Jos magneetti hoitaisi, sairaalan magneettikuvauksista nousisi kivuistaan ja sairauksistaan vapautuneita potilaita. Silti magneettikorun kantaminen voi parantaa oloa.

Magneettikorujen ensimmäinen aalto rantautui Suomeen ”reumarannekkeina”, joita Reumaliitto pitää hyödyttöminä. Nyt markkinoilla on koruja, magneettipohjallisia, -alushousuja, -patjoja ja magnetisoitua vettä. Käyttäjät kertovat hyötyneensä, vaikka tutkimuksissa ei pystytä kertomaan miksi.

Sairaalafyysikko Minna Husso toteaa, että parantavina markkinoituja magneettirannekkeita, koruja ja käätyjä voi verrata amuletteihin. Hänen mukaansa, mikä tahansa amuletti tai uskomus voi käynnistää parantavat voimat itsessämme.

– Kun ihminen uskoo saavansa niistä apua, hänen sisäiset parantavat voimansa aktivoituvat ja hän saattaa kokea vaivojensa väistyneen. Näin käy siitä huolimatta, että mitään tieteellisesti todistettua näyttöä magneettihoitojen vaikutuksista ei ole.

Magneettikoruissa on samaa vetovoimaa kuin sairaalan magneettikuvauslaitteissa, mutta paljon vähemmän. Jos magneetti hoitaisi, sairaalan magneettikuvauksista nousisi kivuistaan ja kolotuksistaan vapautuneita potilaita. Yksikään kipupotilas ei kuitenkaan ole parantunut  magneettikuvauksessa, ainakaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Jos potilas unohtuisi sairaalassa magneettikuvauslaitteeseen, hänelle ei tapahtuisi mitään. Potilas ei edes aistisi laitteen pysyvää 1–3 Teslan magneettikenttää millään tavalla.

Magneettikuvaa otettaessa herkkä ihminen saattaa tuntea pientä kihelmöintiä, kun pieniä magneettikenttiä muutetaan äkillisesti. Magneettikenttä ei aiheuta myöskään vaurioita, ellei potilaalla ole sydämentahdistinta tai metallihippuja kehossaan.

Vaikka jääkaappimagneetilla

– Jos magneetit todella parantaisivat kipua, hoitokeino olisi helppo ja ennen kaikkea edullinen. Lääketieteellisiä tutkimuksia on meneillään tällä erää tietääkseni vain yksi, Husso toteaa.

Hän korostaa löytäneensä vain yhden tieteellisen tutkimuksen magneettien vaikutuksesta kipuihin.

– Tutkitut hyötyivät magneeteista riippumatta siitä, oliko korussa magneettikenttää vai ei. Koeryhmien parantumisen välille ei voitu vetää eroja. Lumemagneetti paransi yhtä hyvin kuin jääkaappimagneettikin.

Yleisesti ajatellaan, että hoitojen ja lääkkeiden lumevaikutus on noin kolmannes. Jos jokin lääke parantaa kolmanneksen potilaista, sen teho on kohtuullinen.

Magneettikorujen, patjojen ja pohjallisten markkinointi on vilkasta ja tuotteet kohtuuhintaisia. Minna Husso toivoo tuotteita myös tutkittavan asiallisesti.

– Tärkeintä on aina, että millään uskomushoidolla ei korvata lääkärin määräämiä lääkkeitä tai hoitoja.

Magneettikoru on harmiton

Minna Husso korostaa, että magneettikoruista ei ole haittaa. Hänen tyttärellään on koru, jonka voi kietoa kätevästi ranteeseen tai kaulaan. Korua voi pitää myös pankkikortin magneettijuovan lähellä, sillä sen vetovoima on vähäinen ja pulssiton. Oman pankkikorttinsa Husso on onnistunut tuhoamaan kahdestikin sairaalan magneettikuvaushuoneessa.

Magneettien markkinoijat kertovat sairaalahenkilökunnan käyttävän magneettipohjallisia paljonkin. Työpaikassaan KYSissa Husso ei tunne ketään hoitomagneettien käyttäjää eikä usko magneettipatjankaan parantavan yöunien laatua.

– Magnetismi on ilmiönä niin vaikea, että siihen on helppo kytkeä mystiikkaa.

Onko meillä magneettikentän puutostila?

Maan magneettikenttä suojaa ihmisiä auringosta ja galakseista tulevalta kosmiselta hiukkassäteilyltä. Magneettiterapian markkinoijat väittävät maapallon magneettikentän heikentyneen niin, että ihmisten olisi hyvä luoda ympärilleen omat vetovoiman piirinsä. Minna Husso ei ymmärrä, miten pienillä henkilökohtaisilla magneeteilla voitaisiin vaikuttaa maan magneettikenttään.

Magneettien markkinoijat kertovat maapallon magneettisuuden pudonneen puoleen viimeisen 500 vuoden aikana. Sen lisäksi television, radion, tutkien, voimalinjojen ja kännykkämastojen sähkömagneettinen säteilyn ajatellaan häiritsevän ihmisen omaa biomagneettista säteilyä.

– Ihmiselle voi syntyä magneettikentän puutostila, MFDS, joka ilmenee yleisenä huonovointisuutena. Näitä ihmisiä tutkitaan ja tutkitaan, mutta mitään ei löydy, mallisuunnittelija, koulutettu vyöhyketerapeutti Marianne Kostamo koruja markkinoivasta Meridiaanista vetoaa Japan Medical Journalissa julkaistuun tutkimukseen.

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Lauri Puranen toteaa maan magneettikentän pienentyneen vähän, mutta muutoksella ei tiedetä olevan vaikutusta ihmisen terveyteen. Magneettikuvauslaitteiden aiheuttama magneettikenttä on kymmeniätuhansia kertoja voimakkaampi kuin maan magneettikenttä.

– Magneettikorujen parantavista vaikutuksista ei ole näyttöä. Toisaalta korusta ei ole terveydelle haittaakaan. Myös magneettikuvaukset ovat turvallisia, vaikka kuvattava saattaa joskus tuntea ihollaan lämpöä, kihelmöintiä tai huimausta, Puranen sanoo.

Magneetti hoitaa raudan kautta

Mallisuunnittelija, koulutettu vyöhyketerapeutti Marianne Kostamo koruja markkinoivasta Meridiaanista kertoo, että magneetti saa sähköisesti varautuneet solut työskentelemään tehokkaammin. Kun magneetti asetetaan iholle, magnetismi kulkee ihon läpi ja aiheuttaa verenkiertoon hienoisen sähkövirran, jota veren rauta kuljettaa joka puolelle kehoa.

– Magneetti itse paranna mitään, vaan magneettienergia auttaa kehoa parantamaan itse itsensä, Kostamo sanoo.

Magneettikoruilla ei Kostamon mukaan ole mitään tekemistä jääkaappimagneettien tai sairaalan magneettikuvauslaitteiden kanssa, vaan neodyymi-magneetit valmistetaan maan alkuaineesta. Kostamo toteaa, ettei magneettikoruja myöskään valmisteta sähköllä, kuten tavallisia magneetteja, vaan permomagneettimenetelmällä, joka tekee magneettisuudesta pysyvän.

– Magneettiterapialla ei pyritä korvaamaan lääkehoitoa, mutta magneetit saattavat helpottaa kipuja ihmisillä, jotka eivät pysty tai halua käyttää kipulääkkeitä.

Sähkö tekee raudasta magneetin

Magneetteja tehdään sähköllä siten, että esimerkiksi rautaan tai kupariin kohdistetaan voimakas sähkövirta. Jännite suuntaa metallin kide- ja molekyylirakenteen ytimet tarkkaan järjestykseen siten, että esine alkaa vetää muita metalleja puoleensa. Kiderakenne jää pysyväksi, ellei sitä sekoiteta sähköllä uudelleen. Näin tehdään pankkikorttien magneettijuovat, jääkaappimagneetit ja isot teollisuusmagneetit.

Niiden magneettikenttä on liikkumaton toisin kuin magneettikuvauslaitteiden. Voimakkaampi magneetti tuhoaa heikomman.

Lue lisää raudasta.

Näin otetaan magneettikuva

  1. Sairaalan magneettikuvausputkessa on voimakas sähkömagneettikenttä, joka vetää solujen vety-ytimet magneettikentän suuntaiseksi. Radiotaajuuspulssilla muutetaan vety-ytimien suuntaa kuvattavalla alueella.
  2. Kun pulssi kytketään pois, ytimet palautuvat taas magneettikentän suuntaan eri nopeuksilla eri kudoksissa. Palautuessaan ne luovuttavat energiaa, joka voidaan mitata.
  3. Tästä mitattavasta signaalista lasketaan kuva, jossa kudokset erottuvat toisistaan erilaisina harmaasävyinä.
  4. Magneettikuvauksessa ei käytetä samanlaista läpitunkevaa säteilyä kuin röntgenkuvauksessa.
Vierailija

Magneetit – hoitoa vai humpuukia?

Hienoa että aihe on nostettu esille ja juttuun on haastateltu oikeita asiantuntijoita eli sairaalafyysikkoa ja STUKin tarkastajaa. Toivoisin kuitenkin ettei näiden terveydenhuollon ammattilaisten kertomia faktoja rinnastettaisi magneettikorujen markkinoijien hölynpölyyn ikään kuin ne olisivat vain vastakkaisia mielipiteitä. Tietämättömät ihmiset saattavat jutun nopeasti lukaisemalla kuvitella, että koruilla on jotain todistettuja terveysvaikutuksia, sillä maallikon korviin "permomagneetti" ja "...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.