Aikuisen allergia voi oireilla ympäri vuoden tai vain allergiaan aiheuttavassa pölyssä. Mikä auttaa ja saako ottaa koiran?

1. Nenäni vuotaa, silmät punoittavat ja keuhkot vinkuvat – miksi oireilen näin laajalti ympäri vuoden?

Kuulut siihen joukkoon suomalaisia, jotka ovat saaneet riesakseen atooppisen allergiataipumuksen. Kehosi reagoi IgE-välitteisesti: immuunijärjestelmäsi on toisin sanoen herkistynyt ympäristölleen.

Tällaisia allergioita testataan allergiatestein. Testissä käsivartesi ihoon pistetään pieniä määriä eri allergeeneja, kuten heinää tai eläinpölyä, ja
katsotaan, nouseeko ihoosi paukama.

Monimuotoiseen oireiluusi liittyy siis allerginen nuha ja silmien allerginen sidekalvontulehdus. Sinulle on ilmaantunut myös allerginen astma.

Voit hoitaa allergista nuhaa antihistamiinitableteilla pakkauksen ohjeen mukaan. Jos niiden päivittäinenkään käyttö ei saa oireita kuriin, lisää mukaan reseptittä saatava kortisoninenäsumute. Kokeile silmiin kromoglikaatti- tai antihistamiinitippoja.

Allergiseen astmaasi tarvitset reseptilääkettä. Peruslääkitykseksi, eli oireiden pitämiseen poissa, lääkäri määrää aamuin illoin henkeen vedettävää kortisonia. Hankalina aikoina, kuten siitepölykausina, saatat tarvita myös keuhkoputkien supistelua laukaisevaa ”avaavaa” lääkettä.

 

2. Haluaisin ottaa näin aikuisiällä koiran. Mutta tohdinko, kun hengitykseni alkoi lapsuudessani vinkua, kun kyläilin koiraperheen luona?

Arvelisin, että voit. Testaa kuitenkin etukäteen sietokykysi viettämällä aikaa tuttavan koiran kanssa sisällä.

Koska sinulla on lapsuudessa ollut astmatyyppistä oireilua, voisit testauttaa oletetun koira-allergiasi allergiatestissä. Tosin lievä positiivinen tulos ei tarkoita, ettet voisi ottaa koiraa.

Aikuinen eläinpölyallergikko sietää usein lemmikin hilsettä — etenkin, jos hän hoitaa oireitaan eikä lemmikki aiheuta hengenahdistusta.

Kannattaa muistaa, että lemmikistä oireilevaa ei julkisessa terveydenhuollossa siedätetä, yksityisesti kylläkin.
 

3. Valmistuin leipuriksi, mutta sitten alkoivat nenä- ja poskiontelovaivat sekä hengitysvaikeudet. Onko minulla ammattiastma, ja kuka korvaa, jos joudun vaihtamaan alaa?

Ammattiastmaepäilyt tutkitaan keskus- tai yliopistosairaaloissa tai Työterveyslaitoksella. Pyydä työterveyshuollostasi lähete tutkimuksiin.

Jos sinulla todetaan ammattiastma ja vakuutusyhtiö hyväksyy sen, silloin tutkimus-, sairausloma- ja uudelleenkouluttautumiskulusi maksaa työnantajasi vakuutusyhtiö. Tällainen vakuutus on työnantajille pakollinen.

Asiantuntija Jussi Karjalainen, ylilääkäri, TAYSin allergiakeskus

 

Vierailija

Nuhaa ja hengityksen vinkunaa - mikä auttaa?

Minun allergiani! Synnyin vuonna 1968. Lapsuudessani syötiin paljon leipää sekä muita viljatuotteita ja juotiin maitoa, kun juuri muuta ruokaa ei ollut. Nälkä ja anemia oli ainainen "vieraani". Olen lapsesta asti saanut banaanista allergisia oireita (kovaa vatsakipua ja turvotusta). n. 15 vuotiaana alkoi päänahkani hilseilemään, kutiamaan ja kiilto lähti. Kokeilin kaikkea mahdollista shampoota ja 10 vuoden etsinnän jälkeen Bio+ sarja oli sopiva, kun käytti sarjan 4 erilaista shampoota...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.