Kysyisin onko kypsäksi haudutetun punariisin syömisellä sama vaikutus kolesteroliin kuin punariisikapselilla? Onko punariisin kuoressa maksalle haitallisia aineita? Käyttäisin kypsäksi haudutettua punariisiä leivontaan, jauheliharuokiin, leseiden tavoin smoothieihin ja puuroon. Millaisen annoksen punariisiä voi syödä päivässä? En käytä enää statiineja, sillä sain simvastatinlääkkeen seurauksena lihasreuman.

Punertava riisilaji, jota käytetään ruoanlaitossa tavallisen riisin tavoin, ei ole samaa punariisiä, jolla arvellaan olevan vaikutusta veren kolesterolitasoihin. Punariisi valmistetaan valkoisesta riisistä sekoittamalla siihen Monascus-sukuun kuuluvia hiivoja, jotka käymisprosessin tuloksena värjäävät riisin punaiseksi. Samalla riisiin syntyy monakoliineja, joista tunnetuin on monakoliini K. Sillä on sama rakenne kuin kolesterolilääkkeenä käytetyllä lovastatiinilla.

Punariisistä tehtyjä valmisteita myydään luontaistuotteina laskemaan veren kolesterolitasoa. Jonkinlaista näyttöä tällaisesta vaikutuksesta onkin kertynyt, mutta ennen kuin valmisteita voi kenellekään suositella, tarvitaan lisää vakioiduilla valmisteilla tehtyjä laadukkaita ja pitkäkestoisia tutkimuksia, joissa on riittävästi potilaita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luontaistuotteina myytävät punariisivalmisteet ovat ravintolisiä, joiden myyminen ei edellytä sellaisia tutkimuksia ja viranomaisarviointia kuin lääkkeiden myyminen. Punariisivalmisteiden koostumus ja lovastatiinipitoisuus vaihtelevat valmisteesta toiseen ja voivat vaihdella myös saman valmisteen erien välillä. Osa punariisivalmisteista voi sisältää jopa 5–10 mg lovastatiinia vuorokausi­annoksessa. Tämän vuoksi joitakin punariisivalmisteita on luokiteltu myös lääkkeiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lovastatiinia käytetään reseptilääkkeenä sellaisilla henkilöillä, joilla on korkea kolesterolitaso, ja joilla on arvioitu olevan suurehko vaara sairastua valtimotautitapahtumaan, kuten sydän- tai aivoinfarktiin. Tällöin lovastatiinin annos on 20–80 mg vuorokaudessa. Reseptilääkkeellä on mahdollista säätää statiinin vuorokausi-annos tarkasti, toisin kuin punariisivalmisteilla.

Reseptilääkkeellä myös tiedetään lukuisten tutkimusten perusteella vähentävän sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta. Tällaista näyttöä ei punariisivalmisteista ole.

Punariisiä myydään myös elintarvikkeeksi tarkoitettuna riisinä. En osaa sanoa, kuinka sitä pitäisi annostella korkean kolesteroliarvon laskemiseksi tai mitkä sen runsaan käytön haitat voisivat olla.

Kysyjä tarkoittaa lihasreumalla mahdollisesti Polymyalgia rheumatica -nimistä sairautta, joka on tuntemattomasta syystä syntyvä reumasairaus. Statiinit eivät tiettävästi lihasreumaa aiheuta, mutta niihin voi liittyä muita lihasoireita, kuten lihaskipuja. Myös punariisiä saaneilla henkilöillä on esiintynyt samoja haittoja kuin statiineita käytettäessä. Tämä ei tietenkään ole mikään yllätys, jos käytetyssä punariisivalmisteessa on statiinia.

Statiinit ovat kolesterolilääkkeistä tehokkaimpia ja parhaiten siedettyjä. Korkean kolesterolitason hoito on vain osa valtimotautitapahtumien estoa. Oma lääkäri osaa parhaiten arvioida kolesterolilääkityksen tarpeen ja toteutuksen.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla