Jos magneetti hoitaisi, sairaalan magneettikuvauksista nousisi kivuistaan ja sairauksistaan vapautuneita potilaita. Silti magneettikorun kantaminen voi parantaa oloa.

Magneettikorujen ensimmäinen aalto rantautui Suomeen ”reumarannekkeina”, joita Reumaliitto pitää hyödyttöminä. Nyt markkinoilla on koruja, magneettipohjallisia, -alushousuja, -patjoja ja magnetisoitua vettä. Käyttäjät kertovat hyötyneensä, vaikka tutkimuksissa ei pystytä kertomaan miksi.

Sairaalafyysikko Minna Husso toteaa, että parantavina markkinoituja magneettirannekkeita, koruja ja käätyjä voi verrata amuletteihin. Hänen mukaansa, mikä tahansa amuletti tai uskomus voi käynnistää parantavat voimat itsessämme.

– Kun ihminen uskoo saavansa niistä apua, hänen sisäiset parantavat voimansa aktivoituvat ja hän saattaa kokea vaivojensa väistyneen. Näin käy siitä huolimatta, että mitään tieteellisesti todistettua näyttöä magneettihoitojen vaikutuksista ei ole.

Magneettikoruissa on samaa vetovoimaa kuin sairaalan magneettikuvauslaitteissa, mutta paljon vähemmän. Jos magneetti hoitaisi, sairaalan magneettikuvauksista nousisi kivuistaan ja kolotuksistaan vapautuneita potilaita. Yksikään kipupotilas ei kuitenkaan ole parantunut  magneettikuvauksessa, ainakaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Jos potilas unohtuisi sairaalassa magneettikuvauslaitteeseen, hänelle ei tapahtuisi mitään. Potilas ei edes aistisi laitteen pysyvää 1–3 Teslan magneettikenttää millään tavalla.

Magneettikuvaa otettaessa herkkä ihminen saattaa tuntea pientä kihelmöintiä, kun pieniä magneettikenttiä muutetaan äkillisesti. Magneettikenttä ei aiheuta myöskään vaurioita, ellei potilaalla ole sydämentahdistinta tai metallihippuja kehossaan.

Vaikka jääkaappimagneetilla

– Jos magneetit todella parantaisivat kipua, hoitokeino olisi helppo ja ennen kaikkea edullinen. Lääketieteellisiä tutkimuksia on meneillään tällä erää tietääkseni vain yksi, Husso toteaa.

Hän korostaa löytäneensä vain yhden tieteellisen tutkimuksen magneettien vaikutuksesta kipuihin.

– Tutkitut hyötyivät magneeteista riippumatta siitä, oliko korussa magneettikenttää vai ei. Koeryhmien parantumisen välille ei voitu vetää eroja. Lumemagneetti paransi yhtä hyvin kuin jääkaappimagneettikin.

Yleisesti ajatellaan, että hoitojen ja lääkkeiden lumevaikutus on noin kolmannes. Jos jokin lääke parantaa kolmanneksen potilaista, sen teho on kohtuullinen.

Magneettikorujen, patjojen ja pohjallisten markkinointi on vilkasta ja tuotteet kohtuuhintaisia. Minna Husso toivoo tuotteita myös tutkittavan asiallisesti.

– Tärkeintä on aina, että millään uskomushoidolla ei korvata lääkärin määräämiä lääkkeitä tai hoitoja.

Magneettikoru on harmiton

Minna Husso korostaa, että magneettikoruista ei ole haittaa. Hänen tyttärellään on koru, jonka voi kietoa kätevästi ranteeseen tai kaulaan. Korua voi pitää myös pankkikortin magneettijuovan lähellä, sillä sen vetovoima on vähäinen ja pulssiton. Oman pankkikorttinsa Husso on onnistunut tuhoamaan kahdestikin sairaalan magneettikuvaushuoneessa.

Magneettien markkinoijat kertovat sairaalahenkilökunnan käyttävän magneettipohjallisia paljonkin. Työpaikassaan KYSissa Husso ei tunne ketään hoitomagneettien käyttäjää eikä usko magneettipatjankaan parantavan yöunien laatua.

– Magnetismi on ilmiönä niin vaikea, että siihen on helppo kytkeä mystiikkaa.

Onko meillä magneettikentän puutostila?

Maan magneettikenttä suojaa ihmisiä auringosta ja galakseista tulevalta kosmiselta hiukkassäteilyltä. Magneettiterapian markkinoijat väittävät maapallon magneettikentän heikentyneen niin, että ihmisten olisi hyvä luoda ympärilleen omat vetovoiman piirinsä. Minna Husso ei ymmärrä, miten pienillä henkilökohtaisilla magneeteilla voitaisiin vaikuttaa maan magneettikenttään.

Magneettien markkinoijat kertovat maapallon magneettisuuden pudonneen puoleen viimeisen 500 vuoden aikana. Sen lisäksi television, radion, tutkien, voimalinjojen ja kännykkämastojen sähkömagneettinen säteilyn ajatellaan häiritsevän ihmisen omaa biomagneettista säteilyä.

– Ihmiselle voi syntyä magneettikentän puutostila, MFDS, joka ilmenee yleisenä huonovointisuutena. Näitä ihmisiä tutkitaan ja tutkitaan, mutta mitään ei löydy, mallisuunnittelija, koulutettu vyöhyketerapeutti Marianne Kostamo koruja markkinoivasta Meridiaanista vetoaa Japan Medical Journalissa julkaistuun tutkimukseen.

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Lauri Puranen toteaa maan magneettikentän pienentyneen vähän, mutta muutoksella ei tiedetä olevan vaikutusta ihmisen terveyteen. Magneettikuvauslaitteiden aiheuttama magneettikenttä on kymmeniätuhansia kertoja voimakkaampi kuin maan magneettikenttä.

– Magneettikorujen parantavista vaikutuksista ei ole näyttöä. Toisaalta korusta ei ole terveydelle haittaakaan. Myös magneettikuvaukset ovat turvallisia, vaikka kuvattava saattaa joskus tuntea ihollaan lämpöä, kihelmöintiä tai huimausta, Puranen sanoo.

Magneetti hoitaa raudan kautta

Mallisuunnittelija, koulutettu vyöhyketerapeutti Marianne Kostamo koruja markkinoivasta Meridiaanista kertoo, että magneetti saa sähköisesti varautuneet solut työskentelemään tehokkaammin. Kun magneetti asetetaan iholle, magnetismi kulkee ihon läpi ja aiheuttaa verenkiertoon hienoisen sähkövirran, jota veren rauta kuljettaa joka puolelle kehoa.

– Magneetti itse paranna mitään, vaan magneettienergia auttaa kehoa parantamaan itse itsensä, Kostamo sanoo.

Magneettikoruilla ei Kostamon mukaan ole mitään tekemistä jääkaappimagneettien tai sairaalan magneettikuvauslaitteiden kanssa, vaan neodyymi-magneetit valmistetaan maan alkuaineesta. Kostamo toteaa, ettei magneettikoruja myöskään valmisteta sähköllä, kuten tavallisia magneetteja, vaan permomagneettimenetelmällä, joka tekee magneettisuudesta pysyvän.

– Magneettiterapialla ei pyritä korvaamaan lääkehoitoa, mutta magneetit saattavat helpottaa kipuja ihmisillä, jotka eivät pysty tai halua käyttää kipulääkkeitä.

Sähkö tekee raudasta magneetin

Magneetteja tehdään sähköllä siten, että esimerkiksi rautaan tai kupariin kohdistetaan voimakas sähkövirta. Jännite suuntaa metallin kide- ja molekyylirakenteen ytimet tarkkaan järjestykseen siten, että esine alkaa vetää muita metalleja puoleensa. Kiderakenne jää pysyväksi, ellei sitä sekoiteta sähköllä uudelleen. Näin tehdään pankkikorttien magneettijuovat, jääkaappimagneetit ja isot teollisuusmagneetit.

Niiden magneettikenttä on liikkumaton toisin kuin magneettikuvauslaitteiden. Voimakkaampi magneetti tuhoaa heikomman.

Lue lisää raudasta.

Näin otetaan magneettikuva

  1. Sairaalan magneettikuvausputkessa on voimakas sähkömagneettikenttä, joka vetää solujen vety-ytimet magneettikentän suuntaiseksi. Radiotaajuuspulssilla muutetaan vety-ytimien suuntaa kuvattavalla alueella.
  2. Kun pulssi kytketään pois, ytimet palautuvat taas magneettikentän suuntaan eri nopeuksilla eri kudoksissa. Palautuessaan ne luovuttavat energiaa, joka voidaan mitata.
  3. Tästä mitattavasta signaalista lasketaan kuva, jossa kudokset erottuvat toisistaan erilaisina harmaasävyinä.
  4. Magneettikuvauksessa ei käytetä samanlaista läpitunkevaa säteilyä kuin röntgenkuvauksessa.
Vierailija

Magneetit – hoitoa vai humpuukia?

Hienoa että aihe on nostettu esille ja juttuun on haastateltu oikeita asiantuntijoita eli sairaalafyysikkoa ja STUKin tarkastajaa. Toivoisin kuitenkin ettei näiden terveydenhuollon ammattilaisten kertomia faktoja rinnastettaisi magneettikorujen markkinoijien hölynpölyyn ikään kuin ne olisivat vain vastakkaisia mielipiteitä. Tietämättömät ihmiset saattavat jutun nopeasti lukaisemalla kuvitella, että koruilla on jotain todistettuja terveysvaikutuksia, sillä maallikon korviin "permomagneetti" ja "...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.