vaihdevuodet, kuukautismigreeni
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen 50-vuotias nainen ja lopetin minipillerit vuosi sitten. Olen aina kärsinyt epäsäännöllisestä kierrosta, mutta nyt tämän vuoden aikana kierto on tasan 26 päivää. Vaihdevuosioireita ei ole muuta kuin kuukautismigreeniä. Vai onko?

Ei ole tavatonta että kuukautiskierto säännöllistyy vasta 40-vuotissyntymäpäivän jälkeen. Ns. munasarjojen monirakkulaoireyhtymään (PCOS) liittyy useita muutoksia: kuukautiskiertojen epäsäännöllisyys, ylipaino, karvoituksen lisääntyminen, lapsettomuusongelma.

Oireet voivat kuitenkin olla erilaisia eri ikävaiheessa. Sekä käytännön kokemus että tutkimus osoittavat, että monella PCOS-naisella kuukautiskierto säännöllistyy vasta myöhemmällä iällä. Tyypillistä on myös, että heille menopaussi ei tule kovin varhain.

Kuukautiskierron säännöllisyyteen vaikuttavat myös elintavat, kuten paino, liikunta ja syömistottumukset. Voi olla että minipillereiden käytön aikana näissä on tapahtunut hyviä muutoksia.

Kuukautismigreeni ei ole vaihdevuosioire vaan liittyy yleensä säännölliseen kuukautiskiertoon. Itse asiassa enemmistöllä kuukautismigreenistä kärsiviä naisia oireet helpottuvat menopaussia lähestyttäessä. Kysyjä ei siis vielä ole vaihdevuosissa. Millään tutkimuksella ei myöskään voi ennustaa, milloin kuukautisvuodot tulevat loppumaan.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vieraz

Kuukautiset muuttuivat yllättäen?

Kyllä fsh:n mittaus verestä antaa kuvan koska vaihdevuodet ovat tulossa, sillä kyseinen hormoni piiskaa munasarjoj. Fsh:n stimuloima kypsyvien follikkelien määrä on vähäinen, vastaavasti niiden erittämä estrogeenin määrä vähenee, eikä palautejärjestelmä toimi, jolloin fsh:ta erittyy enemmän. Outo gyne jos väittää että vaihdevuosien alkamista ei voi mistään arvioida.
Lue kommentti
Vieraz

Kuukautiset muuttuivat yllättäen?

Kyllä fsh:n mittaus verestä antaa kuvan koska vaihdevuodet ovat tulossa, sillä kyseinen hormoni piiskaa munasarjoj. Fsh:n stimuloima kypsyvien follikkelien määrä on vähäinen, vastaavasti niiden erittämä estrogeenin määrä vähenee, eikä palautejärjestelmä toimi, jolloin fsh:ta erittyy enemmän. Outo gyne jos väittää että vaihdevuosien alkamista ei voi mistään arvioida.
Lue kommentti
katetriablaatio. rytmihäiriö

Kuinka monta kertaa sydämen katetriablaatio voidaan tehdä? Onko poltoista haittaa sydämelle? Vaikuttaako arvet myöhemmin sydämen toimintaan? Minulle on tehty katetriablaatio 2 kertaa kammiotakykardian ja kammiolisälyöntisyyden johdosta, mutta kammiolisälyönnit jatkuvat edelleen.

Rytmihäiriöiden hoito kateriablaatiolla kehittyy koko ajan, mutta kaikkien rytmihäiriötyyppien hoito ei ole yhtä kiitollista. Kammiotason yläpuolelta lähtevien säännöllisten nopealyöntisyyskohtausten hoito on yleensä tehokasta ja vähäriskistä. Suurin osa potilaista vapautuu kertakäsittelyllä tykytyskohtauksistaan. Eteisvärinässä – vaikka sekin on eteistason rytmihäiriö – ablaatiohoito ei ole ihan yhtä tuloksekasta.

Kammiolisälyöntien ja kammiotakykardioiden katetrihoidon onnistuminen vaihtelee riippuen ongelman sijainnista sydämen johtoratoihin nähden. Lähellä johtorataa sijaitsevan rytmihäiriölähteen voimakas käsittely voi johtaa riippuvuuteen sydämen tahdistimesta. Tätä ei toivota varsinkaan, jos potilas on nuori ja jos hoidettava rytmihäiriö ei uhkaa henkeä.

Ablaatiohoidon tulos vaikuttaa tässä tapauksessa hyvältä, jos kammiotakykardiat ovat jääneet pois. Lisälyönnit eivät aina häviä katetritoimenpiteillä. Tästä mahdollisuudesta lääkärin pitäisi aina kertoa potilaalleen.

Ehdotonta ylärajaa ei ole katetritoimenpiteen uusimiselle. Siitä tulevaa säderasitusta ja kajoavan tutkimuksen välittömiä komplikaatioita pitää aina arvioida suhteessa saavutettavissa olevaan hyötyyn. Hyödyn arvioinnissa toimenpidelääkärin arvio on keskeinen, koska jokainen potilas oireineen on yksilöllinen ja lääkäri tietää parhaiten uuden toimenpiteen onnistumismahdollisuuden.

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

vaivaisenluu, jalkakipu

Olen kuusikymppinen normaalipainoinen nainen, joka on saanut vaivaisenluut isän perintönä. Oikeasta jalasta vaiva leikattiin 30 vuotta sitten, mutta nyt isovarvas on alkanut taas kääntyä keskelle ja muiden varpaiden tyvinivelet ovat nousseet ylös eli on syntynyt ns. vasaravarpaat.

Kävelen paljon, olen voimisteluttanut varpaita lehdessänne olleiden ohjeiden mukaan ja hankkinut jaloilleni räätälöidyt pohjalliset ja varpaiden erottajat, mutta mikään ei ole auttanut. Mikä auttaisi? Olen muuten terve eikä mitään lääkitystä ole käytössä.

Vaivaisenluu ja vasaravarpaat ovat yleisiä vaivoja. Vaivaisenluulla eli hallux valguksella tarkoitetaan muiden varpaiden suuntaan taipunutta isovarvasta. Vasaravarpailla tarkoitetaan 2.–4. varpaiden koukistumista tyvi- tai kärkinivelestä tai molemmista.

Molemmat vaivat liittyvät jalkaterän lihasten, jänteiden ja nivelten toiminnan epätasapainoon. Altistavia tekijöitä ovat liian kapeat ja korkeakorkoiset kengät, perinnölliset tekijät ja tietyt sairaudet.

Sekä vaivaisenluu että vasaravarpaat aiheuttavat jalkaterään kipua, kosmeettista haittaa, hiertymiä ja ihon paksuuntumaa. Oireita ja virheasentoja hoidetaan ensisijaisesti konservatiivisesti: riittävän tilavat ja matalat jalkineet, ortoosit ja varvastuet. Kireiden lihasten (pohkeessa ja jalkaterässä) venyttäminen ja lihasepätasapainon korjaaminen sopivilla harjoituksilla auttaa. Leikkaushoitoa mietitään, jos oireet eivät konservatiivisella hoidolla riittävästi lievity. Pelkän kosmeettisen haitan takia leikkausta ei tehdä.

Kysyjä ei mainitse, aiheuttavatko vaivaisenluu ja vasaravarpaat muuta kuin kosmeettista haittaa. Leikkaushoitoon liittyvien tulehdus- ja muiden riskien vuoksi siihen ei kannata ryhtyä ellei varvasmuutosten aiheuttama haitta ole merkittävä. Kivun ja muiden oireiden lievittämiseksi suosittelen ensisijaisesti kääntymään jalkaterän toimintaan erikoistuneen fysioterapeutin puoleen. Arvion leikkaushoidon tarpeellisuudesta tekee jalkaterän vaivoihin perehtynyt ortopedi.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.