Rahapeliriippuvuus on sairaus, jossa ihmistä ei kiusaa vain vimma voittaa, vaan myös pakko pelata rahat viimeiseen senttiin – eli hävitä. Miten siitä voi parantua?

Kun himopelaaja painaa hedelmäpelin käynnistysnappulaa, hänen dopamiinijärjestelmänsä aktivoituu. Hän tietää todennäköisesti häviävänsä, mutta voiton mahdollisuus riittää nostamaan dopamiinitason eli synnyttämään mielihyvää. Jos pelaaja häviää, hänen dopamiinitasonsa laskee lievästi tai ei juuri lainkaan. Sen sijaan satunnainen voitto nostattaa selvän, euforisen mielihyväpiikin.

– Täysin pätevästi ei ole vielä todistettu, mitä aivoissa pelaamisen aikana tapahtuu. Mutta kyseessä on samantyyppinen prosessi kuin muissakin riippuvuuksissa, esimerkiksi alkoholiriippuvuudessa. Se on yllättävää, koska peliriippuvuudesta puuttuu aine. Pelaaminen kehittyy ongelmasta riippuvuudeksi alkoholia tai tupakkaa nopeammin, jo kahdessa vuodessa, päihdelääketieteen professori Hannu Alho Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sanoo.

Se tiedetään, että pelihimon syntyyn vaikuttaa dopamiinin yliaktiivisuus. Dopamiini on välittäjäaine, joka säätelee aivojen mielihyväjärjestelmää. Peliriippuvaisilla dopamiinitaso on herkistynyt ja pompahtaa pilviin helpommin kuin muilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääke salpaa pelihimoa

Sitkeimmin dopamiinitasoa pitää kuitenkin yllä ihana, kamala epävarmuus. Jotta pelaaminen koukuttaisi, pelkkä voittaminen ei siis riitä. Tarvitaan myös kutkuttava häviön mahdollisuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Peliriippuvuutta helpottaa esimerkiksi kognitiivinen psykoterapia, jonka tavoitteena on opettaa pelaajaa oikaisemaan vääristyneet ajatusmallinsa. Lupaavia tuloksia on saatu myös alkoholistien hoidossa käytettävästä lääkkeestä, opiaatinsalpaaja naltreksonista.

Alustavan tutkimuksen mukaan lääke vähensi pelihimoa kahdella kolmasosalla tutkittavista. Hannu Alhon työryhmä on vastikään aloittanut uuden tutkimuksen saman lääkkeen vaikutuksista.

– Peliriippuvainen pelaa kuin robotti, vaikka tietää että siitä on hänelle haittaa. Hänen mielihyväalueensa on niin hallitseva, että se pakottaa hänet tekemään mitä se haluaa. Lääke hillitsee mielihyväalueen toimintaa ja auttaa irrottau
tumaan pelikierteestä. Pelkkä lääke ei kuitenkaan riitä. Rinnalle tarvitaan aina myös terapiaa.

Elämyksiä jahtaamassa

Miehillä peliongelma on noin kaksi kertaa yleisempi kuin naisilla. Ongelmapelaajien auttavan puhelimen Peluurin tilastoista paljastuu, että myös naispelaajien määrä on kasvanut. Suurimmassa riskiryhmässä ovat 20–30-vuotiaat miehet, mutta muitakin riskitekijöitä on: peliuran alussa saatu suuri voitto, geenit, vanhempien tai kavereiden runsas pelaaminen, ADHD, päihteiden käyttö tai vaikkapa eläkkeelle jääminen.

Suosituimpia rahapelejä ovat Lotto ja Jokeri, toiseksi suosituimpia raha-automaatit. Mitä nopeampi peli, sitä herkemmin se koukuttaa. Koukuttavin on hedelmäpeli. Se on nopeatempoinen, vaatii fyysistä toistoa, palkitsee välittömästi, välkyttää valojaan ja kilisee kivasti. Myös netin rahapelien suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti, eikä ilmiön seurauksia uskalleta vielä kuin arvailla.

Peliriippuvainen voi olla elämyshakuinen tai impulsiivinen persoonallisuus. Elämyshakuinen janoaa riskejä ja äärikokemuksia, jotta pääsisi arjen tylsyydestä. Impulsiivinen pillastuu pettymyksistä eikä pysty irrottautumaan pelin imusta.
Vaikeus sietää tappioita liittyy usein myös pelaajan omaan elämänhistoriaan.

– Pelaaminen voi olla tapa pitää ahdistusta loitolla. On tyypillistä, että pelaajalla on vaikeuksia käsitellä ihmissuhteissaan tunteitaan. Erityisen vaikea hänen on tunnistaa ja myöntää suuttumustaan. Pelaaminen tarjoaa unohduksen ja korvaa hämmentävän tunnemaailman tekemisellä, psykologi Antti Kauppi Peliklinikalta sanoo.

Moni pelaa hävitäkseen

Rahapelaaminen on fyysinen, lähes kiihottava kokemus. Sydän hakkaa, hikoiluttaa, tuntuu ihanalta, pelottaa. Pelaaja vajoaa transsinkaltaiseen flow-tilaan, jonka ulkopuolelle hän sulkee muun maailman. Myös ihmiset. Himopelaaja alkaa kartella puolisonsa läheisyyttä, jopa seksiä. Peliriippuvainen yliarvioi taitonsa ja luottaa niihin jopa peleissä, joissa voiton määrää puhdas sattuma. Hän ei lopeta ajoissa, vaan suorastaan kerjää häviötä. Miksi ihmeessä?

– Pelaamisen hämmentävimpiä piirteitä on sen masokistisuus. Jotkut saattavat pelata vain hävitäkseen. Taustalla on silloin käsittelemätön häpeä tai syyllisyys, jonka vuoksi pelaaja haluaa rangaista itseään. Rankaiseminen helpottaa oloa, koska se tuntuu oikeudenmukaiselta seuraukselta omasta huonoudesta, Antti Kauppi sanoo.

Moni elää kaksoiselämää. On työssäkäyvä, vastuullinen, hurmaava minä. Ja on peliminä, joka valehtelee ja varastaa. Kielteiset tunteet, joiden ilmaisemista pelaaja pelkää, löytävät ilmaisukanavansa vain peliminän kautta. Valtaosa hakeutuu hoitoon vasta, kun roolit romahtavat.
 

Asiantuntijoina Hannu Alho, päihdelääketieteen professori, THL ja Antti Kauppi, psykologi, Peliklinikka

 • Hanki apua itsellesi, vaikka läheisesi ei myöntäisi ongelmaansa. Hakeudu terapeutin juttusille, keskustele muiden saman kokeneiden kanssa ja keskity omaan hyvinvointiisi.
 • Älä anna tai lainaa pelaajalle rahaa. Se vain ylläpitää hänen ongelmaansa. Anna hänen hoitaa itse raha-asiansa, vaikka ne olisivat kuinka retuperällä. Autat häntä parhaiten, jos et ala hoidella muitakaan asioita hänen puolestaan.
  Pidä oma pankkitilisi. Peliriippuvuus on sairaus, johon kuuluu valehtelu. Varmista, ettei oma taloutesi tuhoudu samassa rytäkässä.
 • Puhu peliongelmasta avoimesti. Avoimuutesi auttaa myös pelaajaa, salailu vain tukee pelaamista.
 • Älä syyllistä itseäsi. Pelaaminen on aina vain pelaajan vastuulla.
 • Tunnista pettymyksesi. Valehtelu, salailu ja välinpitämättömyys ovat loukkauksia, joihin ei kuulu turtua. Sinulla on lupa tuntea surua ja uupumusta, hakea apua ja vaatia tilanteeseen muutosta.
 • Kerro pelaajalle, että olet huolissasi ja välität. Näytä, että uskot muutoksen mahdollisuuteen. Tuo esiin, mitä hyvää pelaamisen lopettaminen elämään toisi. Varaudu siihen, että pelaaja kieltää ensin ongelmansa – se kuuluu
  riippuvuuden luonteeseen.

pitää paikkansa peli riippuvuudesta,se vie  mennessään kuin alkoholi ja siitä on vaikea päästä eroon ,ehkä silloin vasta ,kun ei ole rahaa enää pelata ja sitten vasta ongelmat alkavatkin,rahanlainaaminen,laskujen maksamisen jättäminen ja muut henkiset ongelmat,tiedän itse kokemuksesta,apua saa ennenkuin on liian myöhäistä.

 • ylös 35
 • alas 28
Sisältö jatkuu mainoksen alla