Suu kuivuu, jos joutuu jatkuvasti käyttämään lääkkeitä. Ruokaöljy ja apteekeissa myytävä keinosylki kosteuttavat kuivuneita limakalvoja.

1. Kuiva suu on lähinnä vanhusten vaiva. Syljen määrän kuuluukin vähentyä vanhetessa.

Lähinnä tarua. Syljen määrä voi vähentyä jo nuorillakin aikuisilla, mutta suun kuivuminen toki yleistyy iän myötä. Syljen määrä ei paljon muutu iän myötä, mutta syljen koostumus muuttuu niin, että sylki voitelee vanhemmiten heikommin suun limakalvoja.

2. Kuivassa suussa hampaat reikiintyvät helposti.

Totta. Sylki suojelee hampaita ja syljen vähentyessä jo pienikin sokerimäärä helposti käynnistää hampaiden reikiintymisen.

3. Suun kuivuminen muuttaa makuaistia.

Totta. Sylki liuottaa ruoasta makuaineita kielen makunystyihin ja mitä vähemmän sylkeä sitä vähemmän ruoan maku maistuu.

4. Ruokaöljy voi helpottaa oloa, jos suu kuivuu.

Totta. Kuivia suun limakalvoja pitää kostuttaa ja voidella, jotta ne eivät halkeile ja tulehdu. Ruokaöljy, esimerkiksi oliiviöljy, on tähän yksi mahdollisuus apteekista saatavien suun kostutusaineiden (niin sanotut keinosyljet) ohella.

5. Suun kuivuminen voi olla oire jostakin vakavasta sairaudesta.

Totta. Suun kuivuminen voi olla ensioire muun muassa diabeteksesta tai reumasairauksista (erityisesti Sjögrenin syndroomasta).

6. Veden juominen kuivattaa suuta entisestään.

Tarua. Kuiva suu ei välttämättä aina tarkoita, ettei sylkeä pystyisi erittämään, mutta syljen kehittymiseen vaaditaan hyvä nestetasapaino ja siksi veden juominen on kuivasuiselle hyödyllistä.Vesi ei kuitenkaan ole voiteleva tai liukastava neste ja siksi veden juomisen tuoma apu suun kuiville limakalvoille on vain hetkellinen.

Apteekista saa niin sanottuja keinosylkivalmisteita (suun kostutusaineita), jotka antavat pitkäaikaisempaa apua ja lievitystä kuin vesi tai muut juomat. Mehuilla tai virvoitusjuomilla ei pidä  yrittää kostuttaa kuivaa suuta sillä se johtaa helposti hampaiden nopeaan reikiintymiseen.

7. Masennuslääkkeet kuivattavat suuta.

Totta ja tarua. Aikuisilla tavallisin syy suun kuivumiseen on reseptilääkkeiden käyttö – mitä useampi päivittäinen lääke, sitä varmemmin suu kuivuu. Pahimmat suuta kuivattavat psyyken lääkkeet, verenpainelääkkeet ja antihistamiinit, mutta kaikki valmisteet eivät kuitenkaan kuivata suuta. Esimerkiksi masennuslääkkeistä niin sanotut serotoniinilääkkeet eivät vaikuta syljen eritykseen. Asiasta kannattaa neuvotella hoitavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.

8. Ksylitolipastillit ja -purkka lisäävät syljen eritystä.

Totta. Jos sylkirauhaset pystyvät toimimaan niin runsas pureskelu tai makea lisäävät syljen eritystä. Jotta hampaat eivät kuitenkaan reikiintyisi tulee makean olla hampaille vaaratonta eli ksylitolilla makeutettua.

9. Suuvedet kostuttavat suun limakalvoja.

Lähinnä tarua. Tavalliset kaupan suuvedet ovat enemmän vain raikasteita kuin kuivia limakalvoja kosteuttavia tai voitelevia valmisteita. Alkoholia sisältävät suuvedet kuivattavat vain lisää ja aiheuttavat kirvelyä. Ainakaan niitä ei siis kannata käyttää, jos on kuiva suu. Apteekista voi kysyä alkoholittomia ja voitelevia suuvesivalmisteita jos haluaa sellaista käyttää.

10. Jatkuvasti kuivasta suusta voi saada suusyövän.

Tarua. Mitään selkeää näyttöä ei ole siitä, että suusyöpien esiintyminen olisi yhteydessä syljen määrään. Tupakka ja alkoholi ovat tärkeimmät suusyövän aiheuttajat.

11. Jos on kuiva suu, ei voi käyttää tavallisia fluorihammastahnoja.

Tarua. Fluorihammastahnat ovat erityisen tärkeitä kuivassa suussa torjumaan hampaiden reikiintymistä. Monille kuivasuisille kuitenkin vaahtoava hammastahna on liian voimakkaan makuinen ja siksi kannattaa hankkia apteekista vaahtoamatonta fluorihammastahnaa. Niitä on tarjolla useita tuotemerkkejä.

12. Kadonnut makuaisti ei enää palaudu, vaikka suun saisikin uudelleen kosteaksi.

Tarua. Jos kosteus palautuu niin sylki alkaa taas liuottaa ruoan makuja ja kuljettaa niitä kielen makunystyihin.

Asiantuntijana hammaslääketieteen professori Jorma Tenovuo Turun yliopistosta.

Lue lisää
Kuiva suu kuntoon
Mistä suun kirvely johtuu?

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.