Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jokainen yskijä toivoo, että saisi edes nukkua rauhassa. Kokeile iltahunajaa!

YSKÄ ON HYVÄKSI, sillä se on elimistön tapa puhdistaa hengitystiet tunkeilijoista. Siitä huolimatta köhä ärsyttää ja haittaa elämää.

– Jos yskä jatkuu pitempään kuin pari viikkoa, sen syytä kannattaa lähteä selvittämään. Sillä yskä ei ole sairaus vaan oire, sanoo Kuopion yliopiston sairaala-apteekkari Toivo Naaranlahti.

Yskää voi hoitaa tehokkaasti vain jos sen syyn tuntee.

Toki oirettakin saa hoitaa, jos se käy omille tai muiden hermoille. Mutta mikä auttaisi sitkeään virusyskään?

– Näyttöä yskänlääkkeiden tehosta ei juuri ole, Toivo Naaranlahti sanoo.

Morfiinia tai kodeiinia sisältävät lääkkeet lamaisivat aivojen yskäkeskuksen, mutta niitä ei saa ilman reseptiä. Käsikaupassa myytävät yskänlääkkeet ovat siis pelkkää rahan menoa. Mikä sitten hillitsisi köhimistä ja rauhoittaisi öitä?

– Yskään voi kokeilla nenän kautta hengitettävää mentolia, jota myydään apteekissa, sekä vanhaa kunnon hunajaa.

Hunaja tehoaa tutkimusten mukaan ainakin lasten yskään, joten aikuisenkin kannattaa sitä kokeilla. Pari ruokalusikallista hunajaa liuotetaan lämpimään juomaan ja nautitaan illalla ennen nukkumaan menoa. Pitkään hunajajuomaa ei pidä lipittää, etteivät hampaat vahingoitu.

Jos yskän syy ei ole flunssa, se voi olla...

  1. ALLERGIA voi yskittää varsinkin siitepölyaikaan. Oire rauhoittuu parhaiten antihistamiineilla, joita saa apteekista myös ilman reseptiä.
  2. ASTMAN oire monilla on yskä. Heidän kannattaa pyytää lääkäriltä astmalääkkeeksi leukotrieeniantagonisti, joka auttaa myös yskään.
  3. REFLUKSITAUTIIN voi liittyä yskää. Jos haponeritystä estävät lääkkeet saavat yskän loppumaan, hakeudu tutkimuksiin.
  4. TUPAKKAYSKÄÄN tehoavat vain keuhkoahtaumataudin lääkkeet, joiden saaminen vaatii lääkärissä käynnin ja kunnon tutkimukset.
  5. TAPAYSKÄ selvittää kurkkua ja virkayskä tehostaa puhetta. Kumpikaan ei vaivaa öisin eikä niitä tarvitse hoitaa, elleivät ne häiritse itseä tai muita.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kivut jalkaterässä ovat piinallisia. Niitä taltutetaan levolla, kipulääkkeillä ja jumpilla, toisinaan tarvitaan leikkausta.

MIKÄ JALASSA VOI SATTUA?

● jalkapohjan jännekalvon tulehdus

● ukkovarpaan tyvinivelen kuluma

● vaivaisenluu

● varvasvälihermon pinne tai venymä

● liian pienet tai huonot kengät

● jalkojen virheasennot

● löysä nilkan nivelside

● heikot keskivartalolihakset

 

Olet lenkillä ja jalkaan iskee armoton kipu. On pakko pysähtyä. Loppumatka taittuu nilkuttaen. Jalkaterän ja nilkan kivuista on kokemusta lähes kaikilla. Se ei ole ihme, sillä onnistuuhan jokainen ottamamme askel vain lukemattomien luiden, jänteiden, lihasten ja hermojen yhteistyöllä.

– Jalkaterä on kuin jousipyssy, pieni katapultti, joka mukautuu alustaansa. Jos astut puun juureen, et ole heti nokillasi, toteaa ortopedian erikoislääkäri Jyrki Heinänen.

Tämä joustava ja herkkä rakenne tekee jalasta myös haavoittuvan. Sen jänteet ja hermot venyvät ja puristuvat herkästi. Syyt ovat monet: niitä voi etsiä niin perimästä ja ikääntymisestä kuin huonoista kengistä ja virheasennoista.

Syy jalan kipuihin saattaa löytyä myös aivan muualta kuin jalkapohjasta. Jos keskivartalon lihakset ovat heikot, kireät tai kuormittuvat väärällä tavalla, myös lantion, lonkkien ja polvien asento vääristyy. Se heijastuu kävelyyn. Jalkaterapiassa pyritäänkin vahvistamaan koko vartalon lihaksia.

Toisaalta jalkapohjan sisäkaaren madaltuminen voi säteillä kipuna jopa selkään ja polviin. Kävely on hankalaa ja jalka tuppaa kääntymään ulospäin.

Jalkapohja tulessa

Jalkapohjassa kulkee vahva jännekalvo, joka kiinnittyy toisesta päästään kantapäähän, toisesta päkiään. Jännekalvo leviää varpaiden väliin viuhkamaisesti kuin V-kirjain. Iän myötä jalkaholvi madaltuu ja kantakalvon ääripisteet siirtyvät kauemmaksi toisistaan.

– Silloin voi syntyä niin sanottu luupiikki, joka on plantaarifaskiitin kansanomainen nimitys, Jyrki Heinänen sanoo.

Röntgenkuvassa voi jopa näkyä piikki, mutta se ei ole kivun syy vaan seuraus. Kantakalvon tulehdus eli plantaarifaskiitti on tavallisin kantapääkivun syy erityisesti naisilla ja keski-ikäisillä miehillä. Kipu tykyttää yleensä kantapään alla, mutta joskus koko jalkapohja on tulessa.

– Aamun ensimmäiset askeleet ovat kivuliaimmat, sillä yöllä jalka on niin sanotussa ballerina-asennossa, ja kävelemään lähtiessä kantakalvo joutuu taas venymään. Joskus jalkapohja voi olla niin arka, että potilas pomppaa tuolista, kun lääkäri alkaa tutkia sitä, Jyrki Heinänen sanoo.

Plantaarifaskiitissa parin päivän lepo ja tulehduskipulääke ovat paikallaan. Kovassa kivussa ”tulipalon” rauhoittamiseen voidaan tarvita kortisonipistoksia.

Elämää helpottaa kovasti, kun kengät vaihtaa sellaisiin, joissa pohjan on tasainen. Silloin kantakalvo ei jännity joka askeleella.

Kantakalvo voi tulehtumisen sijaan myös repeytyä luun kiinnityskohdasta, jolloin kiputila kestää pitkään.

– Vaivassa voidaan turvautua ilmavasarahoitoon, joka aiheuttaa mikroskooppisia repeämiä kantakalvoon. Kun niitä on riittävästi, rappeuman eteneminen pysähtyy, kertoo Jyrki Heinänen.

Päkiässä salamoi

Jos päkiän tuntumassa salamoi, kihelmöi, puutuu tai tuntuu kuin kengässä hiertäisi kivi, syy saattaa piillä varvasvälihermossa.

Jalkapöytäluiden välissä kulkeva hermo voi puristua luiden väliin. Joskus se paksuuntuu, jolloin puhutaan Mortonin neuroomasta. Kivun vuoksi on pakko riisua jopa kenkä jalasta. Vaiva on tavallinen nuorilla ja keski-ikäisillä naisilla.

– Jos kengät ovat liian pienet, jalkapöydän luut eivät pääse kävellessä leviämään.

Samoin käy, kun kengät nauhoittaa liian tiukasti. Ei olekaan ihme, että hermot jäävät puristuksiin, Riitta Saarikoski sanoo.

Myös jalkapohjan tukirakenteiden, nivelsiteiden ja jänteiden löystyminen ikääntyessä altistaa hermojen venymiselle.

Jalkaterapeutti voi tehdä silikonista palkin, joka pitää jalkapöydän luut erillään. Joskus hernemäiseksi pallukaksi paksuuntunut hermo leikataan pois.

Ukkovarvas turpoaa

Jos jalkaterään tulee murtuma tai jalan päälle putoaa jotain painavaa, isovarpaaseen voi syntyä tyvinivelen kuluma. Särö vauhdittaa nivelrikon kehittymistä jalkaterän ja nilkan niveliin, ja tyvinivel jäykistyy. Kulumalle altistavat myös ikääntyminen, rasitus ja ylipaino.

– Tyypillistä on yösärky ja ukkovarpaan turvotus, myös varpaan liikuttelu sattuu, toteaa Jyrki Heinänen.

Jos kivut eivät taltu kortisonipistoksilla, voidaan tehdä tyvinivelen puhdistusleikkaus, joka parantaa tyvinivelen liikkuvuutta. Joskus nivel luudutetaan, jolloin kulunut nivel höylätään pois ja luiden päät yhdistetään titaaniruuveilla.

Vikaa nilkassa

Kävelyssä tuntuvat kivut voivat johtua myös nilkan nivelsiteistä. Löysä nilkka, joka voi olla perinnöllinen tai seurausta tapaturmista, muljahtelee herkästi ja saattaa pettää alta.

Nilkan nyrjähdykseen suositellaan nykyään kylmähoidon sijaan lämpöhoitoa.

Myös lymfahieronta, joka pistää kuona-aineet liikkeelle, auttaa. Joskus tarvitaan leikkausta, jossa venyneet nivelsiteet kiinnitetään langoilla pohjeluuhun.

 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vaihdevuosivaivoihin tehoava estrogeeni suojaa naista monella tavalla.

1. Miksi estrogeeni auttaa vaivoihin?

Estrogeenin puute aiheuttaa valtaosalle naisia vaihdevuosioireita, joten estrogeenikorvaushoito on looginen ja myös tehokkain tapa hoitaa niitä. Käytännössä hoidolla paikataan omien munasarjojen hiipumisen myötä loppunutta estrogeenin tuotantoa. Suomessa käytetään estradioli-estrogeenia, eli aivan samaa hormonia kuin munasarjat luontaisesti tuottavat. Estrogeeni syödään yleensä pillereinä, mutta myös laastareita ja estrogeenigeeliä käytetään.

2. Riittääkö hoidoksi pelkkä estrogeeni?

Estrogeeni tuottaa hormonihoidon edut, mutta se ei riitä hoidoksi, jos naisella on kohtu tallella. Silloin on otettava myös keltarauhashormonia joko pillereinä, laastarina tai hormonikierukasta. Keltarauhashormoni estää kohdun limakalvoa paksuuntumasta, mikä ehkäisee kohtusyöpää. Muuten keltarauhashormonista on vain haittaa, sillä rintasyöpäriski on suurempi tällaisella yhdistelmähoidolla kuin pelkällä estrogeenilla.

Hormonien antotapakin vaikuttaa. Jos ne otetaan ihon kautta laastarilla tai geelillä, laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan riski on pienempi. Pillerihoito taas tehoaa paremmin kolesteroliin.

3. Miten sopiva annos selviää?

Hoito aloitetaan pienellä annoksella, ja jos se ei riitä pitämään oireita poissa, estrogeenin määrää lisätään.

Jos käyttää estrogeenigeeliä, sitä voi annostella portaattomasti. Potilas voi siis itse vähentää tai lisätä geelin määrää ja etsiä itselleen optimaalista annosta. Liiallisen annostuksen tyypillisin oire on paineen tunne rinnoissa. Pillereissä ja laastareissa on vakiomäärät estrogeenia.

4. Mitä hyötyä hormoneista on?

Vaihdevuosien oireet poistuvat, uni paranee ja elämänlaatu kohenee. Estrogeeni auttaa pitämään luuston hyvässä kunnossa. Jos hoito on aloitettu noin 50-vuotiaana, se ehkäisee myös sydän- ja verisuonisairauksia sekä paksu- ja peräsuolisyöpää. Estrogeeni myös helpottaa limakalvojen kuivuutta.

5. Mitä haittaa hormoneista on?

Ongelmat liittyvät yhdistelmähoitoon, joka lisää rintasyöpäriskiä. Tuhannesta naisesta noin 26 sairastuu rintasyöpään 50–60-vuotiaana. Jos käytetään yhdistelmähormonihoitoa, sairastuneita on 4–8 enemmän. Jos käyttää vain estrogeenia, syöpäriskin kasvu on tästä puolet.

Jotkin perussairaudet, kuten sairastettu rintasyöpä, estävät estrogeenin käytön. Estrogeenihoitoa ei myöskään suositella, jos on taipumus syviin laskimotukoksiin.

6. Kuka tarvitsee hormonihoitoa?

Ei kannata kärsiä ja odotella vaivojen häviämistä, sillä eniten hyötyä estrogeenihoidosta saavat perusterveet, vaihdevuosien alkaessa hormonihoidon aloittavat naiset.

Hankalat oireet kestävät usein viidestä kymmeneen vuotta, joten hoitoa kannattaa jatkaa vähintään sen verran. Hoidon voi lopettaa kerralla tai asteittain. Jos hankalat oireet palaavat muutamassa viikossa,

hoidon voi aloittaa uudelleen. Varsinaista yläikärajaa hormonihoidon käyttämiselle ei ole.

7. Onko hormoneille vaihtoehtoa?

Rintasyöpäpotilaille kokeillaan usein masennuslääkkeitä (SSRI),joilla on jonkin verran tehoa vaihdevuosioireisiin. Yhtä jos toista lääkettä on tutkittu, mutta tehoa ei ole juuri ollut.

Jotkut saavat apua soijavalmisteista. Luontaistuotteiden kanssa tulisi kuitenkin olla varovainen, koska niitä ei yleensä ole tutkittu eikä kaikista niiden sisältämistä aineista ole aina tarkkaa tietoa.

Asiantuntija: Tomi S. Mikkola, naistentautien erikoislääkäri, dosentti, HYKS Naistenklinikka.

Läpät vuotaa.

Hormonihoitoa – mihin ja kenelle?

Minulla on sydän-ongelmia , kaikki läpät vuotaa myös aortta-läppä, sairastan myös pitkän qt-ajan ongelmaa .Ongelmana on sydämen vajaa-toiminta sen seurauksena jaloissa runsaat turvotukset , verenpaine -ja syke heittelee .Usein aamuisin RR-on 92/38 p.40-45 toisinaan aamulla RR-on 160/45 p.40-50. Iltaiisin yleensä RR-on 160/40 p.90 tai 175/45 p.55-80 minua huimaa ja päässä(tohisee) minulla on todettu SSS. Sydämen ultra-kontrolli vuosttain.
Lue kommentti
Vierailija

Hormonihoitoa – mihin ja kenelle?

4. Osteo­po­roosia esiintyy myös lap­silla. Vuoden 2011 tutkimuksen mukaan helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on mm. D-vitamiinin puutos. Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä. Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua...
Lue kommentti