Kysyisin onko kypsäksi haudutetun punariisin syömisellä sama vaikutus kolesteroliin kuin punariisikapselilla? Onko punariisin kuoressa maksalle haitallisia aineita? Käyttäisin kypsäksi haudutettua punariisiä leivontaan, jauheliharuokiin, leseiden tavoin smoothieihin ja puuroon. Millaisen annoksen punariisiä voi syödä päivässä? En käytä enää statiineja, sillä sain simvastatinlääkkeen seurauksena lihasreuman.

Punertava riisilaji, jota käytetään ruoanlaitossa tavallisen riisin tavoin, ei ole samaa punariisiä, jolla arvellaan olevan vaikutusta veren kolesterolitasoihin. Punariisi valmistetaan valkoisesta riisistä sekoittamalla siihen Monascus-sukuun kuuluvia hiivoja, jotka käymisprosessin tuloksena värjäävät riisin punaiseksi. Samalla riisiin syntyy monakoliineja, joista tunnetuin on monakoliini K. Sillä on sama rakenne kuin kolesterolilääkkeenä käytetyllä lovastatiinilla.

Punariisistä tehtyjä valmisteita myydään luontaistuotteina laskemaan veren kolesterolitasoa. Jonkinlaista näyttöä tällaisesta vaikutuksesta onkin kertynyt, mutta ennen kuin valmisteita voi kenellekään suositella, tarvitaan lisää vakioiduilla valmisteilla tehtyjä laadukkaita ja pitkäkestoisia tutkimuksia, joissa on riittävästi potilaita.

Luontaistuotteina myytävät punariisivalmisteet ovat ravintolisiä, joiden myyminen ei edellytä sellaisia tutkimuksia ja viranomaisarviointia kuin lääkkeiden myyminen. Punariisivalmisteiden koostumus ja lovastatiinipitoisuus vaihtelevat valmisteesta toiseen ja voivat vaihdella myös saman valmisteen erien välillä. Osa punariisivalmisteista voi sisältää jopa 5–10 mg lovastatiinia vuorokausi­annoksessa. Tämän vuoksi joitakin punariisivalmisteita on luokiteltu myös lääkkeiksi.

Lovastatiinia käytetään reseptilääkkeenä sellaisilla henkilöillä, joilla on korkea kolesterolitaso, ja joilla on arvioitu olevan suurehko vaara sairastua valtimotautitapahtumaan, kuten sydän- tai aivoinfarktiin. Tällöin lovastatiinin annos on 20–80 mg vuorokaudessa. Reseptilääkkeellä on mahdollista säätää statiinin vuorokausi-annos tarkasti, toisin kuin punariisivalmisteilla.

Reseptilääkkeellä myös tiedetään lukuisten tutkimusten perusteella vähentävän sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta. Tällaista näyttöä ei punariisivalmisteista ole.

Punariisiä myydään myös elintarvikkeeksi tarkoitettuna riisinä. En osaa sanoa, kuinka sitä pitäisi annostella korkean kolesteroliarvon laskemiseksi tai mitkä sen runsaan käytön haitat voisivat olla.

Kysyjä tarkoittaa lihasreumalla mahdollisesti Polymyalgia rheumatica -nimistä sairautta, joka on tuntemattomasta syystä syntyvä reumasairaus. Statiinit eivät tiettävästi lihasreumaa aiheuta, mutta niihin voi liittyä muita lihasoireita, kuten lihaskipuja. Myös punariisiä saaneilla henkilöillä on esiintynyt samoja haittoja kuin statiineita käytettäessä. Tämä ei tietenkään ole mikään yllätys, jos käytetyssä punariisivalmisteessa on statiinia.

Statiinit ovat kolesterolilääkkeistä tehokkaimpia ja parhaiten siedettyjä. Korkean kolesterolitason hoito on vain osa valtimotautitapahtumien estoa. Oma lääkäri osaa parhaiten arvioida kolesterolilääkityksen tarpeen ja toteutuksen.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.