Rahapeliriippuvuus on sairaus, jossa ihmistä ei kiusaa vain vimma voittaa, vaan myös pakko pelata rahat viimeiseen senttiin – eli hävitä. Miten siitä voi parantua?

Kun himopelaaja painaa hedelmäpelin käynnistysnappulaa, hänen dopamiinijärjestelmänsä aktivoituu. Hän tietää todennäköisesti häviävänsä, mutta voiton mahdollisuus riittää nostamaan dopamiinitason eli synnyttämään mielihyvää. Jos pelaaja häviää, hänen dopamiinitasonsa laskee lievästi tai ei juuri lainkaan. Sen sijaan satunnainen voitto nostattaa selvän, euforisen mielihyväpiikin.

– Täysin pätevästi ei ole vielä todistettu, mitä aivoissa pelaamisen aikana tapahtuu. Mutta kyseessä on samantyyppinen prosessi kuin muissakin riippuvuuksissa, esimerkiksi alkoholiriippuvuudessa. Se on yllättävää, koska peliriippuvuudesta puuttuu aine. Pelaaminen kehittyy ongelmasta riippuvuudeksi alkoholia tai tupakkaa nopeammin, jo kahdessa vuodessa, päihdelääketieteen professori Hannu Alho Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sanoo.

Se tiedetään, että pelihimon syntyyn vaikuttaa dopamiinin yliaktiivisuus. Dopamiini on välittäjäaine, joka säätelee aivojen mielihyväjärjestelmää. Peliriippuvaisilla dopamiinitaso on herkistynyt ja pompahtaa pilviin helpommin kuin muilla.

Lääke salpaa pelihimoa

Sitkeimmin dopamiinitasoa pitää kuitenkin yllä ihana, kamala epävarmuus. Jotta pelaaminen koukuttaisi, pelkkä voittaminen ei siis riitä. Tarvitaan myös kutkuttava häviön mahdollisuus.

Peliriippuvuutta helpottaa esimerkiksi kognitiivinen psykoterapia, jonka tavoitteena on opettaa pelaajaa oikaisemaan vääristyneet ajatusmallinsa. Lupaavia tuloksia on saatu myös alkoholistien hoidossa käytettävästä lääkkeestä, opiaatinsalpaaja naltreksonista.

Alustavan tutkimuksen mukaan lääke vähensi pelihimoa kahdella kolmasosalla tutkittavista. Hannu Alhon työryhmä on vastikään aloittanut uuden tutkimuksen saman lääkkeen vaikutuksista.

– Peliriippuvainen pelaa kuin robotti, vaikka tietää että siitä on hänelle haittaa. Hänen mielihyväalueensa on niin hallitseva, että se pakottaa hänet tekemään mitä se haluaa. Lääke hillitsee mielihyväalueen toimintaa ja auttaa irrottau
tumaan pelikierteestä. Pelkkä lääke ei kuitenkaan riitä. Rinnalle tarvitaan aina myös terapiaa.

Elämyksiä jahtaamassa

Miehillä peliongelma on noin kaksi kertaa yleisempi kuin naisilla. Ongelmapelaajien auttavan puhelimen Peluurin tilastoista paljastuu, että myös naispelaajien määrä on kasvanut. Suurimmassa riskiryhmässä ovat 20–30-vuotiaat miehet, mutta muitakin riskitekijöitä on: peliuran alussa saatu suuri voitto, geenit, vanhempien tai kavereiden runsas pelaaminen, ADHD, päihteiden käyttö tai vaikkapa eläkkeelle jääminen.

Suosituimpia rahapelejä ovat Lotto ja Jokeri, toiseksi suosituimpia raha-automaatit. Mitä nopeampi peli, sitä herkemmin se koukuttaa. Koukuttavin on hedelmäpeli. Se on nopeatempoinen, vaatii fyysistä toistoa, palkitsee välittömästi, välkyttää valojaan ja kilisee kivasti. Myös netin rahapelien suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti, eikä ilmiön seurauksia uskalleta vielä kuin arvailla.

Peliriippuvainen voi olla elämyshakuinen tai impulsiivinen persoonallisuus. Elämyshakuinen janoaa riskejä ja äärikokemuksia, jotta pääsisi arjen tylsyydestä. Impulsiivinen pillastuu pettymyksistä eikä pysty irrottautumaan pelin imusta.
Vaikeus sietää tappioita liittyy usein myös pelaajan omaan elämänhistoriaan.

– Pelaaminen voi olla tapa pitää ahdistusta loitolla. On tyypillistä, että pelaajalla on vaikeuksia käsitellä ihmissuhteissaan tunteitaan. Erityisen vaikea hänen on tunnistaa ja myöntää suuttumustaan. Pelaaminen tarjoaa unohduksen ja korvaa hämmentävän tunnemaailman tekemisellä, psykologi Antti Kauppi Peliklinikalta sanoo.

Moni pelaa hävitäkseen

Rahapelaaminen on fyysinen, lähes kiihottava kokemus. Sydän hakkaa, hikoiluttaa, tuntuu ihanalta, pelottaa. Pelaaja vajoaa transsinkaltaiseen flow-tilaan, jonka ulkopuolelle hän sulkee muun maailman. Myös ihmiset. Himopelaaja alkaa kartella puolisonsa läheisyyttä, jopa seksiä. Peliriippuvainen yliarvioi taitonsa ja luottaa niihin jopa peleissä, joissa voiton määrää puhdas sattuma. Hän ei lopeta ajoissa, vaan suorastaan kerjää häviötä. Miksi ihmeessä?

– Pelaamisen hämmentävimpiä piirteitä on sen masokistisuus. Jotkut saattavat pelata vain hävitäkseen. Taustalla on silloin käsittelemätön häpeä tai syyllisyys, jonka vuoksi pelaaja haluaa rangaista itseään. Rankaiseminen helpottaa oloa, koska se tuntuu oikeudenmukaiselta seuraukselta omasta huonoudesta, Antti Kauppi sanoo.

Moni elää kaksoiselämää. On työssäkäyvä, vastuullinen, hurmaava minä. Ja on peliminä, joka valehtelee ja varastaa. Kielteiset tunteet, joiden ilmaisemista pelaaja pelkää, löytävät ilmaisukanavansa vain peliminän kautta. Valtaosa hakeutuu hoitoon vasta, kun roolit romahtavat.
 

Asiantuntijoina Hannu Alho, päihdelääketieteen professori, THL ja Antti Kauppi, psykologi, Peliklinikka

  • Hanki apua itsellesi, vaikka läheisesi ei myöntäisi ongelmaansa. Hakeudu terapeutin juttusille, keskustele muiden saman kokeneiden kanssa ja keskity omaan hyvinvointiisi.
  • Älä anna tai lainaa pelaajalle rahaa. Se vain ylläpitää hänen ongelmaansa. Anna hänen hoitaa itse raha-asiansa, vaikka ne olisivat kuinka retuperällä. Autat häntä parhaiten, jos et ala hoidella muitakaan asioita hänen puolestaan.
    Pidä oma pankkitilisi. Peliriippuvuus on sairaus, johon kuuluu valehtelu. Varmista, ettei oma taloutesi tuhoudu samassa rytäkässä.
  • Puhu peliongelmasta avoimesti. Avoimuutesi auttaa myös pelaajaa, salailu vain tukee pelaamista.
  • Älä syyllistä itseäsi. Pelaaminen on aina vain pelaajan vastuulla.
  • Tunnista pettymyksesi. Valehtelu, salailu ja välinpitämättömyys ovat loukkauksia, joihin ei kuulu turtua. Sinulla on lupa tuntea surua ja uupumusta, hakea apua ja vaatia tilanteeseen muutosta.
  • Kerro pelaajalle, että olet huolissasi ja välität. Näytä, että uskot muutoksen mahdollisuuteen. Tuo esiin, mitä hyvää pelaamisen lopettaminen elämään toisi. Varaudu siihen, että pelaaja kieltää ensin ongelmansa – se kuuluu
    riippuvuuden luonteeseen.
Vierailija

Pakko pelata, pakko hävitä

pitää paikkansa peli riippuvuudesta,se vie mennessään kuin alkoholi ja siitä on vaikea päästä eroon ,ehkä silloin vasta ,kun ei ole rahaa enää pelata ja sitten vasta ongelmat alkavatkin,rahanlainaaminen,laskujen maksamisen jättäminen ja muut henkiset ongelmat,tiedän itse kokemuksesta,apua saa ennenkuin on liian myöhäistä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti