Suu kuivuu, jos joutuu jatkuvasti käyttämään lääkkeitä. Ruokaöljy ja apteekeissa myytävä keinosylki kosteuttavat kuivuneita limakalvoja.

1. Kuiva suu on lähinnä vanhusten vaiva. Syljen määrän kuuluukin vähentyä vanhetessa.

Lähinnä tarua. Syljen määrä voi vähentyä jo nuorillakin aikuisilla, mutta suun kuivuminen toki yleistyy iän myötä. Syljen määrä ei paljon muutu iän myötä, mutta syljen koostumus muuttuu niin, että sylki voitelee vanhemmiten heikommin suun limakalvoja.

2. Kuivassa suussa hampaat reikiintyvät helposti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Totta. Sylki suojelee hampaita ja syljen vähentyessä jo pienikin sokerimäärä helposti käynnistää hampaiden reikiintymisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Suun kuivuminen muuttaa makuaistia.

Totta. Sylki liuottaa ruoasta makuaineita kielen makunystyihin ja mitä vähemmän sylkeä sitä vähemmän ruoan maku maistuu.

4. Ruokaöljy voi helpottaa oloa, jos suu kuivuu.

Totta. Kuivia suun limakalvoja pitää kostuttaa ja voidella, jotta ne eivät halkeile ja tulehdu. Ruokaöljy, esimerkiksi oliiviöljy, on tähän yksi mahdollisuus apteekista saatavien suun kostutusaineiden (niin sanotut keinosyljet) ohella.

5. Suun kuivuminen voi olla oire jostakin vakavasta sairaudesta.

Totta. Suun kuivuminen voi olla ensioire muun muassa diabeteksesta tai reumasairauksista (erityisesti Sjögrenin syndroomasta).

6. Veden juominen kuivattaa suuta entisestään.

Tarua. Kuiva suu ei välttämättä aina tarkoita, ettei sylkeä pystyisi erittämään, mutta syljen kehittymiseen vaaditaan hyvä nestetasapaino ja siksi veden juominen on kuivasuiselle hyödyllistä.Vesi ei kuitenkaan ole voiteleva tai liukastava neste ja siksi veden juomisen tuoma apu suun kuiville limakalvoille on vain hetkellinen.

Apteekista saa niin sanottuja keinosylkivalmisteita (suun kostutusaineita), jotka antavat pitkäaikaisempaa apua ja lievitystä kuin vesi tai muut juomat. Mehuilla tai virvoitusjuomilla ei pidä  yrittää kostuttaa kuivaa suuta sillä se johtaa helposti hampaiden nopeaan reikiintymiseen.

7. Masennuslääkkeet kuivattavat suuta.

Totta ja tarua. Aikuisilla tavallisin syy suun kuivumiseen on reseptilääkkeiden käyttö – mitä useampi päivittäinen lääke, sitä varmemmin suu kuivuu. Pahimmat suuta kuivattavat psyyken lääkkeet, verenpainelääkkeet ja antihistamiinit, mutta kaikki valmisteet eivät kuitenkaan kuivata suuta. Esimerkiksi masennuslääkkeistä niin sanotut serotoniinilääkkeet eivät vaikuta syljen eritykseen. Asiasta kannattaa neuvotella hoitavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.

8. Ksylitolipastillit ja -purkka lisäävät syljen eritystä.

Totta. Jos sylkirauhaset pystyvät toimimaan niin runsas pureskelu tai makea lisäävät syljen eritystä. Jotta hampaat eivät kuitenkaan reikiintyisi tulee makean olla hampaille vaaratonta eli ksylitolilla makeutettua.

9. Suuvedet kostuttavat suun limakalvoja.

Lähinnä tarua. Tavalliset kaupan suuvedet ovat enemmän vain raikasteita kuin kuivia limakalvoja kosteuttavia tai voitelevia valmisteita. Alkoholia sisältävät suuvedet kuivattavat vain lisää ja aiheuttavat kirvelyä. Ainakaan niitä ei siis kannata käyttää, jos on kuiva suu. Apteekista voi kysyä alkoholittomia ja voitelevia suuvesivalmisteita jos haluaa sellaista käyttää.

10. Jatkuvasti kuivasta suusta voi saada suusyövän.

Tarua. Mitään selkeää näyttöä ei ole siitä, että suusyöpien esiintyminen olisi yhteydessä syljen määrään. Tupakka ja alkoholi ovat tärkeimmät suusyövän aiheuttajat.

11. Jos on kuiva suu, ei voi käyttää tavallisia fluorihammastahnoja.

Tarua. Fluorihammastahnat ovat erityisen tärkeitä kuivassa suussa torjumaan hampaiden reikiintymistä. Monille kuivasuisille kuitenkin vaahtoava hammastahna on liian voimakkaan makuinen ja siksi kannattaa hankkia apteekista vaahtoamatonta fluorihammastahnaa. Niitä on tarjolla useita tuotemerkkejä.

12. Kadonnut makuaisti ei enää palaudu, vaikka suun saisikin uudelleen kosteaksi.

Tarua. Jos kosteus palautuu niin sylki alkaa taas liuottaa ruoan makuja ja kuljettaa niitä kielen makunystyihin.

Asiantuntijana hammaslääketieteen professori Jorma Tenovuo Turun yliopistosta.

Lue lisää
Kuiva suu kuntoon
Mistä suun kirvely johtuu?

Sisältö jatkuu mainoksen alla