Jos magneetti hoitaisi, sairaalan magneettikuvauksista nousisi kivuistaan ja sairauksistaan vapautuneita potilaita. Silti magneettikorun kantaminen voi parantaa oloa.

Magneettikorujen ensimmäinen aalto rantautui Suomeen ”reumarannekkeina”, joita Reumaliitto pitää hyödyttöminä. Nyt markkinoilla on koruja, magneettipohjallisia, -alushousuja, -patjoja ja magnetisoitua vettä. Käyttäjät kertovat hyötyneensä, vaikka tutkimuksissa ei pystytä kertomaan miksi.

Sairaalafyysikko Minna Husso toteaa, että parantavina markkinoituja magneettirannekkeita, koruja ja käätyjä voi verrata amuletteihin. Hänen mukaansa, mikä tahansa amuletti tai uskomus voi käynnistää parantavat voimat itsessämme.

– Kun ihminen uskoo saavansa niistä apua, hänen sisäiset parantavat voimansa aktivoituvat ja hän saattaa kokea vaivojensa väistyneen. Näin käy siitä huolimatta, että mitään tieteellisesti todistettua näyttöä magneettihoitojen vaikutuksista ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Magneettikoruissa on samaa vetovoimaa kuin sairaalan magneettikuvauslaitteissa, mutta paljon vähemmän. Jos magneetti hoitaisi, sairaalan magneettikuvauksista nousisi kivuistaan ja kolotuksistaan vapautuneita potilaita. Yksikään kipupotilas ei kuitenkaan ole parantunut  magneettikuvauksessa, ainakaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos potilas unohtuisi sairaalassa magneettikuvauslaitteeseen, hänelle ei tapahtuisi mitään. Potilas ei edes aistisi laitteen pysyvää 1–3 Teslan magneettikenttää millään tavalla.

Magneettikuvaa otettaessa herkkä ihminen saattaa tuntea pientä kihelmöintiä, kun pieniä magneettikenttiä muutetaan äkillisesti. Magneettikenttä ei aiheuta myöskään vaurioita, ellei potilaalla ole sydämentahdistinta tai metallihippuja kehossaan.

Vaikka jääkaappimagneetilla

– Jos magneetit todella parantaisivat kipua, hoitokeino olisi helppo ja ennen kaikkea edullinen. Lääketieteellisiä tutkimuksia on meneillään tällä erää tietääkseni vain yksi, Husso toteaa.

Hän korostaa löytäneensä vain yhden tieteellisen tutkimuksen magneettien vaikutuksesta kipuihin.

– Tutkitut hyötyivät magneeteista riippumatta siitä, oliko korussa magneettikenttää vai ei. Koeryhmien parantumisen välille ei voitu vetää eroja. Lumemagneetti paransi yhtä hyvin kuin jääkaappimagneettikin.

Yleisesti ajatellaan, että hoitojen ja lääkkeiden lumevaikutus on noin kolmannes. Jos jokin lääke parantaa kolmanneksen potilaista, sen teho on kohtuullinen.

Magneettikorujen, patjojen ja pohjallisten markkinointi on vilkasta ja tuotteet kohtuuhintaisia. Minna Husso toivoo tuotteita myös tutkittavan asiallisesti.

– Tärkeintä on aina, että millään uskomushoidolla ei korvata lääkärin määräämiä lääkkeitä tai hoitoja.

Magneettikoru on harmiton

Minna Husso korostaa, että magneettikoruista ei ole haittaa. Hänen tyttärellään on koru, jonka voi kietoa kätevästi ranteeseen tai kaulaan. Korua voi pitää myös pankkikortin magneettijuovan lähellä, sillä sen vetovoima on vähäinen ja pulssiton. Oman pankkikorttinsa Husso on onnistunut tuhoamaan kahdestikin sairaalan magneettikuvaushuoneessa.

Magneettien markkinoijat kertovat sairaalahenkilökunnan käyttävän magneettipohjallisia paljonkin. Työpaikassaan KYSissa Husso ei tunne ketään hoitomagneettien käyttäjää eikä usko magneettipatjankaan parantavan yöunien laatua.

– Magnetismi on ilmiönä niin vaikea, että siihen on helppo kytkeä mystiikkaa.

Onko meillä magneettikentän puutostila?

Maan magneettikenttä suojaa ihmisiä auringosta ja galakseista tulevalta kosmiselta hiukkassäteilyltä. Magneettiterapian markkinoijat väittävät maapallon magneettikentän heikentyneen niin, että ihmisten olisi hyvä luoda ympärilleen omat vetovoiman piirinsä. Minna Husso ei ymmärrä, miten pienillä henkilökohtaisilla magneeteilla voitaisiin vaikuttaa maan magneettikenttään.

Magneettien markkinoijat kertovat maapallon magneettisuuden pudonneen puoleen viimeisen 500 vuoden aikana. Sen lisäksi television, radion, tutkien, voimalinjojen ja kännykkämastojen sähkömagneettinen säteilyn ajatellaan häiritsevän ihmisen omaa biomagneettista säteilyä.

– Ihmiselle voi syntyä magneettikentän puutostila, MFDS, joka ilmenee yleisenä huonovointisuutena. Näitä ihmisiä tutkitaan ja tutkitaan, mutta mitään ei löydy, mallisuunnittelija, koulutettu vyöhyketerapeutti Marianne Kostamo koruja markkinoivasta Meridiaanista vetoaa Japan Medical Journalissa julkaistuun tutkimukseen.

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Lauri Puranen toteaa maan magneettikentän pienentyneen vähän, mutta muutoksella ei tiedetä olevan vaikutusta ihmisen terveyteen. Magneettikuvauslaitteiden aiheuttama magneettikenttä on kymmeniätuhansia kertoja voimakkaampi kuin maan magneettikenttä.

– Magneettikorujen parantavista vaikutuksista ei ole näyttöä. Toisaalta korusta ei ole terveydelle haittaakaan. Myös magneettikuvaukset ovat turvallisia, vaikka kuvattava saattaa joskus tuntea ihollaan lämpöä, kihelmöintiä tai huimausta, Puranen sanoo.

Magneetti hoitaa raudan kautta

Mallisuunnittelija, koulutettu vyöhyketerapeutti Marianne Kostamo koruja markkinoivasta Meridiaanista kertoo, että magneetti saa sähköisesti varautuneet solut työskentelemään tehokkaammin. Kun magneetti asetetaan iholle, magnetismi kulkee ihon läpi ja aiheuttaa verenkiertoon hienoisen sähkövirran, jota veren rauta kuljettaa joka puolelle kehoa.

– Magneetti itse paranna mitään, vaan magneettienergia auttaa kehoa parantamaan itse itsensä, Kostamo sanoo.

Magneettikoruilla ei Kostamon mukaan ole mitään tekemistä jääkaappimagneettien tai sairaalan magneettikuvauslaitteiden kanssa, vaan neodyymi-magneetit valmistetaan maan alkuaineesta. Kostamo toteaa, ettei magneettikoruja myöskään valmisteta sähköllä, kuten tavallisia magneetteja, vaan permomagneettimenetelmällä, joka tekee magneettisuudesta pysyvän.

– Magneettiterapialla ei pyritä korvaamaan lääkehoitoa, mutta magneetit saattavat helpottaa kipuja ihmisillä, jotka eivät pysty tai halua käyttää kipulääkkeitä.

Sähkö tekee raudasta magneetin

Magneetteja tehdään sähköllä siten, että esimerkiksi rautaan tai kupariin kohdistetaan voimakas sähkövirta. Jännite suuntaa metallin kide- ja molekyylirakenteen ytimet tarkkaan järjestykseen siten, että esine alkaa vetää muita metalleja puoleensa. Kiderakenne jää pysyväksi, ellei sitä sekoiteta sähköllä uudelleen. Näin tehdään pankkikorttien magneettijuovat, jääkaappimagneetit ja isot teollisuusmagneetit.

Niiden magneettikenttä on liikkumaton toisin kuin magneettikuvauslaitteiden. Voimakkaampi magneetti tuhoaa heikomman.

Lue lisää raudasta.

Näin otetaan magneettikuva

  1. Sairaalan magneettikuvausputkessa on voimakas sähkömagneettikenttä, joka vetää solujen vety-ytimet magneettikentän suuntaiseksi. Radiotaajuuspulssilla muutetaan vety-ytimien suuntaa kuvattavalla alueella.
  2. Kun pulssi kytketään pois, ytimet palautuvat taas magneettikentän suuntaan eri nopeuksilla eri kudoksissa. Palautuessaan ne luovuttavat energiaa, joka voidaan mitata.
  3. Tästä mitattavasta signaalista lasketaan kuva, jossa kudokset erottuvat toisistaan erilaisina harmaasävyinä.
  4. Magneettikuvauksessa ei käytetä samanlaista läpitunkevaa säteilyä kuin röntgenkuvauksessa.

Hienoa että aihe on nostettu esille ja juttuun on haastateltu oikeita asiantuntijoita eli sairaalafyysikkoa ja STUKin tarkastajaa. Toivoisin kuitenkin ettei näiden terveydenhuollon ammattilaisten kertomia faktoja rinnastettaisi magneettikorujen markkinoijien hölynpölyyn ikään kuin ne olisivat vain vastakkaisia mielipiteitä. Tietämättömät ihmiset saattavat jutun nopeasti lukaisemalla kuvitella, että koruilla on jotain todistettuja terveysvaikutuksia, sillä maallikon korviin "permomagneetti" ja "maan alkuaine" kuulostavat ihan yhtä tieteellisiltä kuin selitys magneettikuvauksen toimintaperiaatteesta. 

Jutussa siis voitaisiin mielestäni vielä selkeämmin vääntää rautalangasta, että magneettikorut ovat todellisuudessa pelkkää plaseboa. Hyvä Terveys kuitenkin on käsittääkseni Duodecimin kustantama lehti, joten olisi suotavaa että lehden artikkeleissa annettaisiin enemmän painoarvoa oikeiden terveydenhuollon asiantuntijoiden sanoille.

  • ylös 61
  • alas 28

olen nukkunut reilun viiko mngneettityynyliinalla nyt on herppers jota ei koskaan ennen ole ollut nukun kyllä paremmin kuin ennen

  • ylös 53
  • alas 45
Sisältö jatkuu mainoksen alla