Itke vaan, se helpottaa, lauletaan vanhassa iskelmässä. Dosentti Juha Holopainen, HYKSin silmäklinikasta kertoo, auttaako itku.

1. Itku helpottaa oloa, koska kyynelten mukana kehosta poistuu kuona-aineita.

Tarua. Kyynelten koostumus vaihtelee huomattavasti sen mukaan, onko kyseessä silmän pinnan kosteuttava  basaalikyynel, vaiko itku- tai refleksikyynel. Kyynelissä on parisataa valkuaisainetta, rasvaa ja monia muitakin aineita, ei kuitenkaan merkittäviä määriä kuona-aineita.

2. Itkeminen on hyväksi, koska kyynelien mukana elimistöstä poistuu stressihormonia.

Totta ja tarua.  Jostakin vielä tuntemattomasta syystä itkemisen yhteydessä tulevissa kyynelistä on huomattava määrä erilaisia hormoneja. Joidenkin tutkijoiden mielestä kyynelehtiminen on elimistön tapa poistaa ylimääräisiä hormoneja. Tuntuu kuitenkin vaikealta uskoa sitä.

3. Sipulikyyneleet ovat koostumukseltaan erilaisia kuin tunteen aiheuttamat.

Totta. Kun käsitellään sipulia, silmät vuotavat refleksikyyneleitä. Ne ovat vetisempiä kuin itkukyynelet ja niissä on paljon vähemmän valkuaisaineita.

4. Vaihdevuosien jälkeen naiset eivät kyynelehdi niin paljon kuin ennen, koska he eivät enää tuota maidonerityshormonia prolaktiinia.

Tarua. Itkukyynelistä on paljon prolaktiinia, eikä sen määrä ilmeisesti riipu iästä. En tiedä asiaa tutkitun.

5. Jos itkee kauan yhteen menoon, kyynelet lakkaavat valumasta, koska kyynelneste on käytetty sillä erää loppuun.

Tarua. Itkemisen yhteydessä kyynelnestettä ei voi käyttää loppuun. Kyynelet eivät tule mistään lammikoista, jotka voisivat kuivua pois. Itkemisen yhteydessä kyyneliä ei ole siis varastossa vaan kyynelnestettä syntyy tarpeen mukaan.

Silmän pintaa suojelevaa basaalikyyneltä erittyy normaalioloissa korkeintaan muutamia mikrolitroja minuutissa, siis hyvin vähän.

6. Päätetyöläisen kannattaa käyttää silmätippoja, sillä silmiä ei ole suunniteltu tuijotustyöhön.

Totta. Kun näyttöpäätetyössä tuijotetaan ruutua, silmien räpyttely vähenee. Siitä seuraa, että kyynelnesteen rasvapinta hajoaa tavallista helpommin eli silmä kuivuu. Myös näyttöpäätteiden lämpenemisestä johtuva ilman kiertäminen kuivattaa silmiä.

Jos silmät tuntuvat ärtyneiltä, hiekkaisilta ja näyttävät punaisilta työpäivän jälkeen, silmien  kostutustippoja kannattaa käyttää. Kuivassa silmässä sarveiskalvon pintasolut irtoavat helpommin,  mistä voi seurata sarveiskalvon haavaumia. Silmätippojen käyttö ei myöskään laiskistuta silmän omaa kyyneltuotantoa.

7.  Kuivat silmät johtuvat aina siitä, ettei kyynelnestettä erity tarpeeksi.

Tarua. Syy voi olla myös se, että kyynelnesteen laatu on huono. Laatuun vaikuttaa kyynelnesteen rasvakerroksen koostumus tai esimerkiksi se, minkä verran eri valkuaisaineita tai silmän pintaa liukastavia musiineja siinä on.

8. Jos silmät vuotavat pakkasella tai tuulessa, se tarkoittaa, että kyyneltiehyet ovat menneet tukkoon.

Tarua. Yleensä kylmässä ja tuulessa silmät vuotavat vettä, koska silmän pinta kuivuu. Tämä johtaa hermoärsytykseen jonka seurauksena kyynelrauhanen alkaa erittää enemmän kyynelnestettä. Kuivassa silmässä ainakin tässä tapauksessa erittyy lähinnä refleksikyyneliä.

9. Lääkkeet kuivattavat silmiä.

Totta. Useat lääkkeet kuivattavat silmiä. Tällaisia ovat diureetit, pahoinvointilääkkeet, inkontinenssilääkkeet, lihasrelaksantit, jotkut keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet, jotkut astmalääkkeet, hormonikorvaushoito ja paikallisesti annosteltavat beetasalpaajat.

Suurempi ongelma on  se, että silmätippojen sisältämä säilöntäaine bentsalkoniumkloridi alkaa yleensä  jossakin vaiheessa ärsyttää silmiä. Silloin ne kirvelevät, kutisevat, punoittavat ja valuvat vettä. Silloin kannattaa kokeilla jotain toista valmistetta.

10. Silmä rähmii, jos kyynelkanava on tukossa.

Tarua. Jos kyyneltiehyet ovat tukossa, kyynelet valuvat poskille omia aikojaan. Tosin kyyneltietukoksen seurauksena kehittyy usein  bakteeritulehdus, jolloin silmä alkaa rähmiä. Hoitona on paikallinen antibiootti ja tarvittaessa kirurginen hoito.

11. Vain ihminen itkee ja kyynelehtii tunteiden vallassa.

Ei aivan totta. Ihmisellä itkurefleksi tulee parasympaattisen hermoston ärsytyksestä ja voimakkaan tunnetilan seurauksena. Eläimillä ei ole samanlaisia korkeamman asteen ajattelun mahdollisuuksia kuin ihmisellä. Siksi ne eivät koe surun ja menetyksen kaltaisia tunteita, eikä itkukyyneliäkään voi erittyä.

Jotakin näyttöä on siitä, että gorillat ja elefantit itkevät. Ehkäpä tämä osoittaa, että ainakin nämä eläimet tuntevat ja ovat lähempänä ihmistä myös ajattelun tasolla.

Lue lisää silmistä ja terveydestä.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.