Kortisoni voi väsyttää ja pöhöttää, mutta moneen vaivaan se on ainoa apu. Miten kortisonia käytetään oikein?

Väitteisiin kortisonin oikeasta käytöstä vastaa lääketieteen tohtori Pirkko Paakkari:

1. Hiukan kortisonia sisältävä nenäsuihke vahvistaa allergikon limakalvoja niin, ettei flunssakaan iske.

Tarua. Allergisessa nuhassa kortisoninenäsuihke vähentää limakalvon tulehdusreaktiota ja lievittää oireita, mutta flunssalta se ei suojaa.
On hyvä muistaa, että flunssan tukkiman nenän lyhytaikaiseen avaamiseen tarkoitettuja, limakalvoja ja verisuonia supistavia nuhasuihkeita, saa käyttää
korkeintaan muutaman päivän ajan. Pidempi käyttö voi johtaa pahenevaan tukkoisuuskierteeseen. Kortisoninenäsuihkeisiin ei liity tätä ongelmaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Jos iho on ärtynyt, vain kortisonivoide auttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarua. Esimerkiksi atooppisen ihon kutina voi rauhoittua kosteutta lisäävillä, glyserolia tai karbamidia sisältävillä perus- tai lääkevoiteilla. Myös saippuan välttäminen rauhoittaa ihoa.

3. Mietoakaan kortisonivoidetta ei saa käyttää jatkuvasti.

Totta. Jatkuvan käytön rajaksi neuvotaan yleensä pari viikkoa. Ohuen ihon alueilla, kuten silmien ympärillä tai nivustaipeissa, tulee olla erityisen varovainen, sillä kortisonin jatkuva käyttö ohentaa ihoa entisestään.

4. Kortisoni voi pahentaa joitakin ihosairauksia, kuten couperosaa ja ruusufinniä.

Totta. Couperosassa kortisonin aiheuttama ihon oheneminen on pahasta. Ruusufinnin hoidossa kortisoni on ehdottoman kielletty, sillä se todella vain pahentaa tilannetta.

5. Vahvaakin kortisonivoidetta voi käyttää turvallisesti esim. psoriaasin hoidossa.

Totta. Psoriläiskä on paksuuntunutta ihoa, joka sietää – ja tarvitsee – vahvaa hoitoa, mutta voiteen joutumista läiskää ympäröivälle terveelle iholle tulee välttää.

6. Kortisoni haurastuttaa luustoa ja lisää luukadon riskiä.

Totta. Luussa tapahtuu koko ajan luusolujen katoa ja uusien solujen muodostumista. Kortisoni vähentää kaikkien kudosten uusiutumista, ja luustossa tästä vaikutuksesta seuraa luukadon lisääntyminen.

7. Luukadon riskin takia kortisonipiikkejä ei saisi ottaa.

Tarua. Paikallinen kortisonipiikki esimerkiksi olkapään tai lonkan kipuihin on lyhytaikaista hoitoa, johon ei liity luukato-ongelmia. Mutta jos pistos annetaan useamman kerran samaan kohtaan, voi esiintyä ihonalaisen kudoksen katoa eli atrofiaa.

8. Kortisonin pitkäaikainen käyttö voi häiritä nielemisrefleksiä.

Totta. Käheys, suun ja nielun kuivuminen ja nielemishäiriöt ovat mahdollisia hengitettävien kortisonivalmisteiden haittavaikutuksia. Niitä voidaan vähentää huolellisella suun ja nielun huuhtomisella lääkkeen ottamisen jälkeen.

9. Kortisoni turvottaa, jopa kaksi vaatekokoa.

Totta. Näin voi käydä suun kautta otettavan pitkän kortisonilääkityksen aikana. Kortisoni vaikuttaa elimistön kaikissa soluissa ja joskus turvotus voi olla voimakastakin. ’Turvotus’ voi olla myös seurausta lisääntyneestä ruokahalusta.

10. Kortisonia ei saisi käyttää pitkäkestoisesti. Mitä pidempään sitä käyttää, sen nopeammin sen teho laskee, ja vaikutuksia saadakseen annosmääriä pitää kasvattaa.

Tarua. Esimerkiksi astman hoidossa hengitettäviä kortisonilääkkeitä käytetään vuosikausia samoina, hyvin pieninä annoksina.Hengitetyn kortisonin haitat ovat niin vähäisiä, ettei niitä tarvitse pelätä. Suuriannoksinen tabletteina otettava kortisoni ajoitetaan yleensä kuuriksi lukuisten haittojen vuoksi, mutta vaikeiden sairauksien hoidossa pientä annosta voidaan joutua käyttämään kauankin.

11. Kortisoni väsyttää.

Voi olla totta. Kortisoni voi aiheuttaa monenlaisia psyykkisiä vaikutuksia, jotka ovat hyvin yksilöllisiä. Yksi piristyy ja toinen väsyy. Olo voi myös olla ensin lähes euforinen, myöhemmin syvästi masentunut.

12. Kun käyttää kortisonia, lapaluiden väliin voi kasvaa patti.

Totta. Tai vähän ylemmäksikin, häränniskastakin puhutaan. Pitkäaikaisesti tabletteina otettu kortisoni muuttaa rasvakudoksen järjestäytymistä, ja niskan patin lisäksi esimerkiksi posket ja keskivartalo pyöristyvät.

Lue lisää:
Näin käytät kortisonia oikein 

Kortisonivoidetta vai ei?

Vaikka tuotteen nimi on Kyypakkaus, se  ei auta kyyn puremaan mutta ampiaisenpistoon ja allergisiin reaktioihin kyllä. Kyypakkauksen hydrokortisonista ei ole kyynpuremassa haittaakaan, mutta siinä tarvitaan tehokkaampaa hoitoa.

Vaikka kyypakkauksen voi ostaa apteekista ilman reseptiä, täytyy muistaa että se on lääke, jota ei pidä ottaa huoletta toistuvasti. Jatkuvasti suun kautta otettu kortisoni voi heikentää lisämunuaisen kuorikerroksen omaa toimintaa ja aiheuttaa monia muita ongelmia.

Mahdolliset haitat täytyy hyväksyä silloin, kun kortisoni-
hoito on sairauden takia välttämätöntä, mutta kevyin perustein
hoitoa ei aloiteta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla