Kannattaako lukulasien hankintaa siirtää vielä? Riittäisikö käynti optikolla vai tarvitsenko silmälääkäriä? Voiko päänsärky johtua vääränvahvuisista laseista? Silmälääketieteen professori Timo Tervo Helsingin yliopistosta vastaa.

1 Ensimmäinen silmälasiresepti pitää hankkia silmälääkäriltä.

Totta. Ainakin kun kyseessä on lapsi, pitäisi ensimmäiset lasit hankkia silmälääkärin kautta. Myös ennen ensimmäisten ikälasien ostamista suosittelen silmälääkärillä käyntiä. Silloin tehdään kunnollinen ”40–50?000 kilometrin” kuntotarkastus, jossa tutkitaan silmänpaine, mahdollinen harmaakaihin alku ja silmänpohjat. Tutkimukset tehdään laajentaen mustuaiset tipoilla, joten vastaanotolle ei pidä tulla autolla.

2 Optikko voi määrätä silmälasit siinä missä silmälääkärikin.

Totta ja tarua. Optikon oikeutta määrätä silmälasit rajaa optikkoasetus. Optikko voi määrätä lasit paitsi silloin, kun silmissä on jokin sairaus, täyttä näöntarkkuutta ei saavuteta tai silmät on leikattu.
Alle 8-vuotiaalle lapselle reseptin kirjoittaa asetuksen mukaan silmälääkäri, mutta itse suosittelisin kaikkien alle 20-vuotiaiden tulevan silmälääkärille, kun hankitaan ensimmäisiä laseja. Lapsilla on valtava kyky mukauttaa näköään eli muuttaa taittoarvoaan, siksi taittovirheen määritys pitäisi tehdä laajennuksessa.

Ikäihmiset etsivät usein näköpulmiinsa apua silmälaseista, vaikka todellinen syy huonoon näköön on kaihi tai silmänpohjan rappeuma. Jos näöntarkkuus ei tule hyväksi silmälaseilla, oikea osoite on silmälääkäri.
Lasien uusimiseen käy usein optikko siinä missä silmälääkärikin.

3 Silmät laiskistuvat, jos käyttää aina silmälaseja.

Osittain totta. Silmän mukauttajalihakset vahvistuvat hieman, kun yrittää pärjätä ilman laseja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kannattaisi sinnitellä laseitta silmien harjoittamisen toivossa. Silmälihasten vahvistamisen merkitys näkökyvylle on häviävän pieni, suurempi merkitys on mykiön jäykistymisellä, jonka taustalta löytyvät biokemialliset syyt.

Silmälasien käytön välttäminen ei kelpaa neuvoksi kenellekään, siinä tekee vain itselleen kiusaa, eikä siitä ole todellista hyötyä silmille tai niiden omistajalle.

4 Vääränvahvuisista silmälaseista tulee päänsärkyä.

Totta. Vääränvahvuisista silmälaseista voi tulla päänsärkyä, mutta niin voi tulla oikeanvahvuisistakin laseista. Oikeanvahvuiset lasit voivat aiheuttaa päänsärkyä, jopa migreeniä, etenkin silloin jos silmät ovat eri paria. Toisaalta vaikka lasit olisivat hieman väärät, särkyä ei ehkä tule.

5 Naarmuuntuneet lasit pitää vaihtaa uusiin heti.

Osittain tarua. Pienet naarmut, joista ei tunnu olevan näölle merkittävää haittaa, eivät ole syy vaihtaa laseja. En minäkään tee niin.

6 Aikuisella sopiva näöntarkastusväli on kolme vuotta.

Totta. Sopiva näöntarkastusväli on 3–5 vuotta, etenkin 45 vuoden iän jälkeen.

7 Ikänäköisen ei kannata hankkia lukulaseja ennen kuin on ihan pakko.

Tarua. Ikänäköisen kannattaa hankkia lukulasit, kun näkö tuntuu vähän huonolta. Sitä hetkeä, kun lukulasit ovat välttämättömät, on turha odottaa. Eihän pissahädässäkään ole mitään järkeä pidättää viimeiseen asti.

