Suusyöpä on ärhäkkä mutta onneksi Suomessa melko harvinainen tauti, joka johtuu pitkälti elämäntavoista. Peräti kolme neljäsosaa suusyövistä voitaisiin länsimaissa estää terveellisillä elämäntavoilla.

Riskit

Tupakka ja alkoholi – varsinkin yhdessä – ovat suurimpia suusyövän aiheuttajia. Mitä enemmän niitä kuluu, sitä suurempi on syövän riski. Se kasvaa huomattavasti jo kahdesta ravintola-annoksesta alkoholia päivittäin. Olut ja väkevä alkoholi ovat mahdollisesti vaarallisempia kuin viini. Myös ravinnolla on suusyövän ehkäisyssä suuri merkitys. Tuoreet hedelmät, vihannekset ja kala sekä ylipäänsä monipuolinen ruokavalio suojaavat suusyövältä. Lihan runsas käyttö puolestaan lisää riskiä. Vaaraa lisää myös runsas alkoholipitoisten suuvesien käyttö ja auringon UV-säteily.

Oireet

Suusyövän merkkinä voi olla punoittava tai valkoinen limakalvomuutos, parantumaton haava suussa, kovareunainen haavauma tai vaikkapa kyhmy suussa tai kaulalla. Muutos ei yleensä vielä aluksi ole kipeä. Suusyöpä on alkuvaiheessa vähäoireinen, mutta hoitoon hakeutumisessa ei kuitenkaan saisi viivytellä: Suusyöpä nimittäin lähettää jo varhain etäpesäkkeitä kaulan paikallisiin imusolmukkeisiin ja myöhemmin maksaan ja keuhkoihin.

Hoito

Suusyövän diagnoosi perustuu aina kudosnäytteessä havaittuihin muutoksiin. Suu, nenä, kaula, kurkunpää, keuhkot, ruokatorvi ja ylävatsa tutkitaan ja kuvannetaan aina. Hoidon onnistumisen kannalta syövän levinneisyys on selvitettävä hyvin tarkoin. Ennen varsinaisia syöpähoitoja on suun tulehdukset ja huonokuntoiset hampaat hoidettava kuntoon, jotta vältyttäisiin leikkaustulehdukselta ja sädehoidon haittavaikutuksilta.

Leikkaus tai pelkkä sädehoito parantaa varhain todetun huulisyövän. Rajoittuneet suusyövät hoidetaan leikkauksella, mutta laajojen tai levinneiden kasvaimien hoitoon kuuluu myös sädehoito, joskus yhdistettynä solunsalpaajahoitoon. Leikkauksessa syntyneet kudospuutokset korjataan paikallisilla tai mikrokirurgisilla iho-, lihas- ja luusiirteillä. Usein joudutaan poistamaan myös sylkirauhasia.

Sädehoidon takia suu kuivuu, mikä hankaloittaa syömistä ja puhumista sekä lisää hampaiden reikiintymisvaaraa ja suun infektioriskiä. Suusyöpäpotilas tarvitsee jatkuvan, säännöllisen hammashoidon, useimmiten erikoishammaslääkärin toimesta. Myös säännöllinen seuranta on tärkeää syövän mahdollisen uusiutumisen havaitsemiseksi.

Lähde: Käypä hoito

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.