Kannattaako lukulasien hankintaa siirtää vielä? Riittäisikö käynti optikolla vai tarvitsenko silmälääkäriä? Voiko päänsärky johtua vääränvahvuisista laseista? Silmälääketieteen professori Timo Tervo Helsingin yliopistosta vastaa.

1 Ensimmäinen silmälasiresepti pitää hankkia silmälääkäriltä.

Totta. Ainakin kun kyseessä on lapsi, pitäisi ensimmäiset lasit hankkia silmälääkärin kautta. Myös ennen ensimmäisten ikälasien ostamista suosittelen silmälääkärillä käyntiä. Silloin tehdään kunnollinen ”40–50?000 kilometrin” kuntotarkastus, jossa tutkitaan silmänpaine, mahdollinen harmaakaihin alku ja silmänpohjat. Tutkimukset tehdään laajentaen mustuaiset tipoilla, joten vastaanotolle ei pidä tulla autolla.

2 Optikko voi määrätä silmälasit siinä missä silmälääkärikin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Totta ja tarua. Optikon oikeutta määrätä silmälasit rajaa optikkoasetus. Optikko voi määrätä lasit paitsi silloin, kun silmissä on jokin sairaus, täyttä näöntarkkuutta ei saavuteta tai silmät on leikattu.
Alle 8-vuotiaalle lapselle reseptin kirjoittaa asetuksen mukaan silmälääkäri, mutta itse suosittelisin kaikkien alle 20-vuotiaiden tulevan silmälääkärille, kun hankitaan ensimmäisiä laseja. Lapsilla on valtava kyky mukauttaa näköään eli muuttaa taittoarvoaan, siksi taittovirheen määritys pitäisi tehdä laajennuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ikäihmiset etsivät usein näköpulmiinsa apua silmälaseista, vaikka todellinen syy huonoon näköön on kaihi tai silmänpohjan rappeuma. Jos näöntarkkuus ei tule hyväksi silmälaseilla, oikea osoite on silmälääkäri.
Lasien uusimiseen käy usein optikko siinä missä silmälääkärikin.

3 Silmät laiskistuvat, jos käyttää aina silmälaseja.

Osittain totta. Silmän mukauttajalihakset vahvistuvat hieman, kun yrittää pärjätä ilman laseja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kannattaisi sinnitellä laseitta silmien harjoittamisen toivossa. Silmälihasten vahvistamisen merkitys näkökyvylle on häviävän pieni, suurempi merkitys on mykiön jäykistymisellä, jonka taustalta löytyvät biokemialliset syyt.

Silmälasien käytön välttäminen ei kelpaa neuvoksi kenellekään, siinä tekee vain itselleen kiusaa, eikä siitä ole todellista hyötyä silmille tai niiden omistajalle.

4 Vääränvahvuisista silmälaseista tulee päänsärkyä.

Totta. Vääränvahvuisista silmälaseista voi tulla päänsärkyä, mutta niin voi tulla oikeanvahvuisistakin laseista. Oikeanvahvuiset lasit voivat aiheuttaa päänsärkyä, jopa migreeniä, etenkin silloin jos silmät ovat eri paria. Toisaalta vaikka lasit olisivat hieman väärät, särkyä ei ehkä tule.

5 Naarmuuntuneet lasit pitää vaihtaa uusiin heti.

Osittain tarua. Pienet naarmut, joista ei tunnu olevan näölle merkittävää haittaa, eivät ole syy vaihtaa laseja. En minäkään tee niin.

6 Aikuisella sopiva näöntarkastusväli on kolme vuotta.

Totta. Sopiva näöntarkastusväli on 3–5 vuotta, etenkin 45 vuoden iän jälkeen.

7 Ikänäköisen ei kannata hankkia lukulaseja ennen kuin on ihan pakko.

Tarua. Ikänäköisen kannattaa hankkia lukulasit, kun näkö tuntuu vähän huonolta. Sitä hetkeä, kun lukulasit ovat välttämättömät, on turha odottaa. Eihän pissahädässäkään ole mitään järkeä pidättää viimeiseen asti.

Lukulasien oston siirtäminen aiheuttaa turhaan hankaluuksia lukemisessa ja päänsärkyä. Ulkonäköään murehtivalle muistuttaisin, että jatkuva otsanrypistelykin saattaa lisätä ryppyjä.

8 Likinäköinen tarvitsee lukulasit vasta yli viisikymppisenä.

Osittain totta. Se, milloin likinäköinen tarvitsee lukulasit, riippuu taittovian laadusta. Jos on lievästi likinäköinen (-1–-2,5), ei kenties tarvitse lukulaseja koskaan tai vasta yli 50-vuotiaana. Vahvasti likinäköinen tarvitsee lasit aiemmin, koska ilman laseja luettavan tekstin joutuu ottamaan häiritsevän lähellä. Jos on plus-taittoinen, lukulasien tarve voi tulla eteen jo alle nelikymppisenä.

9 Halpislukulasit voivat vahingoittaa näköä.

Tarua. Halvat lukulasit eivät aiheuta mitään pysyvää vahinkoa silmille. Toinen asia on, että ne ovat vain osalle riittävän hyvät apuvälineet näkemiseen, koska ne eivät korjaa hajataittoa eivätkä silmien eriparisuutta. Jos edellä mainittuja ongelmia ei ole, halpislukulasit ovat ihan kelpo vaihtoehto.

10 Kaksiteholasit kipeyttävät niskan, kun on etsittävä sopivaa katselukohtaa.

Osittain tarua. Kaikissa kaksi- ja moniteholaseissa lukuosa on keskipisteen alapuolella. Ne toimivat hyvin silloin, kun tarkasteltava työ on alaviistossa.

Niskakipuja tulee silloin, kun katsotaan ylöspäin, esimerkiksi pöydällä olevaa näyttöpäätettä. Pitkäaikaiseen tietokonetyöskentelyyn kannattaa hankkia erilliset näyttöpäätelasit. Niissä linssin yläosa on tarkoitettu näytön katseluun ja alaosa näppäimistön naputteluun ja pöydällä olevan tekstin lukemiseen. Myös näytön siirtäminen alemmaksi kuin näppäimistö voi vähentää niskakipuja.

11 Kannattaa ostaa heti portaattomat moniteholasit ja jättää kaksiteholasit hankkimatta.

Totta useimmiten. Portaattomat moniteholasit sopivat useimmille. Niissä on kauko- ja lähiosan välillä liukukanava, joka tuo avun silloin, kun ei tarvitse nähdä kauas mutta ei aivan lähellekään.

Portaattomat moniteholasit eivät kuitenkaan sovi kaikille. Jos linsseissä on paljon plussaa ja lisäksi hajataittoa, portaattomat lasit ovat huonot. Silloin rajalliset kaksiteholinssit voivat olla ainoa toimiva ratkaisu. Moniteholasien hankaluutena on myös sopivan työskentelykohdan löytyminen linssissä. Se vaatii sovittelua silmälasien ostohetkellä ja totuttelua uusiin linsseihin. Jos on tyytyväinen omaan linssityyppiinsä, kannattaa uudetkin hankkia samanlaisina.

12 Toisen laseja saa lainata huoletta.

Totta. Toisen lasien käyttäminen ei riko mitään. Lainaamisesta ei ole aikuiselle muuta haittaa kuin ohimenevä särky päässä tai silmissä. Itsekin olen tullut vahingossa vaimon lasit silmillä pyörällä töihin. Vähän koomisen näköistähän se oli, mutta en edes huomannut lasien vaihtumista.

13 Uudet piilolasit ovat niin hyviä, että korvaavat silmälasit.

Tarua. Uudet piilolasit ovat hyviä, mutta ne eivät korvaa silmälaseja. Jokaisella piilolasien käyttäjällä tulisi olla myös ajantasalla olevat silmälasit. Jos saa pahan piilolasitulehduksen tai sairastaa flunssan, täytyy piilolasien käytössä pitää taukoa, eikä se onnistu, jos on säästänyt silmälasien hankinnassa. Se on huonoa säästöä.

Lue lisää näkemisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla