estrogeenihoito, migreeni
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen 47-vuotias nainen. Kärsin kuivista limakalvoista. Voinko käyttää turvallisesti estrogeeniemätinpuikkoja, vaikka sairastan migreeniä? Pelkään myös veritulppia.

Emättimen limakalvojen kuivuminen liittyy estrogeenin puutteeseen. Sen tavallisin syy on vaihdevuosiin liittyvä estrogeenivaikutuksen hiipuminen. Hedelmällisessä iässä olevan naisen emätintä päällystää suhteellisen paksu limakalvo, joka suojaa tulehduksilta ja mekaaniselta kulutukselta.

Estrogeenin puutteessa limakalvo on ohuempi, emättimen pH muuttuu, ja samalla emätintä suojaavien maitohappobakteerien määrä vähenee.
Emättimen limakalvon oheneminen ja kuivuminen tuntuu kirvelynä ja arkuutena. Kuivat limakalvot voivat aiheuttaa yhdyntäkipuja, joskus jopa limakalvojen haavautumista. Virtsanpidätyskyky saattaa heikentyä. Lisäksi emätintulehdusten ja virtsatietulehdusten vaara kasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Estrogeenia sisältävät paikallisesti käytettävät valmisteet vahvistavat emättimen limakalvoja ja palauttavat rauhasten toimintaa kosteuden lisäämiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valmisteiden sisältämä estrogeenimäärä on erittäin pieni, mistä syystä estrogeeni vaikuttaa vain emättimessä. Valmisteita on sekä emätinvoiteina että -puikkoina. Teho on sama, valmisteen voi valita käyttömukavuuden mukaan. Useimpia valmisteita saa apteekista ilman reseptiä.

Hoito aloitetaan kahden viikon tehohoitona, jolloin hoitoannos annostellaan iltaisin emättimeen. Tämän jälkeen hoito toteutetaan ns. ylläpitoannoksella, tyypillisesti kahdesti viikossa.

Paikallinen estrogeenivalmiste ei hoida yleisiä vaihdevuosioireita, eikä sillä ole muita hormonihoidon suotuisia terveysvaikutuksia. Toisaalta hoidolla ei ole terveysriskejäkään. Annokset ovat pieniä, joten edes kohdun limakalvon paksuuntumisriskiä ei ole.

Veritulpan sairastaneet tai migreenistä kärsivät voivat huoletta käyttää estrogeenia sisältäviä emätinpuikkoja. Myös useimmat rintasyövän sairastaneet naiset voivat käyttää estrogeenipitoisia paikallishoitoja, poikkeuksena ns. aromataasinestäjiä käyttävät naiset.

Paikallishoidossa estrogeenihoitojen sijasta tai niiden rinnalla voidaan myös käyttää hyaluronihappoa tai maitohappobakteereja sisältäviä paikallishoitoja, erilaisia öljyjä tai rasvoja.
 

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla