Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Korkean kolesterolin voi saada myös perintönä. Silloin eivät pelkät elintapaviilaukset auta, vaikka niitäkin tarvitaan.

Elintapojen viilaus ei yksin auta, jos on perinyt LDL-kolesterolia lisäävän geenivirheen. Tällöin kolesterolilukemat alkavat nousta nopeasti jo syntymästä lähtien.

FH-tauti eli familiaalinen hyperkolesterolemia on perinnöllinen veren kolesterolia suurentava sairaus. Se periytyy vallitsevasti eli sitä sairastavien lapsista puolet perii taudin.

FH-tautia sairastaa arviolta 10 000–25 000 suomalaista. Heistä vain osa tietää sairaudestaan, joka vanhentaa valtimoita niin, että ne ovat 35-vuotiaana keskimäärin samassa kunnossa kuin terveillä 55-vuotiailla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Valtimoiden vanhenemista voidaan hidastaa statiineilla, kunhan perinnöllinen taipumus on selvillä, sisätautien ylilääkäri Juhani Kahri HYKSistä kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolesterolin kertyminen sydäntä ruokkivien sepelvaltimoiden seinämiin aiheuttaa sepelvaltimotaudin. Ajan myötä verisuonten sisäseinämiin kertynyt rasva kovettuu pesäkkeiksi, jotka suurentuessaan haittaavat veren virtausta. Lopulta veren virtaus saattaa tyrehtyä lähes kokonaan.

Pyydä sukuselvitystä, jos

  • kokonaiskolesterolisi on yli 8 mmol/l
  • itselläsi tai perheenjäsenelläsi on alkanut sepelvaltimotauti varhain (miehet alle 55 v./naiset alle 60 v.)
  • perheenjäsenesi on kokenut sydänperäisen äkkikuoleman.

Kolesterolitalkoot käyntiin

Kevennä: Ruokaa keventämällä voi laskea kolesterolipitoisuutta 10–15 prosenttia, jopa enemmän. Rasvaa ei pidä jättää kokonaan pois vaan vaihtaa kovat rasvat pehmeisiin.

Lisää kuitua: Suosi kuituja, sillä ne auttavat poistamaan kolesterolia elimistöstä. Täysjyväviljan lisäksi muita hyviä kuidun lähteitä ovat marjat, hedelmät ja vihannekset.

Liikkeelle: Liikunta lisää hyvän HDLkolesterolin pitoisuutta veressä. Liikunnan tulee olla säännöllistä, riittävän raskasta ja kestää tarpeeksi kauan: kaksi kolme kertaa viikossa, vähintään puoli tuntia kerralla hengästyttävää ja sykettä nostavaa.

Stumppaa: Tupakointi ja korkea kolesteroli on huono yhdistelmä. Tupakka heikentää laadullisesti kolesterolihiukkasia ja kovettaa valtimoita.

Magge

Kova rasva?

http://turpaduunari.fi/luontaisia-vai-synteettisia-rasvoja/

Eläinrasvat eivät nosta huonoa eli LDL kolesterolia. Syöty kolesteroli nostaa hyvin vähän tai ei lainkaan huonoa eli LDL kolesterolia.

Huonot hiilihydraatit nostavat huonoa kolesterolia. Tämä on tiedetty jo viimeiset 10 vuotta ainakin, mutta edelleen virallinen taho valehtelee tästäkin asiasta meille tavallisille kuluttajille. Myös lääkäreille opetetaan se virallinen mantra, joka ei pidä mitenkään paikkaansa, että luonnolliset eläinrasvat lihottavat ja tukkivan verisuonemme, joita sitten täytyy statiineilla puhdistaa.

Hiilarit -> asetyyli-koentsyymi-A -> (moni välivaihe) -> kolesteroli

https://en.wikipedia.org/wiki/Mevalonate_pathway

Tämä kaikki löytyy kymmenistä laajoista tutkimuksista, joita kansainvälinen tiedeyhteisö on julkaissut. Rasvasodassa Suomi alkaa olemaan viimeinen vastarannan kiiski. Tyydyttyneet eli eläinrasvat eivät aiheuta sydän- ja verisuonitauteja, vaan pikemminkin ehkäisevät niitä. Tätä tukevaa aineistoa on nykyisin kirjastollinen. Suomalaiset viranomaiset vetoavat edelleen 1970-luvulta peräisin olevaan Ancel Keysin 7 maan tutkimukseen, joka on kumottu useissa yhteyksissä aikapäiviä sitten. Se on virheellinen ja valheellinen tutkimus, joka lobattiin elintarviketeollisuuden avustuksella ravintosuosituksiin USAssa ja sittemmin muissa länsimaissa. Menneet virheet on kumottava.

  • ylös 29
  • alas 23
Asiaa!

Asiaa!. Siis tuo edellinen kommentti. Valitettavasti suomi on pudonut kelkasta tässäkin asiassa. Eletään terveystieteissäkin 90-lukua, toisin kuin muu maailma. Ja myös uutisointi on samaa huttua, niin kauan kun täällä Duocecimin johdolla uutisoidaan ainostaan sen mantraan sopivat uutiset. Lukekaa ihmiset terveysuutiset ulkomaisista lähteistä!

  • ylös 27
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla