kolesteroli
Kuva Shutterstock

Olen 60-vuotias terve nainen. Vain kolesteroliarvoni on koholla, yli 7. Statiinilääkityksellä arvo putosi 6,2:een, mutta jättäessäni lääkityksen, se nousee taas. Olen ollut kasvissyöjä jo pitkään. En tupakoi ja verenpaineeni on hyvä 120–130/70–80. Kolestrolilääkkeistä olen kuullut niin paljon negatiivista, etten haluaisi niitä käyttää. Mikä on Sinun mielipiteesi asiasta?

KUN terveellistä ruokavaliota noudattavan terveen henkilön kolesteroli on 7–8:n tasoa, pitää epäillä perinnöllistä vikaa kolesteroliaineenvaihdunnassa. Kysyjän tapauksessa tupakoimattomuus, normaali verenpaine ja terveelliset elintavat ovat toistaiseksi suojanneet oireiselta taudilta. Lukemia tärkeämpää on arvioida korkean kolesterolin elinikäistä vaikutusta, samoin muiden valtimotaudin riskitekijöiden kuormaa.

Kun terveellistä kasvisruokavaliota noudattavan 60-vuotiaan naisen kolesteroli on 7–8, on oletettavissa kolesterolin olleen aina korkea.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjä tiedustelee, pitäisikö statiineja käyttää? Vaikka LDL-kolesterolin tasoa ei kerrota, on arvioni, että potilaalla on perinnöllinen, kolesterolin verisuonikeräytymiin johtava häiriö (esim. FH). Tällaisen sairauden aiheuttamien tukosten estossa statiinit ovat hyvin tehokkaita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaukseni on siis: statiineja pitäisi käyttää. Mikään lääkitys ei ole vailla haittavaikutuksia. Statiineillakin on lihashaittoja, joita on kuitenkin liioiteltu. Ehdottaisin kysyjälle myös LDL-reseptoritutkimusta mahdollisen perinnöllisen sairauden osoittamiseksi. Jos tämä tutkimus osoittautuu positiiviseksi, se paitsi motivoi omaa lääkehoitoa myös auttaa seuraavaa sukupolvea.

Statiinilääkitys tehoaa hyvin mutta jos se lopetetaan, kolesteroliarvot palautuvat ennalleen nopeasti. Statiinien ansiosta varsinkin FH-tautia sairastavien elinennuste on parantunut ratkaisevasti.

Lue lisää Dyslipidemioiden Käypä hoito -suositus

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Kysyjällä on ihan normaali kolesteroli. Alle 5 ei ole kellää.

Rypsiöljy huonontaa LDL kolestrolia.

Ainoa potilasryhmä, jolla on merkitystä kolesterolin vähentämisellä, on familiaarista hyperkolesterolemiaa sairastavat, eli ne, joilla geneettisen perimän vuoksi maksa muodostaa huomattavasti liikaa kolesterolia ja näitä on suomessa n. 10 000. Muille kolesteroliarvojen keinotekoinen pienentäminen on terveydelle haitallista. FH-tauti johtuu useimmiten maksan pinnalla olevien LDL-reseptorien puuttumisesta tai niiden vajavaisesta toiminnasta. Tähän on syynä LDL-reseptoreja koodaava virheellinen geeni tai sen haitallinen mutaatio. Kolesteroli on yli 15 mmol/l tasoa.
Saako lääketieteen ammattilainen antaa täysin virheellistä tietoa omasta alastaan? 

Rikoslakimme tunnistaa virheellisen tiedon levittämisen tai suoranaisen valehtelemisen monessakin kohtaa rikokseksi. Pitäisikö tehdä tutkintapyyntö poliisille? 

Jos kyseessä ei ole rikos, niin saako esim. rakennus- palo-, liikenne- ja säteilyturvallisuudesta vastaavat viranomaiset ja asiantuntijat antaa omasta alastaan täysin virheellistä tietoa?

  • ylös 36
  • alas 28
Vierailija

Ei sen tarvitsekaan laskea. Tuoreen ALLHAT-LLT satunnaistetun tutkimuksen mukaan yli 65 vuotiailla statiinilla laskettu kolesteroli ei vaikuttanut sepelvaltimotapauksiin, mutta lisäsi kokonaiskuolleisuutta 18 - 34 % iästä riippuen. Tämähän ei ole uutta, myös satunnaistettu Minnesota Coronary Experiment aikanaan osoitti saman, kun kolesterolia alennettiin kasvisöljyllä. Tällöin myös sydänperäiset kuolemat lisääntyivät! Matala kolesteroli lisää mm aivoverenvuodon ja syöpien riskiä.

Ja yleensäkin useiden tutkimusten mukaan, ihminen elää pisimpään kun kokonaiskolesteroli on välillä 5-8. Sydänongelmiin merkittävämpi onkin HDL-kolesteroli ja triglyseriinit, jotka saa kohdilleen vähähiilihydraattisella dieetillä ja luonnollisilla rasvoilla, ei siis tehdasöljyilla (kuten rypsäri). Näin kertoo siis tiede, mutta lääketeollisuuden kouluttamat lääkärit saattavat kertoa jotain muuta.

  • ylös 26
  • alas 27
Sisältö jatkuu mainoksen alla