Kortisoni voi väsyttää ja pöhöttää, mutta moneen vaivaan se on ainoa apu. Miten kortisonia käytetään oikein?

Väitteisiin kortisonin oikeasta käytöstä vastaa lääketieteen tohtori Pirkko Paakkari:

1. Hiukan kortisonia sisältävä nenäsuihke vahvistaa allergikon limakalvoja niin, ettei flunssakaan iske.

Tarua. Allergisessa nuhassa kortisoninenäsuihke vähentää limakalvon tulehdusreaktiota ja lievittää oireita, mutta flunssalta se ei suojaa.
On hyvä muistaa, että flunssan tukkiman nenän lyhytaikaiseen avaamiseen tarkoitettuja, limakalvoja ja verisuonia supistavia nuhasuihkeita, saa käyttää
korkeintaan muutaman päivän ajan. Pidempi käyttö voi johtaa pahenevaan tukkoisuuskierteeseen. Kortisoninenäsuihkeisiin ei liity tätä ongelmaa.

2. Jos iho on ärtynyt, vain kortisonivoide auttaa.

Tarua. Esimerkiksi atooppisen ihon kutina voi rauhoittua kosteutta lisäävillä, glyserolia tai karbamidia sisältävillä perus- tai lääkevoiteilla. Myös saippuan välttäminen rauhoittaa ihoa.

3. Mietoakaan kortisonivoidetta ei saa käyttää jatkuvasti.

Totta. Jatkuvan käytön rajaksi neuvotaan yleensä pari viikkoa. Ohuen ihon alueilla, kuten silmien ympärillä tai nivustaipeissa, tulee olla erityisen varovainen, sillä kortisonin jatkuva käyttö ohentaa ihoa entisestään.

4. Kortisoni voi pahentaa joitakin ihosairauksia, kuten couperosaa ja ruusufinniä.

Totta. Couperosassa kortisonin aiheuttama ihon oheneminen on pahasta. Ruusufinnin hoidossa kortisoni on ehdottoman kielletty, sillä se todella vain pahentaa tilannetta.

5. Vahvaakin kortisonivoidetta voi käyttää turvallisesti esim. psoriaasin hoidossa.

Totta. Psoriläiskä on paksuuntunutta ihoa, joka sietää – ja tarvitsee – vahvaa hoitoa, mutta voiteen joutumista läiskää ympäröivälle terveelle iholle tulee välttää.

6. Kortisoni haurastuttaa luustoa ja lisää luukadon riskiä.

Totta. Luussa tapahtuu koko ajan luusolujen katoa ja uusien solujen muodostumista. Kortisoni vähentää kaikkien kudosten uusiutumista, ja luustossa tästä vaikutuksesta seuraa luukadon lisääntyminen.

7. Luukadon riskin takia kortisonipiikkejä ei saisi ottaa.

Tarua. Paikallinen kortisonipiikki esimerkiksi olkapään tai lonkan kipuihin on lyhytaikaista hoitoa, johon ei liity luukato-ongelmia. Mutta jos pistos annetaan useamman kerran samaan kohtaan, voi esiintyä ihonalaisen kudoksen katoa eli atrofiaa.

8. Kortisonin pitkäaikainen käyttö voi häiritä nielemisrefleksiä.

Totta. Käheys, suun ja nielun kuivuminen ja nielemishäiriöt ovat mahdollisia hengitettävien kortisonivalmisteiden haittavaikutuksia. Niitä voidaan vähentää huolellisella suun ja nielun huuhtomisella lääkkeen ottamisen jälkeen.

9. Kortisoni turvottaa, jopa kaksi vaatekokoa.

Totta. Näin voi käydä suun kautta otettavan pitkän kortisonilääkityksen aikana. Kortisoni vaikuttaa elimistön kaikissa soluissa ja joskus turvotus voi olla voimakastakin. ’Turvotus’ voi olla myös seurausta lisääntyneestä ruokahalusta.

10. Kortisonia ei saisi käyttää pitkäkestoisesti. Mitä pidempään sitä käyttää, sen nopeammin sen teho laskee, ja vaikutuksia saadakseen annosmääriä pitää kasvattaa.

Tarua. Esimerkiksi astman hoidossa hengitettäviä kortisonilääkkeitä käytetään vuosikausia samoina, hyvin pieninä annoksina.Hengitetyn kortisonin haitat ovat niin vähäisiä, ettei niitä tarvitse pelätä. Suuriannoksinen tabletteina otettava kortisoni ajoitetaan yleensä kuuriksi lukuisten haittojen vuoksi, mutta vaikeiden sairauksien hoidossa pientä annosta voidaan joutua käyttämään kauankin.

11. Kortisoni väsyttää.

Voi olla totta. Kortisoni voi aiheuttaa monenlaisia psyykkisiä vaikutuksia, jotka ovat hyvin yksilöllisiä. Yksi piristyy ja toinen väsyy. Olo voi myös olla ensin lähes euforinen, myöhemmin syvästi masentunut.

12. Kun käyttää kortisonia, lapaluiden väliin voi kasvaa patti.

Totta. Tai vähän ylemmäksikin, häränniskastakin puhutaan. Pitkäaikaisesti tabletteina otettu kortisoni muuttaa rasvakudoksen järjestäytymistä, ja niskan patin lisäksi esimerkiksi posket ja keskivartalo pyöristyvät.

Lue lisää:
Näin käytät kortisonia oikein 

Kortisonivoidetta vai ei?

Vaikka tuotteen nimi on Kyypakkaus, se  ei auta kyyn puremaan mutta ampiaisenpistoon ja allergisiin reaktioihin kyllä. Kyypakkauksen hydrokortisonista ei ole kyynpuremassa haittaakaan, mutta siinä tarvitaan tehokkaampaa hoitoa.

Vaikka kyypakkauksen voi ostaa apteekista ilman reseptiä, täytyy muistaa että se on lääke, jota ei pidä ottaa huoletta toistuvasti. Jatkuvasti suun kautta otettu kortisoni voi heikentää lisämunuaisen kuorikerroksen omaa toimintaa ja aiheuttaa monia muita ongelmia.

Mahdolliset haitat täytyy hyväksyä silloin, kun kortisoni-
hoito on sairauden takia välttämätöntä, mutta kevyin perustein
hoitoa ei aloiteta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.