempi kuin Thyroxinilla. Järkyttävää demonisointia! Itse voin aikoinaan Thyroxinilla huonosti, nyt T3+eläinpeärinen ja olen saanut elämäni takaisin. Tosin vasta kuudes, fiksu lääkäri uskalsi uusia reseptini. 

  • ylös 48
  • alas 23
Sisältö jatkuu mainoksen alla