kolesteroli
Kuva Shutterstock

Olen 60-vuotias terve nainen. Vain kolesteroliarvoni on koholla, yli 7. Statiinilääkityksellä arvo putosi 6,2:een, mutta jättäessäni lääkityksen, se nousee taas. Olen ollut kasvissyöjä jo pitkään. En tupakoi ja verenpaineeni on hyvä 120–130/70–80. Kolestrolilääkkeistä olen kuullut niin paljon negatiivista, etten haluaisi niitä käyttää. Mikä on Sinun mielipiteesi asiasta?

KUN terveellistä ruokavaliota noudattavan terveen henkilön kolesteroli on 7–8:n tasoa, pitää epäillä perinnöllistä vikaa kolesteroliaineenvaihdunnassa. Kysyjän tapauksessa tupakoimattomuus, normaali verenpaine ja terveelliset elintavat ovat toistaiseksi suojanneet oireiselta taudilta. Lukemia tärkeämpää on arvioida korkean kolesterolin elinikäistä vaikutusta, samoin muiden valtimotaudin riskitekijöiden kuormaa.

Kun terveellistä kasvisruokavaliota noudattavan 60-vuotiaan naisen kolesteroli on 7–8, on oletettavissa kolesterolin olleen aina korkea.

Kysyjä tiedustelee, pitäisikö statiineja käyttää? Vaikka LDL-kolesterolin tasoa ei kerrota, on arvioni, että potilaalla on perinnöllinen, kolesterolin verisuonikeräytymiin johtava häiriö (esim. FH). Tällaisen sairauden aiheuttamien tukosten estossa statiinit ovat hyvin tehokkaita.

Vastaukseni on siis: statiineja pitäisi käyttää. Mikään lääkitys ei ole vailla haittavaikutuksia. Statiineillakin on lihashaittoja, joita on kuitenkin liioiteltu. Ehdottaisin kysyjälle myös LDL-reseptoritutkimusta mahdollisen perinnöllisen sairauden osoittamiseksi. Jos tämä tutkimus osoittautuu positiiviseksi, se paitsi motivoi omaa lääkehoitoa myös auttaa seuraavaa sukupolvea.

Statiinilääkitys tehoaa hyvin mutta jos se lopetetaan, kolesteroliarvot palautuvat ennalleen nopeasti. Statiinien ansiosta varsinkin FH-tautia sairastavien elinennuste on parantunut ratkaisevasti.

Lue lisää Dyslipidemioiden Käypä hoito -suositus

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Miksi kolesteroli ei laske?

Kysyjällä on ihan normaali kolesteroli. Alle 5 ei ole kellää. Rypsiöljy huonontaa LDL kolestrolia. Ainoa potilasryhmä, jolla on merkitystä kolesterolin vähentämisellä, on familiaarista hyperkolesterolemiaa sairastavat, eli ne, joilla geneettisen perimän vuoksi maksa muodostaa huomattavasti liikaa kolesterolia ja näitä on suomessa n. 10 000. Muille kolesteroliarvojen keinotekoinen pienentäminen on terveydelle haitallista. FH-tauti johtuu useimmiten maksan pinnalla olevien LDL-reseptorien...
Lue kommentti
Vierailija

Miksi kolesteroli ei laske?

Ei sen tarvitsekaan laskea. Tuoreen ALLHAT-LLT satunnaistetun tutkimuksen mukaan yli 65 vuotiailla statiinilla laskettu kolesteroli ei vaikuttanut sepelvaltimotapauksiin, mutta lisäsi kokonaiskuolleisuutta 18 - 34 % iästä riippuen. Tämähän ei ole uutta, myös satunnaistettu Minnesota Coronary Experiment aikanaan osoitti saman, kun kolesterolia alennettiin kasvisöljyllä. Tällöin myös sydänperäiset kuolemat lisääntyivät! Matala kolesteroli lisää mm aivoverenvuodon ja syöpien riskiä. Ja yleensäkin...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Voiko verenpaine olla liian matala, ja onko siitä haittaa, jos ei ole huimausta tms? Olen 31 v nainen verenpaine 98/60, pulssi 62, EKG ok.

Matala verenpaine säästää verisuonia, aivoja, sydäntä ja munuaisia korkeaan verenpaineeseen verrattuna. Tämän ansiosta voi välttyä sydän- ja verenkiertosairauksilta. Matala verenpaine on jossain määrin perinnöllinen ominaisuus, ja tällaisissa suvuissa on usein pitkäikäisiä henkilöitä.

Kaikki elimistön toimintojen ja mittausten "normaalirajat" perustuvat yleensä väestön mittausten jakaumaan niin, että valtaosa, esimerkiksi 95 %, jää normaalialueen sisäpuolelle. Määritelmän mukaisesti osa jää ulkopuolelle, vaikka kyse ei olisi sairaudesta.

Suolan käyttö, stressi ja lihominen nostavat verenpainetta, ja taso on korkeampi kuin luonnonkansoilla perinteisesti. Tiedetään, että verenpainetauti on länsimaiden tärkeimpiä kuolemaan ja invaliditeettiin johtavia sairauksia. Erityisesti paljon suolaa käyttävissä kulttuureissa, kuten Japani ja Välimeren maat, verenpainetauti on huomattava ongelma, vaikka ruokavalio olisi muutoin terveellinen.

Hoitosuositukset nojaavat verenpainepotilaiden seuranta- ja hoitotutkimuksiin, ja hoitotavoitteet on asetettu niin, että mahdollisimman paljon kohonneen verenpaineen aiheuttamista sairauksista vältettäisiin.

Matala verenpaine on siis muuten terveellä ihmisellä yleensä terveyden ja hyvän elinennusteen merkki.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Voiko verenpaine olla liian matala?

"Erityisesti paljon suolaa käyttävissä kulttuureissa, kuten Japani ja Välimeren maat, verenpainetauti on huomattava ongelma" Eihän suolankäyttö sinänsä ole ongelma. Mainitut maat tuntuvat edustavan sitä ihannetta, jota täälläkin tavoitellaan. Eli jos noissa maissa eletään pidempään ja terveempinä, ja suolaa käytetään reippaasti, niin miten se on ongelma? Ongelma on dogman kuplassa eläminen! Suola on terveellistä, kun sitä sudään n. 5-8 g päivässä,, silloin elinikä on pisimmillään. Verenpainetta...
Lue kommentti
Glyfosaatti täyskieltoon

Voiko verenpaine olla liian matala?

Vierailija kirjoitti: Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Suomessa noin 700 000 ihmistä syö verenpainelääkkeitä! Liika natrium (nostaa verenpainetta ja turvottaa) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa hiilihydraattia) ruokavaliota jossa insuliini on jatkuvasti koholla,...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Minulla on ollut jo jonkin aikaa kipeä patti korvan takana. Patti on hyllyvä, eikä sen sisällä tunnu mitään kovaa. Kuitenkin tuntuu, että patti suurenee koko ajan. Haluaisin tietää, voiko sille tehdä jotain, sillä se on todella kipeä.

Tavallisimmat ihon alla tavattavat patit ovat hyvänlaatuisia lipoomia (rasvapatti), ateroomia (talirauhaskysta) tai imusolmukkeita. Äkillisesti ilmaantunut, kipeä ja punoittava patti voi myös olla ihonalainen tulehduskertymä eli paise.

Yleislääkärin vastaanotolla arvioidaan, minkä tyyppisestä muutoksesta on kyse, ja tavallisimmat muutokset voidaan poistaa paikallispuudutuksessa pienestä ihoviillosta. Jos poistetun muutoksen luonne on epävarma, näyte lähetetään patologille tutkittavaksi. Tulehtuneen patin hoidoksi saatetaan aluksi tarvita antibioottihoitoa.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.