Männystä saadaan kolesterolia laskevia kasvisteroleita ja -stanoleita. Kuva: Shutterstock
Männystä saadaan kolesterolia laskevia kasvisteroleita ja -stanoleita. Kuva: Shutterstock

Akneen, kuumeeseen ja kolesteroliin löytyy lääkkeet suomalaismetsästä.

  1. Pihkavoide estää bakteerien kasvua. Sitä käytetään haavojen hoidossa useissa yliopisto- ja keskussairaaloissa. Abilar-voide sisältää kymmenen prosenttia kuusen pihkaa, ja sitä voi käyttää tulehtuneisiin haavoihin, palovammoihin ja ihohalkeamiin.
  2. Salisyylihappo on tehokas apu ihon epäpuhtauksiin. Sitä käytetään useissa aknevoiteissa. Salisyylivaseliini taas kuorii kovettunen ihon pois esimerkiksi kantapäistä. Salisyylihappoa voidaan eristää muun muassa poppeleista, pajuista ja koivuista.
  3. Asetyylisalisyylihappo lievittää kipua ja kuumetta, vähentää tulehdusta ja estää veren hyytymistä. Se kehitettiin pajusta eristetystä salisiinista. Nykyään aspiriinin ja muiden tulehduskipulääkkeiden asetyylisalisyylihappo tuotetaan synteettisesti.
  4. Ksylitoli eli koivusokeri on makeutusaine, jota saadaan koivun lisäksi pyökistä ja maissista. Tutkimusten mukaan ksylitoli estää hampaiden reikiintymistä ja lasten korvatulehduksia. Ensimmäiset ksylitoli-purkat tulivat markkinoille yli 40 vuotta sitten.
  5. Kasvisterolit ja -stanolit alentavat veren kolesterolia, kun niitä nauttii säännöllisesti. Näitä tehoaineita saadaan muun muassa männystä ja niitä lisätään terveysvaikutteisiin margariineihin ja jogurtteihin.

LUPAAVIA LUONNONTUOTTEITA

Tervalla on todettu olevan bakteereja tappavia ominaisuuksia, mutta siinä on myös syöpää aiheuttavia aineita. Yleensä tervatuotteet jalostetaan männystä eikä niiden terveyshyödyistä ole näyttöä.

Mahlan myynti lisääntyy koko ajan. Koivun mahlan terveysvaikutuksia ei kuitenkaan ole tieteellisesti todistettu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Äitivainaan yskänlääke 40-50 luvuilla oli tervavesi. Puhtaaseen nenäliinaan kai lusikallinen tervaa ja sitä keiteltiin aikansa kattilassa kiehuvassa vedessä, veden määrää en muista. Sitä vettä otettiin ruokalusikallinen sokeripalan kanssa ja kai se yskä helpotti kun tässä on jo kahdeksas vuosikymmen hyvästi menollaan. Vielä ei ole syöpäkään tullut esille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla