Aikuisen allergia voi oireilla ympäri vuoden tai vain allergiaan aiheuttavassa pölyssä. Mikä auttaa ja saako ottaa koiran?

1. Nenäni vuotaa, silmät punoittavat ja keuhkot vinkuvat – miksi oireilen näin laajalti ympäri vuoden?

Kuulut siihen joukkoon suomalaisia, jotka ovat saaneet riesakseen atooppisen allergiataipumuksen. Kehosi reagoi IgE-välitteisesti: immuunijärjestelmäsi on toisin sanoen herkistynyt ympäristölleen.

Tällaisia allergioita testataan allergiatestein. Testissä käsivartesi ihoon pistetään pieniä määriä eri allergeeneja, kuten heinää tai eläinpölyä, ja
katsotaan, nouseeko ihoosi paukama.

Monimuotoiseen oireiluusi liittyy siis allerginen nuha ja silmien allerginen sidekalvontulehdus. Sinulle on ilmaantunut myös allerginen astma.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voit hoitaa allergista nuhaa antihistamiinitableteilla pakkauksen ohjeen mukaan. Jos niiden päivittäinenkään käyttö ei saa oireita kuriin, lisää mukaan reseptittä saatava kortisoninenäsumute. Kokeile silmiin kromoglikaatti- tai antihistamiinitippoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Allergiseen astmaasi tarvitset reseptilääkettä. Peruslääkitykseksi, eli oireiden pitämiseen poissa, lääkäri määrää aamuin illoin henkeen vedettävää kortisonia. Hankalina aikoina, kuten siitepölykausina, saatat tarvita myös keuhkoputkien supistelua laukaisevaa ”avaavaa” lääkettä.

 

2. Haluaisin ottaa näin aikuisiällä koiran. Mutta tohdinko, kun hengitykseni alkoi lapsuudessani vinkua, kun kyläilin koiraperheen luona?

Arvelisin, että voit. Testaa kuitenkin etukäteen sietokykysi viettämällä aikaa tuttavan koiran kanssa sisällä.

Koska sinulla on lapsuudessa ollut astmatyyppistä oireilua, voisit testauttaa oletetun koira-allergiasi allergiatestissä. Tosin lievä positiivinen tulos ei tarkoita, ettet voisi ottaa koiraa.

Aikuinen eläinpölyallergikko sietää usein lemmikin hilsettä — etenkin, jos hän hoitaa oireitaan eikä lemmikki aiheuta hengenahdistusta.

Kannattaa muistaa, että lemmikistä oireilevaa ei julkisessa terveydenhuollossa siedätetä, yksityisesti kylläkin.
 

3. Valmistuin leipuriksi, mutta sitten alkoivat nenä- ja poskiontelovaivat sekä hengitysvaikeudet. Onko minulla ammattiastma, ja kuka korvaa, jos joudun vaihtamaan alaa?

Ammattiastmaepäilyt tutkitaan keskus- tai yliopistosairaaloissa tai Työterveyslaitoksella. Pyydä työterveyshuollostasi lähete tutkimuksiin.

Jos sinulla todetaan ammattiastma ja vakuutusyhtiö hyväksyy sen, silloin tutkimus-, sairausloma- ja uudelleenkouluttautumiskulusi maksaa työnantajasi vakuutusyhtiö. Tällainen vakuutus on työnantajille pakollinen.

Asiantuntija Jussi Karjalainen, ylilääkäri, TAYSin allergiakeskus

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla