Lievästä eli matala-asteisesta tulehduksesta kohistaan vähän joka vaivan yhteydessä, eikä turhaan. Monet väitteet sen vaikutuksista ovat nimittäin totta. Mikä se on, mitä se aiheuttaa ja miten sen voi todeta?

Lievä tulehdus on tutkimuksissa yhdistetty sydän- ja verisuonitauteihin, joihinkin syöpiin, diabetekseen, masennukseen ja Alzheimerin tautiin. Mitä se oikeastaan tarkoittaa?

– Lievä tulehdus on ärsytystila, jossa kehon oma puolustusjärjestelmä toimii vähän liian aktiivisesti. Yliaktiiviseksi virittynyt immuunijärjestelmä lisää joidenkin sairauksien riskiä tulehdusta välittävien aineiden välityksellä, kertoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Aiheesta kirjoittamassaan kirjassa Laatikainen selittää, että kyse on lievästä kudos- ja solutulehduksesta, jota kuvaa englannin kielen sana inflammation.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se on eri asia kuin kehon ulkopuolisten mikrobien aiheuttamatulehdus, infection.

Mikrobin aiheuttama infektio koskee vain jotain tiettyä kohtaa kehosta. Lievä tulehdus vaivaa koko elimistöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos kehossa kytee lievä tulehdus, jotain on luultavasti jo pielessä tai menossa pieleen, Laatikainen varoittaa.

Mukana joka toisessa syövässä

Jatkuva lievä tulehdus haittaa kehon toimintoja, ja sitä pidetään yhtenä syövän kehittymisen merkittävimmistä alkusyistä.

Se voi olla taustalla jopa puolessa syöpätapauksista.

– Jos perimässä on taipumus johonkin syöpäsairauteen, lievä tulehdus vähentää niiden kehon omien jarrujen toimintaa, jotka voisivat hidastaa syöpäsolujen jakautumista ja lisääntymistä, Laatikainen selittää.

Lievä tulehdus myös kiihdyttää syöpäsolujen kykyä tunkeutua uusiin kudoksiin. Se siis vauhdittaa etäpesäkkeiden syntymistä.

Tulehdusaineet tukkivat suonia

Sydän- ja aivoinfarktia lievä tulehdus aiheuttaa jopa neljällä tavalla. Yksi niistä liittyy tulehdusta välittäviin aineisiin. VCAM-1 on verisuonten seinämistä syntyvää tulehduksen välittäjäainetta. Se ikään kuin ankkuroi itseensä tulehdussoluja.

Valtimosuonen tukkeutuminen alkaa siten, että tätä välittäjäainetta pakkautuu verisuonen sisään ja valtimoa suojaava solukerros tulehtuu.

Tulehtunut solukko houkuttelee paikalle huonoa LDL-kolesterolia syöviä makrofagisoluja.

LDL-kolesterolia syöneet solut kuolevat mutta jättävät jälkeensä rasvajuosteita ja kolesteroliplakkia, jotka vähän kerrallaan sekä tukkivat valtimoa että syövyttävät reikää verisuonen seinämään.

Vaikka lievä tulehdus saa tällä hetkellä paljon palstatilaa, Laatikainen muistuttaa, että lähes kaikki krooniset sairautemme ovat sellaisia, ettei niitä aiheuta mikään yksittäinen tekijä.

– Lievä tulehdus lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä siinä missä kohonnut verenpaine, tupakointi, lihavuus ja liikkumattomuus. Se ei ole niitä tärkeämpi, vaan yksi tekijä muiden joukossa.

SELVIÄÄKÖ TESTILLÄ?

KOSKA TULEHDUSTILA vaikuttaa terveyteen, moni haluaisi selvittää, vallitseeko sellainen omassa elimistössä.

Yleisimmin käytetty hs-CRP-verikoe mittaa herkkää tulehdusarvoa.

TESTI TÄYTYY kuitenkin maksaa itse. Terveyskeskuksissa sitä ei tehdä, koska se ei anna merkittävästi lisätietoa eri sairauksien kannalta olennaisina pidettyjen testien jälkeen.

Esimerkiksi sydäntauteihin on paljon muita jo vakiintuneita mittareita, jotka kertovat myös tulehdustilasta:

  • koholla oleva kolesteroli
  • kohonnut verenpaine
  • korkea verensokeriarvo
  • mahdollinen tupakointi

antavat riittävästi tietoa tilanteesta, Reijo Laatikainen toteaa.

LIEVÄÄ TULEHDUSTA on sadoillatuhansilla suomalaisilla, koska esimerkiksi ylipainoisen kehossa jyllää usein hiljainen tulehdus.

Jos heille kaikille tehtäisiin noin 50 euron lisätutkimus, kustannus olisi melkoinen.

– Testiin liittyy myös aika suuri riski vääriin positiivisiin tuloksiin. Tavallinen virustautikin voi suurentaa koetulosta.

Asiantuntija: Reijo Laatikainen, ravitsemusterapeutti.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla