Mitä lisäravinteita ja luontaistuotteita Marevan-potilas voi syödä ja mitä pitäisi ehdottomasti karttaa? Voinko käyttää esimerkiksi inkivääriä, kurkumaa ja pakuriteetä?

Marevan (vaikuttava aine varfariini) kuuluu niihin lääkkeisiin, jonka kanssa ei ainakaan kannata käyttää ns. luontaistuotteita. Luontaistuotteet ovat useimmiten ravintolisävalmisteita, jotka voidaan tuoda markkinoille ilman teho- ja turvallisuustutkimuksia, jolloin ei myöskään ole tietoa niiden mahdollisista yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa.

Varfariinia käytetään veren hyytymisen vähentämiseen, minkä vuoksi hoitoa seurataan INR-mittauksin. Jos varfariinin vaikutus ei ole riittävä esim. luontaistuotteen heikennettyä sen tehoa, on potilas vaarassa saada veritulppia, ja jos vaikutus on liian suuri, voi tulla verenvuotoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkkeiden ja luontaistuotteiden yhteisvaikutuksia ei siis yleensä tutkita järjestelmällisesti, vaan tiedot kertyvät ajan mittaan, usein yksittäisistä potilastapauksista. Potilastapausten perusteella on vaikeaa päätellä, onko kyseessä todellinen yhteisvaikutus. Toisaalta terveillä ihmisillä tehty lyhytkestoinen tutkimus, jossa ei tule esiin tietyn luontaistuotevalmisteen ja lääkkeen yhteisvaikutusta, ei välttämättä poissulje yhteisvaikutuksen mahdollisuutta jonkin toisen, samaa kasvia lähtöaineena sisältävän valmisteen ja lääkkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhteisvaikutukset voivat olla myös erilaisia, kun kyseessä ei ole terve vaan monisairas ja lääkitty ihminen.

Marevanin valmisteyhteenvedossa kerrotaan, että varfariinin vaikutusta voivat voimistaa neidonhiuspuu-uute (Ginkgo biloba), valkosipuliuute (Allium sativum), kiinankarhunputkea sisältävä dong quai -valmiste (Angelica sinensis), papaijauute (Carica papaya) ja kiinalaista salviaa sisältävä danshen (Salvia miltiorrhiza). Ginseng (Panax spp.) ja mäkikuismauute (Hypericum perforatum) puolestaan voivat heikentää vaikutusta. Kalaöljyvalmisteet (omega-3) voivat pidentää vuotoaikaa ja siten lisätä varfariiniin liittyvää verenvuotoriskiä. Julkaisuista löytyy monia esimerkkejä muistakin epäillyistä yhteisvaikutuksista varfariinin ja luontaistuotteiden välillä.

Monet luontaistuotteiden lähtö­aineina käytetyt kasvit ovat tuttuja mausteina tai ruoka-aineina (esim. chili, valkosipuli, vihreä tee). Kun niistä tehdään konsentroituja luontaistuotevalmisteita, vaikuttavien yhdisteiden pitoisuudet monikertaistuvat, ja sinänsä ruokana haitaton kasvi voikin aiheuttaa  ikäviä yhteis­vaikutuksia.

Eräässä vuonna 2012 julkaistussa katsauksessa luetellaan 65 kasvia, joista tehdyt valmisteet voivat vaikuttaa veren hyytymiseen. Pakurikäävän ja kurkuman on mainittu vähentävän verihiutaleiden kokkaroitumista (aggregaatiota), inkiväärin puolestaan huonontavan verihiutaleiden toimintaa. Tämän perusteella näitä kasveja sisältävillä luontaistuotevalmisteilla ja varfariinilla voi olla veren hyytymiseen kohdistuvia yhteisvaikutuksia.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Ravintolisä

Elintarvikelain alainen tuote, jonka tarkoitus on täydentää ruokavaliota. Ravintolisiä ovat esimerkiksi vitamiini- ja hiveainevalmisteet. Systemaattisia tutkimuksia ei vaadita, vaan turvallisuudesta vastaa valmistaja tai maahantuoja.

Kasvirohdosvalmiste

Lääkelain alainen lääkevalmiste, jota valvoo Fimea. Vaikuttavat aineet ovat joko kasviperäisiä aineita tai kasvirohdostuotteita. Perinteinen kasvirohdosvalmiste voidaan ottaa markkinoille ilman tutkimuksia, jos se on ollut vakiintuneessa käytössä 30 vuotta.

Luontaistuote

Vanhahtava termi, jolla niputetaan arkikäytössä yhteen ravintolisät ja kasvirohdosvalmisteet.

LÄHDE: FimeaEvira

  • ylös 36
  • alas 33

K-vitamiini heikentää Marevanin tehoa.

Uskoisin, ettei spirulinatuotteita voi käyttää Marevanin kanssa

jos sisältävät vaihtelevan määrän K-vitamiinia.

  • ylös 27
  • alas 31
Sisältö jatkuu mainoksen alla