Kuvat
Shutterstock

PÄIVITTÄISEN nesteen tarpeeseen vaikuttaa ympäristön lämpötila, hikoilun ja liikunnan määrä sekä yksilölliset tekijät. Lääkäri kertoo, mistä tietää että nesteytys on kunnossa kuumallakin.

Mikä on lääkärin mielipide päivittäiseen veden juomiseen? Missä menee ”vaarallisuuden” litraraja?

Asiantuntija vastaa:

Viime vuosina on uutisoitu 2–3 litran päivittäisestä veden juonnin hyödyllisyydestä, mutta aukotonta tutkimusnäyttöä tästä ei ole.

Myös ravinnon koostumus vaikuttaa nautitun nesteen kokonaismäärään. Paljon kasviksia, hedelmiä ja sose- tai keittotyyppistä ruokaa syövä saa elimistöönsä ruoan mukana enemmän nestettä kuin muut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On siis tärkeä huomioida ruoasta saatava nesteen määrä, kun miettii omaa juomisen tarvetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusten mukaan jopa 5–10 litran päivittäinen vedenjuonti ei aiheuta terveydelle merkittävää haittaa, mikäli määrä nautitaan tasaisesti pitkin päivää ja munuaiset toimivat normaalisti.

Tosin ei myöskään ole näyttöä siitä, että runsaan veden juominen olisi mitenkään hyväksi.

Liiallisella veden juomisella voi saada aikaiseksi vesimyrkytyksen, mutta se liittyy usein nopeasti juotuun suureen määrään vettä tai pitkäaikaiseen huomattavan runsaaseen veden juomiseen.

Ikääntyneellä sydän ja munuaiset kuormittuvat herkemmin, jolloin suurten vesimäärien juominen voi johtaa terveysongelmiin.

Tiettyihin sairauksiin liittyy tarve rajoittaa nesteen nauttimista. Esimerkiksi vaikeaa sydämen vajaatoimintaa sairastavan tulee rajoittaa päivittäinen nestemäärä 1,5–2 litraan. Tähän lasketaan sekä ravinnosta saatava että juotu neste.

Liian vähäisestä veden tai nesteen juomisesta kielii pienet virtsamäärät ja virtsan tumma väri sekä janon tunne. Vähäinen veden juonti voi myös pahentaa ummetusta.

Ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota noudattavalle sopiva veden määrä on sellainen, jonka myötä virtsaa tulee säännöllisesti, se ei ole tummaa, ei ole jatkuvasti jano ja suoli toimii normaalisti.

Tämä voi olosuhteista riippuen olla jotain noin puolentoista ja kolmen litran välillä. Lämmin sää, liikunta, kuume, vatsatauti tai runsas hikoilu lisää nautitun nesteen tarvetta.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vesi vanhin voitehista

Kerrankin järkevää asiaa vedenjuonnista❣️
Itse kun juon tarpeeksi vettä päivittäin (1,5-3l) niin iho ei kuivu ja suoli toimii😊

  • ylös 23
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla