Mitä lisäravinteita ja luontaistuotteita Marevan-potilas voi syödä ja mitä pitäisi ehdottomasti karttaa? Voinko käyttää esimerkiksi inkivääriä, kurkumaa ja pakuriteetä?

Marevan (vaikuttava aine varfariini) kuuluu niihin lääkkeisiin, jonka kanssa ei ainakaan kannata käyttää ns. luontaistuotteita. Luontaistuotteet ovat useimmiten ravintolisävalmisteita, jotka voidaan tuoda markkinoille ilman teho- ja turvallisuustutkimuksia, jolloin ei myöskään ole tietoa niiden mahdollisista yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa.

Varfariinia käytetään veren hyytymisen vähentämiseen, minkä vuoksi hoitoa seurataan INR-mittauksin. Jos varfariinin vaikutus ei ole riittävä esim. luontaistuotteen heikennettyä sen tehoa, on potilas vaarassa saada veritulppia, ja jos vaikutus on liian suuri, voi tulla verenvuotoja.

Lääkkeiden ja luontaistuotteiden yhteisvaikutuksia ei siis yleensä tutkita järjestelmällisesti, vaan tiedot kertyvät ajan mittaan, usein yksittäisistä potilastapauksista. Potilastapausten perusteella on vaikeaa päätellä, onko kyseessä todellinen yhteisvaikutus. Toisaalta terveillä ihmisillä tehty lyhytkestoinen tutkimus, jossa ei tule esiin tietyn luontaistuotevalmisteen ja lääkkeen yhteisvaikutusta, ei välttämättä poissulje yhteisvaikutuksen mahdollisuutta jonkin toisen, samaa kasvia lähtöaineena sisältävän valmisteen ja lääkkeen kanssa.

Yhteisvaikutukset voivat olla myös erilaisia, kun kyseessä ei ole terve vaan monisairas ja lääkitty ihminen.

Marevanin valmisteyhteenvedossa kerrotaan, että varfariinin vaikutusta voivat voimistaa neidonhiuspuu-uute (Ginkgo biloba), valkosipuliuute (Allium sativum), kiinankarhunputkea sisältävä dong quai -valmiste (Angelica sinensis), papaijauute (Carica papaya) ja kiinalaista salviaa sisältävä danshen (Salvia miltiorrhiza). Ginseng (Panax spp.) ja mäkikuismauute (Hypericum perforatum) puolestaan voivat heikentää vaikutusta. Kalaöljyvalmisteet (omega-3) voivat pidentää vuotoaikaa ja siten lisätä varfariiniin liittyvää verenvuotoriskiä. Julkaisuista löytyy monia esimerkkejä muistakin epäillyistä yhteisvaikutuksista varfariinin ja luontaistuotteiden välillä.

Monet luontaistuotteiden lähtö­aineina käytetyt kasvit ovat tuttuja mausteina tai ruoka-aineina (esim. chili, valkosipuli, vihreä tee). Kun niistä tehdään konsentroituja luontaistuotevalmisteita, vaikuttavien yhdisteiden pitoisuudet monikertaistuvat, ja sinänsä ruokana haitaton kasvi voikin aiheuttaa  ikäviä yhteis­vaikutuksia.

Eräässä vuonna 2012 julkaistussa katsauksessa luetellaan 65 kasvia, joista tehdyt valmisteet voivat vaikuttaa veren hyytymiseen. Pakurikäävän ja kurkuman on mainittu vähentävän verihiutaleiden kokkaroitumista (aggregaatiota), inkiväärin puolestaan huonontavan verihiutaleiden toimintaa. Tämän perusteella näitä kasveja sisältävillä luontaistuotevalmisteilla ja varfariinilla voi olla veren hyytymiseen kohdistuvia yhteisvaikutuksia.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Vierailija

Mitä luontaistuotetta Marevanin kanssa?

Ravintolisä Elintarvikelain alainen tuote, jonka tarkoitus on täydentää ruokavaliota. Ravintolisiä ovat esimerkiksi vitamiini- ja hiveainevalmisteet. Systemaattisia tutkimuksia ei vaadita, vaan turvallisuudesta vastaa valmistaja tai maahantuoja. Kasvirohdosvalmiste Lääkelain alainen lääkevalmiste, jota valvoo Fimea. Vaikuttavat aineet ovat joko kasviperäisiä aineita tai kasvirohdostuotteita. Perinteinen kasvirohdosvalmiste voidaan ottaa markkinoille ilman tutkimuksia, jos se on ollut...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.