Suusyöpä on ärhäkkä mutta onneksi Suomessa melko harvinainen tauti, joka johtuu pitkälti elämäntavoista. Peräti kolme neljäsosaa suusyövistä voitaisiin länsimaissa estää terveellisillä elämäntavoilla.

Riskit

Tupakka ja alkoholi – varsinkin yhdessä – ovat suurimpia suusyövän aiheuttajia. Mitä enemmän niitä kuluu, sitä suurempi on syövän riski. Se kasvaa huomattavasti jo kahdesta ravintola-annoksesta alkoholia päivittäin. Olut ja väkevä alkoholi ovat mahdollisesti vaarallisempia kuin viini. Myös ravinnolla on suusyövän ehkäisyssä suuri merkitys. Tuoreet hedelmät, vihannekset ja kala sekä ylipäänsä monipuolinen ruokavalio suojaavat suusyövältä. Lihan runsas käyttö puolestaan lisää riskiä. Vaaraa lisää myös runsas alkoholipitoisten suuvesien käyttö ja auringon UV-säteily.

Oireet

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suusyövän merkkinä voi olla punoittava tai valkoinen limakalvomuutos, parantumaton haava suussa, kovareunainen haavauma tai vaikkapa kyhmy suussa tai kaulalla. Muutos ei yleensä vielä aluksi ole kipeä. Suusyöpä on alkuvaiheessa vähäoireinen, mutta hoitoon hakeutumisessa ei kuitenkaan saisi viivytellä: Suusyöpä nimittäin lähettää jo varhain etäpesäkkeitä kaulan paikallisiin imusolmukkeisiin ja myöhemmin maksaan ja keuhkoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoito

Suusyövän diagnoosi perustuu aina kudosnäytteessä havaittuihin muutoksiin. Suu, nenä, kaula, kurkunpää, keuhkot, ruokatorvi ja ylävatsa tutkitaan ja kuvannetaan aina. Hoidon onnistumisen kannalta syövän levinneisyys on selvitettävä hyvin tarkoin. Ennen varsinaisia syöpähoitoja on suun tulehdukset ja huonokuntoiset hampaat hoidettava kuntoon, jotta vältyttäisiin leikkaustulehdukselta ja sädehoidon haittavaikutuksilta.

Leikkaus tai pelkkä sädehoito parantaa varhain todetun huulisyövän. Rajoittuneet suusyövät hoidetaan leikkauksella, mutta laajojen tai levinneiden kasvaimien hoitoon kuuluu myös sädehoito, joskus yhdistettynä solunsalpaajahoitoon. Leikkauksessa syntyneet kudospuutokset korjataan paikallisilla tai mikrokirurgisilla iho-, lihas- ja luusiirteillä. Usein joudutaan poistamaan myös sylkirauhasia.

Sädehoidon takia suu kuivuu, mikä hankaloittaa syömistä ja puhumista sekä lisää hampaiden reikiintymisvaaraa ja suun infektioriskiä. Suusyöpäpotilas tarvitsee jatkuvan, säännöllisen hammashoidon, useimmiten erikoishammaslääkärin toimesta. Myös säännöllinen seuranta on tärkeää syövän mahdollisen uusiutumisen havaitsemiseksi.

Lähde: Käypä hoito

Sisältö jatkuu mainoksen alla