
Maltillinen painonpudotus on eduksi maksalle. Raju laihdutuskuuri puolestaan lisää rasvoittumista, lääkäri vastaa.
Olen lukenut ihan asiallisista lähteistä väitteitä, että liian nopea laihdutus voi lisätä maksan rasvoittumista. Haluaisin maallikkokielellä tietää, että millä mekanismeilla tällainen tilanne voi syntyä. Yleensä suositellaan vain 1–2 kilon pudotusta kuukaudessa, mutta kai oikeasti lihava uskaltaa laihdutuksen alkuvaiheessa poltella ainakin kilon verran viikossa rasvaa?
Asiantuntija vastaa:
RASVAMAKSASTA puhutaan kun yli 5 prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvasoluista. Ylipaino ja vyötärölihavuus on tärkein rasvamaksan syy. Joka kolmannella ylipainoisella on rasvamaksa. Diabetes, rasva-aineenvaihdunnan häiriöt ja alkoholi lisäävät sen riskiä. Samoin ruokavaliossa nopeat hiilihydraatit, kuten sokeri ja valkoinen vilja, ja kovat rasvat. Maksan rasvoittuminen vaihtelee yksilöittäin ja taustalla on myös geneettisiä tekijöitä. Kaikille vyötärölihaville tai paljon alkoholia käyttäville ei kehity rasvamaksaa. Rasvamaksa voi edetä maksakirroosiksi, joten jo esiastetta on syytä torjua.
Painon putoaminen on eduksi rasvamaksalle. Jo pienikin painon lasku vähentää rasvan osuutta maksassa. On kuitenkin kuvattu joitakin tapauksia maksan rasvoittumisesta rajun laihduttamisen tai laihdutusleikkauksen jälkeen, samoin anoreksiaa sairastavilla. En löytänyt tarkkaa tietoa mekanismista, mutta voisi olettaa, että raju painonputoaminen vapauttaa rasvaa kudoksista kuormittaen monella tapaa aineenvaihduntaa ja maksaa. Rajut painon pudotukset perustuvat usein ääridieetteihin.
Rajun pudotuksentulos säilyy huonommin kuin hitaammin tapahtuneen. Seurantatutkimuksissa on osoitettu, että välimerellinen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio tuottavat pitemmällä tähtäimellä parhaan tuloksen yhdessä oikean ateriakoon ja kohtuullisen liikunnan kanssa. Suositus 1–2 kg:n painonpudotuksesta kuukaudessa on ohjeellinen, eikä ole odotettavissa, että nopeampi tahti pilaisi maksan. Varsinkin jos runsassuolainen ruoka, alkoholi ja muut energiapitoiset juomat jäävät pois, voi painon putoaminen olla aluksi huomattavaa turvotuksen vähentyessä. Elimistö alkaa myös säästää energiaa laihtumisen jatkuessa tasaten prosessia. Tämän on moni painoaan pudottava huomannut ajoittaisena painonlaskun pysähtymisenä.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.
Hyvä terveyden asiantuntijat vastaavat. Lähetä kysymys osoitteeseen hyvaterveys.fi/kysy Toimitus valitsee julkaistavat tekstit.
SINIKKA POHJOLA-SINTONEN on sydäntautien erikoislääkäri ja sisätautiopin dosentti. Hän vastaa sydämen, verenkierron ja sisäelinten ongelmia koskeviin kysymyksiin.