Joskus on hyvä näyttää kieltä itselle peilin edessä. Puutostilat mutta myös vakavammat sairaudet, jopa syövät, voivat näkyä kielessä. Siksi on tärkeää tunnistaa terve kieli ja erottaa merkit, joista pitää hakeutua lääkäriin.

JOS KIELI EI TOIMI, elämä menee vaikeaksi. Nieleminen, puhuminen ja joskus ihan vain oleminenkaan ei tahdo onnistua.

Siksi kannattaa reagoida, kun tuntuu ettei kielessä ole kaikki hyvin.

Kieli on lihaksikas elin, joka reagoi herkästi sekä makuihin että tuntemuksiin. Sen yläpinnalla on rihmanystyjä, jotka hilseilevät voimakkaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Siksi sairaudet ja puutostilat, jotka vaikuttavat pintasolujen jakautumiseen ja kypsymiseen, näkyvät helpoiten juuri kielessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkiksi raudan tai B12-vitamiinin puutos aiheuttaa punoittavia ja tavallista vähemmän hilseileviä alueita.

Jatkuvat aftat suun limakalvoilla tai kielessä voivat viitata maha-suolikanavan ongelmiin, kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin tai keliakiaan. Lääkityskin on hyvä tarkistaa, sillä jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa aftaherkille oireita.

Jos punaisia laikkuja ilmaantuu itselle, kannattaa varata aika hammaslääkärille ja selvittää mahdolliset puutostilat verikokeilla.

Myös vakavammat sairaudet, jopa syöpä, voi näkyä kielessä. Siksi on tärkeää erottaa terve ja sairastunut kieli toisistaan.

Tunnista terve kieli

Tutki kielesi silloin tällöin hampaiden harjauksen yhteydessä. Tartu kärjestä peukalolla ja etusormella. Saat pitävämmän otteen, jos laitat väliin suikaleen talouspaperia.

Vedä kieltä kunnolla ulospäin suusta, jotta voit tarkistaa sen sivut.

Terveen kielen

  • Päällysosa on samettimainen ja harmahtava. Sen keskellä on punertavampi raita ja tyveä kohti on punaisia pieniä pilkkuja makunystyröiden kohdalla.
  • Harmaus kertoo runsaasta pintasolukon hilseilystä ja kuuluu asiaan.
  • Sivut ovat melko sileät, eikä niissä tunnu sormin tunnustelemalla kovia muhkuroita.
  • Liikkuminen on notkeaa ja kivutonta. Sitä juuri tarvitse ajatella.

Jos kielessä näkyy tai tuntuu jotain poikkeavaa, erikoisesta kohdasta kannattaa ottaa kuva.

Mikäli vaiva ei parane, kuvaa voi näyttää hammaslääkärille tai lääkärille. Muuten voi olla vaikea kuvailla, millainen muutos on aikaisemmin ollut.

Uurre-, kartta- vai karvakieli?

Joillakin kielen selkäpinnalle tulee syviä uurteita, jotka kipeytyvät helposti. Uurrekieli on noin 5–10 prosentilla väestöstä.

Jotta uurteet eivät tulehtuisi, niitä voi puhdistaa hellävaraisesti pehmeällä hammasharjalla.

Kielestä tulee laikullinen kuin maailmakartta, kun rihmanystyjen hilseily muuttuu. Karttakieltä hoidetaan välttämällä stressiä ja harjaamalla kielen pintaa pehmeällä hammasharjalla.

Kun rihmanystyt pidentyvät, kieli näyttää karhealta ja karvaiselta.

Karvakieli liittyy usein tupakointiin, huonoon suuhygieniaan tai refluksitautiin, jolloin hoitona on joko tupakoinnin lopettaminen, parempi hygieniasta huolehtiminen tai mahahappojen nousun rauhoittaminen.

Pidä kielikin puhtaana

Kielen säännöllinen puhdistus auttaa välttämään pahanhajuista hengitystä ja kuuluu hyvään suuhygieniaan.

Kostuta pehmeä hammasharja vedellä ja harjaa sillä kielen päällysosaa lempeästi. Huuhtele harja puhtaaksi juoksevan veden alla.

Yökkäys voi tulla, jos kielen takaosaa harjaa isolla harjalla. Silloin harja kannattaa vaihtaa pienempään.

Oikein yökkäysherkkä saa sopivia puhdistusneuvoja suuhygienistiltä tai hammaslääkäriltä.

Jos sairastat refluksitautia, kielen pintaan voi yön aikana kerääntyä enemmänkin puhdistettavaa. Silloin sitä voi tehdä mieli raaputtaa kielen kaapimella, jollaisia löytyy esimerkiksi apteekista.

Hoida kasviksilla ja öljyillä

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, jossa on runsaasti kasviksia ja hedelmiä, on kielenkin kannalta paras tapa syödä.

Raudan ja B12-vitamiinin riittävä saanti ovat muutenkin välttämätöntä, mutta myös kieli kiittää ruoasta, jossa niitä on.

Rautaa saat liha-, veri- ja maksaruokien lisäksi kalasta, täysjyväviljasta, soijasta, linsseistä, pavuista ja pinaatista.

B12-vitamiinia on vain eläinkunnan tuotteissa, joten vegaanin on käytettävä ravintolisää.

Tyrnin omega-7-rasvahapot ja oliiviöljy tekevät tutkitusti hyvää suun limakalvoille. Syitä siihen ei kuitenkaan vielä tiedetä.

NÄISTÄ LÄÄKÄRIIN

  • Haavauma ei parane. Kielen pinta voi rikkoutua esimerkiksi terävästä hampaan reunasta tai kielen puraisusta. Ne paranevat yleensä parissa viikossa. Jos niin ei tapahdu, kannattaa haavaumaa näyttää hammaslääkärille.
  • Kielen sivussa laikkuja. Kielen sivussa olevat vaaleat muutokset, jotka eivät lähde raaputtamalla irti, on aina tutkittava mahdollisimman nopeasti. Ne voivat kertoa punajäkälästä tai jopa suusyövästä. Myös kohoumat kielen sivussa kannattaa tutkituttaa.
  • Kieli tuntuu paksulta. Kieli ei turpoa turhaan. Jos se tuntuu oudon isolta omaan suuhun, vaivan aiheuttaja kannattaa selvittää hammaslääkärissä, tai sairaalan päivystyksessä, jos kieli turpoaa nopeasti.

Asiantuntija: Arja Kullaa, suulääketieteen professori, Itä-Suomen yliopisto.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla