
Pitkäaikainen tulehdus kehossa heikentää myös aivojen terveyttä ja on yksi muistisairauksien ja masennuksen taustatekijöistä. Ruokavalinnoillaan voi joko ylläpitää tai rauhoittaa hiljaista tulehdusta ja siten edistää tai jarruttaa mustin rappeutumista.
– Seurantatutkimuksessa on havaittu, että keski-ikäisenä mitatut korkeat tulehdusarvot lisäävät muisti- ja ajatteluvaikeuksien todennäköisyyttä vanhemmalla iällä, kertoo tutkijatohtori Satu Jyväkorpi.
Hän on väitellyt muistia tukevasta ruokavaliosta, joten millainen se on?
Muistin kannalta hyvä ruokavalio sisältää paljon
- kasviksia, eli hedelmiä, marjoja, vihanneksia ja juureksia,
- hyvälaatuista kasvirasvaa, etenkin rypsi- ja oliiviöljyä,
- pähkinöitä,
- kalaa.
Proteiinin lähteistä varsinkin palkokasvit tukevat aivojen hyvää toimintaa. Punaisen lihan sijaan kannattaa suosia vaaleaa lihaa, kuten kanaa.
Millainen ruoka voi sitten heikentää muistia?
– Epäterveellinen ruokavalio, joka sisältää paljon energiaa mutta vain vähän ravintoaineita.
Sellaiseen kuuluu paljon sokeria ja huonolaatuista rasvaa, suolaa ja uppopaistettuja ruokia.
Muistia heikentävä syöminen tarkoittaa esimerkiksi leivonnaisia, valkoisesta vehnäjauhosta tehtyjä tuotteita, ranskanperunoita, sipsejä, karkkia, sokeripitoisia juomia sekä runsaasti alkoholia.
Asiantuntija: Satu Jyväkorpi, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta