Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pian joka toinen meistä kärsii diabeteksesta tai on ainakin sairastumassa. Lue miten liikuntalääke tehoaa siihen.

Suurin uhka liikkumattomuudesta on tyypin 2 diabetes. Aikuistyypin diabeetikoita on Suomessa tiedossa jo noin 250 000. Lisäksi noin 150 000 sairastaa diabetesta tietämättään.

Liikunta ehkäisee 2 tyypin diabeteksen puhkeamista. Säännöllinen liikunta voi myös parantaa sairaudesta, ainakin helpottaa sen oireita huomattavasti.

Diabeetikon pitäisi liikkua joka päivä. Se käy kätevästi ujuttamalla hyöty- ja arkiliikuntaa joka väliin.

Kävelee portaat, puuhailee ulkona ja pyöräilee. Lisäksi on hyvä harrastaa pari kertaa viikossa myös kohtalaisen kuormittavaa ja rasittavaa liikuntaa – laji voi olla mikä vain. Kuntosalilaitteilla asiantuntijan ohjauksessa voi olla helppo aloittaa, varsinkin jos ylipainoa on kertynyt.

Veren sokeritasapaino ja rasva-arvot paranevat nopeasti säännöllisen liikunnan myötä. Liikunta laskee verenpainetta ja parantaa insuliiniherkkyyttä. Lisäksi säännöllinen kestävyysliikunta ja lihasvoimaharjoittelu laskevat pitkän aikavälin sokeritasapainoa, HbA1c-arvoa.

Insuliiniherkkyys paranee välittömästi kohtalaisen kuormittavan ja rasittavan liikuntasuorituksen jälkeen. Vaikutus voi kestää jopa kolme vuorokautta. Vähimmilläänkin insuliiniherkkyys on tehostunut 24 tuntia liikunnan jälkeen.

Istumisen rajaaminen enintään kahteen tuntiin kerrallaan kannattaa. Myös venyttelyharjoitukset sopivat diabeetikon liikuntarepertuaariin.

Lisää likuntalääkevinkkejä

”Lajit, joissa tulee vahingossa liikuttua (esim. ratsastus tai karate). Kun opettelee jotain uutta taitoa, ei huomio keskity liikuntaan (hikoiluun, sykkeeseen jne.). Samalla oppii jotain hyödyllistä (esim. itsepuolustustaito). Pelkkä liikunta liikunnan vuoksi menee suorittamiseksi perheenäidillä, jolla on niin paljon tekemistä ja stressin aiheita, että kalenterista on vaikeaa löytää tällekin suoritukselle aikaa. Huijaan siis itseäni liikkumaan.”  Marianne

”Pilates, venyttely sauvakävely ja kaikenlainen liikunta, jossa ei hypitä, sopii välilevynpullistumalleni.” Satu
 

”Ulkona kävely koiran kanssa tai ilman ja talvella hiihto jäällä. Kun valo alkaa lisääntyä, menen luontoon ja otan kameran ja kiikarit mukaan. Monta tuntia saattaa vierähtää kevään ihmettä katsellessa. Miten se voikin joka vuosi olla aina yhtä ihmeellistä. Tulee liikuttua pitkiäkin matkoja kuin huomaamatta, hartiakipu ja alakulo häviävät.” Pirjo

”Kävely, vaikka ongelmana on ulkoilman epäpuhtaudet. Joudun useimmiten käyttämään hengityssuojainta. Olen sairastunut sisäilmasta enkä pysty käymään missään ohjatuissa jumpissa tai saleilla herkistymiseni vuoksi, kuntoilen kotona käsipainoilla, kuntopyörällä, jumppapalolla, kuminauhalla, jumppakepillä...”  Marke

 

Vierailija

Liikunta estää ja parantaa aikuistyypin diabeteksen

Pelkkä liikunta ei estä, vaan tarvitaan myös ruokavalion muutosta. Terveelliset ravitsemussuositukset yli 2-vuotiaalle ovat: Päivittäisestä energiasta lähes 40% pitäisi tulla hyvistä rasvoista. Aikuisen perusruokavaliossa tämä tarkoittaa lähes 100 grammaa rasvoja. Hyviä rasvoja ovat: villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut LUOMU kasviöljyt tummassa lasipullossa, koska ainoastaan kylmäpuristettu kookosöljy kestää valoa, mutta muut ei. Sekä eläinrasvat (luomu...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.