Lukulasien oston siirtäminen aiheuttaa turhaan hankaluuksia lukemisessa ja päänsärkyä. Ulkonäköään murehtivalle muistuttaisin, että jatkuva otsanrypistelykin saattaa lisätä ryppyjä.

8 Likinäköinen tarvitsee lukulasit vasta yli viisikymppisenä.

Osittain totta. Se, milloin likinäköinen tarvitsee lukulasit, riippuu taittovian laadusta. Jos on lievästi likinäköinen (-1–-2,5), ei kenties tarvitse lukulaseja koskaan tai vasta yli 50-vuotiaana. Vahvasti likinäköinen tarvitsee lasit aiemmin, koska ilman laseja luettavan tekstin joutuu ottamaan häiritsevän lähellä. Jos on plus-taittoinen, lukulasien tarve voi tulla eteen jo alle nelikymppisenä.

9 Halpislukulasit voivat vahingoittaa näköä.

Tarua. Halvat lukulasit eivät aiheuta mitään pysyvää vahinkoa silmille. Toinen asia on, että ne ovat vain osalle riittävän hyvät apuvälineet näkemiseen, koska ne eivät korjaa hajataittoa eivätkä silmien eriparisuutta. Jos edellä mainittuja ongelmia ei ole, halpislukulasit ovat ihan kelpo vaihtoehto.

10 Kaksiteholasit kipeyttävät niskan, kun on etsittävä sopivaa katselukohtaa.

Osittain tarua. Kaikissa kaksi- ja moniteholaseissa lukuosa on keskipisteen alapuolella. Ne toimivat hyvin silloin, kun tarkasteltava työ on alaviistossa.

Niskakipuja tulee silloin, kun katsotaan ylöspäin, esimerkiksi pöydällä olevaa näyttöpäätettä. Pitkäaikaiseen tietokonetyöskentelyyn kannattaa hankkia erilliset näyttöpäätelasit. Niissä linssin yläosa on tarkoitettu näytön katseluun ja alaosa näppäimistön naputteluun ja pöydällä olevan tekstin lukemiseen. Myös näytön siirtäminen alemmaksi kuin näppäimistö voi vähentää niskakipuja.

11 Kannattaa ostaa heti portaattomat moniteholasit ja jättää kaksiteholasit hankkimatta.

Totta useimmiten. Portaattomat moniteholasit sopivat useimmille. Niissä on kauko- ja lähiosan välillä liukukanava, joka tuo avun silloin, kun ei tarvitse nähdä kauas mutta ei aivan lähellekään.

Portaattomat moniteholasit eivät kuitenkaan sovi kaikille. Jos linsseissä on paljon plussaa ja lisäksi hajataittoa, portaattomat lasit ovat huonot. Silloin rajalliset kaksiteholinssit voivat olla ainoa toimiva ratkaisu. Moniteholasien hankaluutena on myös sopivan työskentelykohdan löytyminen linssissä. Se vaatii sovittelua silmälasien ostohetkellä ja totuttelua uusiin linsseihin. Jos on tyytyväinen omaan linssityyppiinsä, kannattaa uudetkin hankkia samanlaisina.

12 Toisen laseja saa lainata huoletta.

Totta. Toisen lasien käyttäminen ei riko mitään. Lainaamisesta ei ole aikuiselle muuta haittaa kuin ohimenevä särky päässä tai silmissä. Itsekin olen tullut vahingossa vaimon lasit silmillä pyörällä töihin. Vähän koomisen näköistähän se oli, mutta en edes huomannut lasien vaihtumista.

13 Uudet piilolasit ovat niin hyviä, että korvaavat silmälasit.

Tarua. Uudet piilolasit ovat hyviä, mutta ne eivät korvaa silmälaseja. Jokaisella piilolasien käyttäjällä tulisi olla myös ajantasalla olevat silmälasit. Jos saa pahan piilolasitulehduksen tai sairastaa flunssan, täytyy piilolasien käytössä pitää taukoa, eikä se onnistu, jos on säästänyt silmälasien hankinnassa. Se on huonoa säästöä.

Lue lisää näkemisestä.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.