Lopetin tupakanpolton reilu vuosi sitten nikotiinisuihkeen avulla. Nyt taidan olla koukussa tuohon suihkeeseen. Tiedän, että siitä puuttuu kaikkea vaarallista, mitä tupakassa on, eikä suihke mene esim. keuhkoihin vaan ihan suun limakalvoille. Eli miten tuote vaikuttaa terveyteeni? En nimittäin voi vannoa, että pääsisin suihkeesta eroon.

Nikotiini on riippuvuutta aiheuttava aine, joka on suurina pitoisuuksina myrkyllinen. Toleranssi sitä kohtaan kasvaa säännöllisen käytön myötä, joten paljon nikotiinia käyttävä henkilö sietää sitä aivan eri tavalla kuin siihen tottumaton henkilö.

Nikotiini on pääasiallinen tupakkariippuvuuden aiheuttaja. Elimistössä nikotiini vaikuttaa sydämen syketiheyteen ja supistuvuuteen sekä verisuoniin ja lisää haitallisen sydäntapahtuman riskiä kasvattamalla sydämen työmäärää. Lisäksi nikotiini lisää riskiä sairastua aikustyypin diabetekseen heikentämällä elimistön herkkyyttä insuliinille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nikotiinin vaikutukset elimistössä ovat samanlaisia riippumatta siitä, tuleeko nikotiini tupakasta vai nikotiinikorvausvalmisteesta. Toki yhdessä savukkeessa on moninkertainen määrä nikotiinia korvausvalmisteisiin nähden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nikotiinikorvausvalmisteiden käyttöä suositellaan tupakoinnin lopettamisen yhteydessä, koska ne lisäävät selvästi vieroittumisen mahdollisuutta ja korvaushoidon haitat ovat pienemmät kuin tupakoinnin haitat.

Nikotiinikorvausvalmisteita on erilaisia, suusuihke kuuluu uusimpiin. Korvausvalmistetta suositellaan käytettävän riittävän pitkään, yleensä 3-6 kuukautta, mutta yksilöllisiä eroja on ja myös korvausvalmisteisiin voi jäädä koukkuun. Siitä irtautuminen kannattaa tehdä nikotiinin annosta asteittain ja riittävän hitaasti vähentäen. Korvaustuotteen vaihtaminen voi myös auttaa asiaa, esim suusuihkeesta laastariin tai inhalaattoriin.

Kannattaa myös pohtia, missä tilanteissa nikotiinihimo yllättää ja miettiä etukäteen näihin jotain muuta tekemistä. Mikäli nikotiinikorvaustuotteen käytön lopettaminen ei näistä keinoista huolimatta onnistu, kannattaa kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Dr Dat

Riskit kroonisella käytöllä vähäiset. Mutta vähentäminen viikottain johtaa 4-kk- vuoden sisällä nikotiinista luopumiseen. Toinen vaihtoehto Champix lääke, kolla onnistuminen tässä,tapauksessa lähellä 100 %.Muita vaihtoehtoja bupropioni.

  • ylös 17
  • alas 20
Vierailija

Miten niin tupakassa moninkertainen määrä nikotiinia kuin suihkeessa? Eikö niissä molemmissa ole noin 1mg?

  • ylös 11
  • alas 6
Sisältö jatkuu mainoksen alla