yskänlääke yskä kodeiini yskänhoito flunssa
Kuva Shutterstock

Kun saan flunssan, yskin ainakin viikon. Yskiminen on öisin pahimmillaan, joten nukkumisesta ei tule mitään. Ainut yskänlääke, joka vähänkin auttaa, on Recipect. Olen huomannut, että jotkut apteekit epäröivät myydä sitä. Onko kyseisellä lääkkeellä sivuvaikutuksia? Millä muulla voisi yskänärsytystä lievittää, niin ettei tarvitsisi valvoa?

Recipect-yskänlääke sisältää vaikuttavina aineina kodeiinia ja guaifenesiinia. Guaifenesiini on alun perin Guaiacum-suvun puusta eristetty Amerikan intiaanien perinnelääke, jota käytetään limaa irrottavana lääkkeenä. Kodeiini eli metyylimorfiini taas on opioidilääkkeisiin kuuluva yskänlääke, joka lamaa aivojen yskäkeskusta. Recipect-valmisteen teho yskään johtunee pääasiassa kodeiinista.

Kodeiinin aineenvaihdunta riippuu osittain perintötekijöistä. Osalla ihmisistä on perintö-tekijä, jonka vuoksi kodeiini muuntuu elimistössä nopeasti morfiiniksi, jolloin morfiinipitoisuus veressä nousee korkealle. Tällöin hoitoannoksestakin on mahdollista saada myrkytysoireita, kuten hengityslamaa, jopa kuolema. Lisäksi kodeiinin säännöllinen käyttö voi johtaa riippuvuuteen ja väärinkäyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Varmaankin kysyjän kokema apteekkien varovaisuus liittyy näihin haittoihin, joiden estämiseksi farmaseutti voi lääkettä toimittaessaan esittää kysymyksiä asiakkaalle varmistaakseen lääkkeen turvallisen käytön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toistuva pitkittynyt ja voimakas yskä infektion yhteydessä ja sen jälkeen kertoo hengitysteiden herkistymisestä tai tulehduksesta tai muusta yskää ylläpitävästä sairaudesta.

Taustalla saattaa olla astma tai muu keuhkosairaus. Makuu-asennossa yskää aiheuttaa mm. mahalaukun refluksi, jossa mahanestettä nousee ylöspäin ruokatorveen ja sitä kautta keuhkoputkiin. Myös liman valuminen ylähengitysteistä makuuasennossa keuhkoputkiin (esim. tulehtuneista poskionteloista tai nenästä) voi yskittää. Yskäherkkyys voi johtua myös muiden sairauksien hoitoon käytetyistä lääkkeistä, mm. verenpaine- ja sydänlääkkeenä käytettävistä ACE-estäjistä.

Kysyjän kannattaa hakeutua lääkäriin yskäherkkyyden tarkempaa selvitystä varten. Flunssan yhteydessä limaa irrottavana hoitona voi käyttää myös höyryhengitystä. Joskus nukkuminen infektion ajan puoli-istuvassa asennossa auttaa. Jos taustalla on astmaattista tai allergista taipumusta, astmasuihkeet tai antihistamiinilääkkeet voivat lievittää yskää. Lääkkeiden valinnassa kannattaa turvautua lääkäriin, koska yskäoireen hoito riippuu taustalla olevista tekijöistä.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Toinen vierailija

Opioideja sisältävät yskänlääkkeet on todettu minun kohdallani hyvinkin toimiviksi. Jos ne eivät tehoa sinun yskääsi, joudut sitten vain potemaan ilman helpotusta. Harmin paikka.

  • ylös 25
  • alas 8
Vierailija

Tää yks nyt ei tiedä mistään mitään opioideja sisältävät yskänlääkkeet on tehokkaita eikä mitään haitta vaikutuksia + hyvällä tuurilla pääset vielä pilveen kodeiinin vaikutuksen ansiosta

  • ylös 21
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla