Aikuisen allergia voi oireilla ympäri vuoden tai vain allergiaan aiheuttavassa pölyssä. Mikä auttaa ja saako ottaa koiran?

1. Nenäni vuotaa, silmät punoittavat ja keuhkot vinkuvat – miksi oireilen näin laajalti ympäri vuoden?

Kuulut siihen joukkoon suomalaisia, jotka ovat saaneet riesakseen atooppisen allergiataipumuksen. Kehosi reagoi IgE-välitteisesti: immuunijärjestelmäsi on toisin sanoen herkistynyt ympäristölleen.

Tällaisia allergioita testataan allergiatestein. Testissä käsivartesi ihoon pistetään pieniä määriä eri allergeeneja, kuten heinää tai eläinpölyä, ja
katsotaan, nouseeko ihoosi paukama.

Monimuotoiseen oireiluusi liittyy siis allerginen nuha ja silmien allerginen sidekalvontulehdus. Sinulle on ilmaantunut myös allerginen astma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voit hoitaa allergista nuhaa antihistamiinitableteilla pakkauksen ohjeen mukaan. Jos niiden päivittäinenkään käyttö ei saa oireita kuriin, lisää mukaan reseptittä saatava kortisoninenäsumute. Kokeile silmiin kromoglikaatti- tai antihistamiinitippoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Allergiseen astmaasi tarvitset reseptilääkettä. Peruslääkitykseksi, eli oireiden pitämiseen poissa, lääkäri määrää aamuin illoin henkeen vedettävää kortisonia. Hankalina aikoina, kuten siitepölykausina, saatat tarvita myös keuhkoputkien supistelua laukaisevaa ”avaavaa” lääkettä.

 

2. Haluaisin ottaa näin aikuisiällä koiran. Mutta tohdinko, kun hengitykseni alkoi lapsuudessani vinkua, kun kyläilin koiraperheen luona?

Arvelisin, että voit. Testaa kuitenkin etukäteen sietokykysi viettämällä aikaa tuttavan koiran kanssa sisällä.

Koska sinulla on lapsuudessa ollut astmatyyppistä oireilua, voisit testauttaa oletetun koira-allergiasi allergiatestissä. Tosin lievä positiivinen tulos ei tarkoita, ettet voisi ottaa koiraa.

Aikuinen eläinpölyallergikko sietää usein lemmikin hilsettä — etenkin, jos hän hoitaa oireitaan eikä lemmikki aiheuta hengenahdistusta.

Kannattaa muistaa, että lemmikistä oireilevaa ei julkisessa terveydenhuollossa siedätetä, yksityisesti kylläkin.
 

3. Valmistuin leipuriksi, mutta sitten alkoivat nenä- ja poskiontelovaivat sekä hengitysvaikeudet. Onko minulla ammattiastma, ja kuka korvaa, jos joudun vaihtamaan alaa?

Ammattiastmaepäilyt tutkitaan keskus- tai yliopistosairaaloissa tai Työterveyslaitoksella. Pyydä työterveyshuollostasi lähete tutkimuksiin.

Jos sinulla todetaan ammattiastma ja vakuutusyhtiö hyväksyy sen, silloin tutkimus-, sairausloma- ja uudelleenkouluttautumiskulusi maksaa työnantajasi vakuutusyhtiö. Tällainen vakuutus on työnantajille pakollinen.

Asiantuntija Jussi Karjalainen, ylilääkäri, TAYSin allergiakeskus

 

Minun allergiani!

 

 

Synnyin vuonna 1968. Lapsuudessani syötiin paljon leipää sekä muita viljatuotteita ja juotiin maitoa, kun juuri muuta ruokaa ei ollut. Nälkä ja anemia oli ainainen "vieraani".

 

Olen lapsesta asti saanut banaanista allergisia oireita (kovaa vatsakipua ja turvotusta).

 

n. 15 vuotiaana alkoi päänahkani hilseilemään, kutiamaan ja kiilto lähti. Kokeilin kaikkea mahdollista shampoota ja 10 vuoden etsinnän jälkeen Bio+ sarja oli sopiva, kun käytti sarjan 4 erilaista shampoota vuorotellen eli joka pesukerralla oli eri shampoo.

 

23 vuotiaana diagnosoitiin laktoosi-intoleranssi.

 

n. 30 vuotiaana aloin saamaan allergisia oireita koivun ja lepän siitepölystä, johon söin antihistamiinia vuosia. Sain oireita myös punaisesta paprikasta ja currysta, joten niiden syöminen piti lopettaa. Lisäksi sain allergisia oireita jostain ulkopuolisesta (homeitiö?), joka hävisi kun tuli pakkanen ja lumi. Alkoi taas heti lumien sulattua. Söin vuosia antihistamiinia lähes läpi vuoden.

 

Lisäksi kärsin usein ummetuksesta, kovasta vatsasta sekä ilmavaivoista, vaikka söin pääasiassa täysjyvää ja/tai 100% ruisleipää. Viimeiset vuodet söin ainoastaan luomua ja juureen tehtyä hapanruisleipää, mutta ummetus ja ilmavaivat vain jatkuivat.

 

Illat kuluivatkin vuosikymmeniä kotona sisällä piereskellen. Mihinkään ei koskaan iltaisin voinut mennä. Onneksi aviomiehenikin kärsi samoista vaivoista, niin piereskeltiin kilpaa kaiket illat vuodesta 2000 lähtien, kun tavattiin.

 

Vuonna 2009 luin Tiede-lehden keskustelupalstan D-vitamiiniketjua ja aloin syömään D-vitamiinia 100µg/vrk syyskuun alusta toukokuun loppuun, koska kesällä olen keskipäivällä auringossa nahka paljaana. Tämä helpotti siitepölyallergiaa jonkun verran, mutta jouduin silti syömään antihistamiinia lähes vuoden ympäri. Lukuisia muita positiivista asioita huomasin koko kropassani tästä D-vitamiinin riittävästä saannista, joka on myös verikokeella varmistettu (113 nmol/l).

 

Luin vuonna 2011 Lääkäri Antti Heikkilän blogista viljojen mahdollisista haitoista ja hän kertoi niistä myös televisiossa Studio55-ohjelmassa. Syksyllä 2011 jätin viljat ruokavaliosta ja korvasin ne kasviksilla, vihanneksilla, juureksilla, pähkinöillä, hedelmillä ja marjoilla. Toki söin näitä ruokia ennenkin, mutta vähemmän, kun vatsa täyttyi leivästä.

 

Keväällä 2012 ja 2013 ja 2014 ei tullut mitään oireita siitepölystä.

 

Myös päänahan kutina, hilseily ja kiillottomuus loppui ja voin pestä hiukseni millä tahansa shampoolla kuukausitolkulla. Myös hiuksia kasvoi runsaasti lisää (parturi kertoi hiuksieni uuskasvusta) ja huomasin sen lopulta itsekkin, kun hiukset ovat paksummat kuin koskaan ennen.

 

Myös kaikki ruoka-aineallergiat, suolistovaivat (ummetus, kova vatsa sekä ilmavaivat), verensokerin jatkuvat heittelyt, anemia, jatkuva nälkä ja heikotus poistuivat viljojen myötä. Näihin lääkärit kyllä määräsivät kaikenlaisia lääkkeitä. Ja löytyy multa ne lähes kaikilla muillakin olevat peräpukamat, vuosien kovasta vatsasta kärsineen pakolliset jäljet.

 

Myös mieheni suolisto- ja iho-oireet katosivat sekä verensokerin heittelyt, hänen luopuessaan viljoista.

 

Mitään allergiaa viljoille ei testien mukaan kummallakaan ole, joka selittäisi nämä ongelmat (keliakia, vilja-allergia).

 

 

http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

 

Saa kokeilla.

 

Lasten allergiat ja autoimmuunisairaudet ovat lisääntymässä huimaa vauhtia. Ei nuo sairaudet taivaasta tipu vaan jotain tehdään todella väärin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla