Suu kuivuu, jos joutuu jatkuvasti käyttämään lääkkeitä. Ruokaöljy ja apteekeissa myytävä keinosylki kosteuttavat kuivuneita limakalvoja.

1. Kuiva suu on lähinnä vanhusten vaiva. Syljen määrän kuuluukin vähentyä vanhetessa.

Lähinnä tarua. Syljen määrä voi vähentyä jo nuorillakin aikuisilla, mutta suun kuivuminen toki yleistyy iän myötä. Syljen määrä ei paljon muutu iän myötä, mutta syljen koostumus muuttuu niin, että sylki voitelee vanhemmiten heikommin suun limakalvoja.

2. Kuivassa suussa hampaat reikiintyvät helposti.

Totta. Sylki suojelee hampaita ja syljen vähentyessä jo pienikin sokerimäärä helposti käynnistää hampaiden reikiintymisen.

3. Suun kuivuminen muuttaa makuaistia.

Totta. Sylki liuottaa ruoasta makuaineita kielen makunystyihin ja mitä vähemmän sylkeä sitä vähemmän ruoan maku maistuu.

4. Ruokaöljy voi helpottaa oloa, jos suu kuivuu.

Totta. Kuivia suun limakalvoja pitää kostuttaa ja voidella, jotta ne eivät halkeile ja tulehdu. Ruokaöljy, esimerkiksi oliiviöljy, on tähän yksi mahdollisuus apteekista saatavien suun kostutusaineiden (niin sanotut keinosyljet) ohella.

5. Suun kuivuminen voi olla oire jostakin vakavasta sairaudesta.

Totta. Suun kuivuminen voi olla ensioire muun muassa diabeteksesta tai reumasairauksista (erityisesti Sjögrenin syndroomasta).

6. Veden juominen kuivattaa suuta entisestään.

Tarua. Kuiva suu ei välttämättä aina tarkoita, ettei sylkeä pystyisi erittämään, mutta syljen kehittymiseen vaaditaan hyvä nestetasapaino ja siksi veden juominen on kuivasuiselle hyödyllistä.Vesi ei kuitenkaan ole voiteleva tai liukastava neste ja siksi veden juomisen tuoma apu suun kuiville limakalvoille on vain hetkellinen.

Apteekista saa niin sanottuja keinosylkivalmisteita (suun kostutusaineita), jotka antavat pitkäaikaisempaa apua ja lievitystä kuin vesi tai muut juomat. Mehuilla tai virvoitusjuomilla ei pidä  yrittää kostuttaa kuivaa suuta sillä se johtaa helposti hampaiden nopeaan reikiintymiseen.

7. Masennuslääkkeet kuivattavat suuta.

Totta ja tarua. Aikuisilla tavallisin syy suun kuivumiseen on reseptilääkkeiden käyttö – mitä useampi päivittäinen lääke, sitä varmemmin suu kuivuu. Pahimmat suuta kuivattavat psyyken lääkkeet, verenpainelääkkeet ja antihistamiinit, mutta kaikki valmisteet eivät kuitenkaan kuivata suuta. Esimerkiksi masennuslääkkeistä niin sanotut serotoniinilääkkeet eivät vaikuta syljen eritykseen. Asiasta kannattaa neuvotella hoitavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.

8. Ksylitolipastillit ja -purkka lisäävät syljen eritystä.

Totta. Jos sylkirauhaset pystyvät toimimaan niin runsas pureskelu tai makea lisäävät syljen eritystä. Jotta hampaat eivät kuitenkaan reikiintyisi tulee makean olla hampaille vaaratonta eli ksylitolilla makeutettua.

9. Suuvedet kostuttavat suun limakalvoja.

Lähinnä tarua. Tavalliset kaupan suuvedet ovat enemmän vain raikasteita kuin kuivia limakalvoja kosteuttavia tai voitelevia valmisteita. Alkoholia sisältävät suuvedet kuivattavat vain lisää ja aiheuttavat kirvelyä. Ainakaan niitä ei siis kannata käyttää, jos on kuiva suu. Apteekista voi kysyä alkoholittomia ja voitelevia suuvesivalmisteita jos haluaa sellaista käyttää.

10. Jatkuvasti kuivasta suusta voi saada suusyövän.

Tarua. Mitään selkeää näyttöä ei ole siitä, että suusyöpien esiintyminen olisi yhteydessä syljen määrään. Tupakka ja alkoholi ovat tärkeimmät suusyövän aiheuttajat.

11. Jos on kuiva suu, ei voi käyttää tavallisia fluorihammastahnoja.

Tarua. Fluorihammastahnat ovat erityisen tärkeitä kuivassa suussa torjumaan hampaiden reikiintymistä. Monille kuivasuisille kuitenkin vaahtoava hammastahna on liian voimakkaan makuinen ja siksi kannattaa hankkia apteekista vaahtoamatonta fluorihammastahnaa. Niitä on tarjolla useita tuotemerkkejä.

12. Kadonnut makuaisti ei enää palaudu, vaikka suun saisikin uudelleen kosteaksi.

Tarua. Jos kosteus palautuu niin sylki alkaa taas liuottaa ruoan makuja ja kuljettaa niitä kielen makunystyihin.

Asiantuntijana hammaslääketieteen professori Jorma Tenovuo Turun yliopistosta.

Lue lisää
Kuiva suu kuntoon
Mistä suun kirvely johtuu?

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 49-vuotias. Minulla tulee täyteen 5 vuotta hormonikierukan käyttöä. Pitääkö se ottaa pois heti vai voiko se olla pidempään? Kannattaako vielä laittaa uusi kierukka? Vaihdevuosioireita on ollut, mutta kierukka on ollut erittäin toimiva eikä ongelmia ole ollut.

Tällä hetkellä saatavilla on kolme erilaista hormonikierukkaa. Pisimmän ajan markkinoilla on ollut 52 mg levonorgestreelia (keltarauhashormonia) sisältävä valmiste (Mirena). Sen yksi käyttöaihe on raskauden ehkäisy. Silloin myyntiluvan mukainen käyttöaika on viisi vuotta, mutta uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan sen käyttöaikaa voidaan venyttää seitsemään vuoteen. Mirena-hormonikierukkaa voidaan myös käyttää runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten hoitoon sekä osana vaihdevuosien hormonihoitoa.

Tämän lisäksi markkinoilla on kaksi ainoastaan raskauden ehkäisyyn tarkoitettu valmistetta: 19,5 mg levonorgestreelia sisältävä Kyleena, jonka suositeltu käyttöaika on viisi vuotta sekä 13,5 mg levonorgestreelia sisältävä Jaydess, jonka käyttöaika on kolme vuotta.

Kysyjä on 49-vuotias, ja oletan, että hänellä on käytössä Mirena-hormonikierukka. Kierukkaa ei kannata vaihtaa, vaan se saa olla kohtuontelossa niin kauan kuin varmuudella tiedetään, että raskauden ehkäisyä ei enää tarvita. Käytännössä tämä tarkoittaa, että menopaussi on ohitettu. Kysyjän tapauksessa kierukkaa voi käyttää siis jopa pidempäänkin kuin seitsemän vuotta.

Jos kierukkaa käytetään runsaiden tai kivuliaiden kuukautisten hoitoon, sitä voi myös käyttää kauemmin kuin viisi vuotta; käytännössä niin kauan kuin oireet pysyvät poissa. Kierukasta erittyy keltarauhashormonia usein pidempään kuin viisi vuotta.

Hormonikierukka voi olla myös osa vaihdevuosien hormonihoitoa. Vaihdevuosioireet hoidetaan estrogeenilla ja kohdun limakalvo pidetään lepotilassa (ohuena) hormonikierukan avulla. Käyttöaika vaihtelee käytetyn estrogeeniannoksen mukaan.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti