Nivelrikko särki Arto Hyvösen molemmat lonkat ja polvet. Kaikki neljä niveltä vaihdettiin, ja nyt Hyvönen kannustaa muita nivelvaivaisia liikkumaan ja syömään terveellisesti.

Harvalle osuu elämään niin selkeitä käännekohtia kuin Arto Hyvöselle vuonna 2009. Siihen asti hän piti perheineen menestyvää jalostussikalaa Kiuruvedellä. Maataloustyö ja intohimoinen kuntoilu peittivät alleen kivut lonkissa, polvissa ja olkapäissä. Oireet eivät talttuneet levossakaan, mutta silti mies kuvitteli työpäivän tai juoksulenkin jälkeen särkyjen olevan vain lihasrasitusta.

— Maatalon työasennot ovat milloin mitäkin ja urheillessa tottui siihen, että aina jotakin kohtaa jomotti.  

Työnteko loppui samalla hetkellä, kun 46-vuotiaan miehen lonkkaan iski sietämätön kipu ja hänet vietiin elopellolta ambulanssilla sairaalaan. Hyvösellä todettiin niin pitkälle edennyt nivelrikko, että sitä voitiin hoitaa ainoastaan tekonivelleikkauksella.

Röntgenkuvista paljastui myös, että toinenkin lonkka oli lopussa. Polvissa, olkapäissä ja alaselässä jäytävä kipu sai miehen aavistelemaan, että koko ranka on tullut tiensä päähän.

Kumpaankin lonkkaan vaihdettiin samalla kertaa tekonivel.

— Leikkaus tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa, mutta pyysin nukutuksen. En halunnut tuntea luuleikkauksen hajuja enkä kuulla kirvesmiestyön ääniä.

Kun Hyvönen oli tottumassa uusiin lonkkiinsa ja pääsi jo mukavasti liikkeelle, polvet pettivät. Polviin vaihdettiin tekonivelet ja taas oli opeteltava kävelemään. Jo toisen kerran.

Asentotunnon oppii

Ikänsä puolesta Arto Hyvönen on neline tekonivelineen harvinaisuus. Tavallisemmin tekoniveliä asennetaan yli 65-vuotialle, kun kipu nivelessä yltyy niin pahaksi, ettei sen kanssa enää särkylääkkeilläkään pärjää.

Kun Hyvösellä menivät vaihtoon vyötärön alapuolelta isoimmat taipuvat nivelet, miehen piti opetella nivelten liikkeet ja taivuttelut uusiksi. Se oli työlästä siksi, että leikkauksissa hävisi alavartalon asentotunto.

Nivelkapselissa on runsaasti asentotietoa selkäytimeen ja aivoihin välittäviä aistireseptoreita. Niiden toiminta kärsii, kun rikkinäinen nivelkapseli leikataan pois. Kun neljän kapselirakenteen aistimukset eivät tunnu aivoissa, Hyvönen kävelee silmäillen.

— Jos astun vaikkapa kynnykseltä lattialle, tuntuu kuin putoaisin kolme metriä. Onneksi aivot oppivat koko ajan uutta. Metsässä epätasaisessa maastossa liikkuminen treenaa asentotuntoa ja tasapainoa, marjastava mies toteaa.

Rantalepikon riskit

Teräsnivelmies Arto Hyvönen liikkuu rohkeasti ja innostaa toisiakin liikkumaan. Tosin melko tuore asfaltti-ihottuma vasemmassa polvessa muistuttaa, että varovainen saisi edelleen olla. Hän horjahti pyörällä ja iski polvensa betoniin.

— Hyvin tekonivelet näköjään kestävät iskuja. Ne tuntuvat varaosilta, mutta vieraudentunne on paljon mukavampi kuin kova kipu ennen leikkausta, kun nivelten luiset pinnat hiersivät toisiaan vasten.

Tasaisessa maastossa Hyvönen liikkuu luontevasti ja varoo liukastumasta. Siksi hän on jättänyt jäisillä laduilla hiihtämiset, vaikka luisteluhiihto tuntuu sopivan nivelille paremmin kuin perinteinen.

Lääkärit varoittavat lonkkaleikattuja erikseen myös rantalepikkosyndroomasta. Teräsmiehiä ja -naisia nimittäin haetaan korjattavaksi milloin mistäkin rantalepikoista siksi, että toinen jalka on jäänyt rantaan, kun toinen on lähtenyt karkaavaan veneeseen.

Tekonivelen nuppi voi nousta kupistaan, jolloin se joudutaan nukutuksessa vetämään paikoilleen ilman leikkausta.  

Liha vaihtui tofuun

Rungon pettäminen oli Arto Hyvöselle iso yllätys. Äidille on vaihdettu toinen polvi, mutta muilla iäkkäillä sukulaisilla on yhä alku­peräiset nivelet.

— Luulen, että runsas liha- ja maitoruoka aiheuttivat hiljaisen tulehduksen, joka piti elimistön puolustusvoimat koko ajan hälytys­tilassa ja järsi rustoja, Hyvönen sanoo.  

Leikkausten jälkeen entiseen maajussin työhön ei ollut mitään asiaa. Tilan pito oli pakko lopettaa. Kun lääkärit vielä ennustivat Hyvösen päätyvän pyörätuoliin viidessä vuodessa, hän alkoi etsiä elämänmuutosta. Remonttiin menivät arvomaailma ja ruoka.

Nykyään Hyvönen syö kasvisvoittoisesti ja välttää sokeria.

— Olkapäiden kuluminen on ilmeisesti tällä ruokavaliolla pysähtynyt, kun kipuja ei enää tunnu.

— Elimistön matala-asteista tulehdusta kuvaava herkkä-CRP-verikoe näytti tulehdus­arvon tipahtaneen kuukaudessa alle yhden, kun vaihdoin eläinproteiinit tofuun ja mantelimaitoon. Kahvi korvautui kahden päivän päänsäryn jälkeen rooibosteellä ja kokonaiskolesteroli laski kuudesta neljään, Arto Hyvönen kertoo ruokavalion mitattavista vaikutuksista.

Hän toteaa, ettei nivelrikko itsestään selvästi kuulu vanhuuteen, vaikka rustojen kollageenisäikeet ohenevat ja rustosoluja kuolee.

Juoksen unissani!

Arto Hyvönen kehottaa menemään uusilla nivelillään niin lujaa kuin pystyy. Ympäröiviä lihaksia on hyvä rasittaa sen verran kuin kipua kestää. Liike hoitaa vaikka aluksi sattuukin.

Ainoa varma pysähdyspaikka on lentokentän turvatarkastus.

— Metallinpaljastin hälyttää kaivamaan passin välistä lääkärintodistuksen tekonivelistä.

Pyöräily, sauvakävely, vesiliikunta ja kahvakuulailu ovat Hyvösen liikuntasuosikit.

— Kahvakuulaharjoitukset vastaavat eniten ruumiillista työtä.

Rakas juokseminen on ollut pakko lopettaa.

— Juoksen unissani! Ja siltä varalta, että varaosista huolimatta liikuntakyky joskus vanhana menee, teen juoksutreenit ja hiihtolenkit mielikuvissani.

Älä siirrä leikkausta

Arto Hyvönen kehottaa nivelkipuisia kirjoittamaan itselleen muistilapun lääkärille mennessään, jotta kaikki kysymykset tulevat kysytyiksi.  

Tekonivelkonkarin ensimmäinen ohje nivelvaivoista kärsiville kuuluu: älä siirrä leikkausta. Hän tietää monien sinnittelevän kipujensa kanssa liian pitkään. Kun liikkuminen sattuu, se vähenee, sitten rapistuu lihaskunto. Huono lihaskunto puolestaan hidastaa toipumista tekonivelleikkauksen jälkeen.

— Leikkaukseen pääsee yleensä vasta, kun ei pysty enää liikkumaan eikä kivuiltaan nukkumaan. Maallikosta tuntuu, että olisi viisaampaa leikata potilas, jolla on vielä toimintakykyä jäljellä, Hyvönen tuumii.

Terveydenhuollon kulukuuri saattaa raapaista tekonivelpotilasta myös siten, että lonkkaan asennetaan parhaan varaosan sijasta halvin. Lääkäriltä kannattaa kysäistä, mikä on asennettavan nivelen arvioitu kestoikä ja miksi juuri se materiaali on minulle paras.

— Kysymyksen voisi muotoilla vaikka niin, että minkä materiaalin lääkäri valitsisi itselleen tai lähiomaiselleen.

Arto Hyvönen ei aikoinaan osannut kysyä ja siksi hänellä kävi materiaalien kanssa huono tuuri, kun lonkat ovat metalli-metalli-tekoniveliset. Niistä irtoaa hierrettä, joka nostaa veren kobolttipitoisuutta. Se voi johtaa kobolttimyrkytykseen.

— Tiedän ihmisiä, joilta proteesit jouduttu vaihtamaan. Se on iso operaatio. Vaikka olen toipunut leikkauksista oikein hyvin, uusintaleikkaus materiaalin heikkouden vuoksi harmittaisi kovasti.

Liiku ennen ja jälkeen

Tuhansille tekonivelleikkausjonoissa odottaville tärkeintä on tietää, mikä itsehoito on paras ennen kuin nivelet on vaihdettu uusiin.

— Mitä liikuntaa lääkäri suosittelee ja millaista kivunlievitystä on järkevin käyttää, Arto Hyvönen neuvoo kysymään.

Leikkauksen jälkeen kivunhoito on syytä panna heti kuntoon, ettei ala hissutella. Niin syntyy vain varomavammoja.

— Kipua vältellessään aiheuttaa virheasennolla hallaa nivelilleen. Minultakin olisi särkynyt selkä, ellei polvia olisi leikattu.

Kun tekonivelet ovat paikoillaan, vastuu kuntoutumisesta siirtyy potilaalle itselleen. Sairaalasta kannattaa pyytää riittävästi kipulääkettä ja lähete fysioterapiaan.

Lue lisää

Tekonivelleikkauksesta
Nivelet vahvoiksi liikunnalla
Kipeään niveleen löytyy apu

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.