kolesteroli
Kuva Shutterstock

Olen 60-vuotias terve nainen. Vain kolesteroliarvoni on koholla, yli 7. Statiinilääkityksellä arvo putosi 6,2:een, mutta jättäessäni lääkityksen, se nousee taas. Olen ollut kasvissyöjä jo pitkään. En tupakoi ja verenpaineeni on hyvä 120–130/70–80. Kolestrolilääkkeistä olen kuullut niin paljon negatiivista, etten haluaisi niitä käyttää. Mikä on Sinun mielipiteesi asiasta?

KUN terveellistä ruokavaliota noudattavan terveen henkilön kolesteroli on 7–8:n tasoa, pitää epäillä perinnöllistä vikaa kolesteroliaineenvaihdunnassa. Kysyjän tapauksessa tupakoimattomuus, normaali verenpaine ja terveelliset elintavat ovat toistaiseksi suojanneet oireiselta taudilta. Lukemia tärkeämpää on arvioida korkean kolesterolin elinikäistä vaikutusta, samoin muiden valtimotaudin riskitekijöiden kuormaa.

Kun terveellistä kasvisruokavaliota noudattavan 60-vuotiaan naisen kolesteroli on 7–8, on oletettavissa kolesterolin olleen aina korkea.

Kysyjä tiedustelee, pitäisikö statiineja käyttää? Vaikka LDL-kolesterolin tasoa ei kerrota, on arvioni, että potilaalla on perinnöllinen, kolesterolin verisuonikeräytymiin johtava häiriö (esim. FH). Tällaisen sairauden aiheuttamien tukosten estossa statiinit ovat hyvin tehokkaita.

Vastaukseni on siis: statiineja pitäisi käyttää. Mikään lääkitys ei ole vailla haittavaikutuksia. Statiineillakin on lihashaittoja, joita on kuitenkin liioiteltu. Ehdottaisin kysyjälle myös LDL-reseptoritutkimusta mahdollisen perinnöllisen sairauden osoittamiseksi. Jos tämä tutkimus osoittautuu positiiviseksi, se paitsi motivoi omaa lääkehoitoa myös auttaa seuraavaa sukupolvea.

Statiinilääkitys tehoaa hyvin mutta jos se lopetetaan, kolesteroliarvot palautuvat ennalleen nopeasti. Statiinien ansiosta varsinkin FH-tautia sairastavien elinennuste on parantunut ratkaisevasti.

Lue lisää Dyslipidemioiden Käypä hoito -suositus

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Miksi kolesteroli ei laske?

Kysyjällä on ihan normaali kolesteroli. Alle 5 ei ole kellää. Rypsiöljy huonontaa LDL kolestrolia. Ainoa potilasryhmä, jolla on merkitystä kolesterolin vähentämisellä, on familiaarista hyperkolesterolemiaa sairastavat, eli ne, joilla geneettisen perimän vuoksi maksa muodostaa huomattavasti liikaa kolesterolia ja näitä on suomessa n. 10 000. Muille kolesteroliarvojen keinotekoinen pienentäminen on terveydelle haitallista. FH-tauti johtuu useimmiten maksan pinnalla olevien LDL-reseptorien...
Lue kommentti
Vierailija

Miksi kolesteroli ei laske?

Ei sen tarvitsekaan laskea. Tuoreen ALLHAT-LLT satunnaistetun tutkimuksen mukaan yli 65 vuotiailla statiinilla laskettu kolesteroli ei vaikuttanut sepelvaltimotapauksiin, mutta lisäsi kokonaiskuolleisuutta 18 - 34 % iästä riippuen. Tämähän ei ole uutta, myös satunnaistettu Minnesota Coronary Experiment aikanaan osoitti saman, kun kolesterolia alennettiin kasvisöljyllä. Tällöin myös sydänperäiset kuolemat lisääntyivät! Matala kolesteroli lisää mm aivoverenvuodon ja syöpien riskiä. Ja yleensäkin...
Lue kommentti