reuma
Kuva Shutterstock

 Mitä aikaisemmin reumatauti tunnistetaan, sitä paremmat ovat hoitotulokset. Lähes kaikkiin reumasairauksiin löytyy nykyään hyvät lääkkeet.

Yleisimmät reumatautimme nivelreuma ja selkärankareuma ovat vakavia elimistön yleistulehdussairauksia, jotka ennen rampauttivat ja saattoivat viedä ennenaikaisesti hautaan. Nykyään ajoissa tehty diagnoosi voi tarkoittaa jopa täysin oireetonta loppuelämää. Aggressiivisetkaan tulehdukselliset reumataudit eivät nykyisin vie pyörätuoliin, kunhan sairaus havaitaan ja sitä aletaan hoitaa heti ensimmäisistä oireista. Kyse on viikoista, joten lääkäriin menoa ei pidä lykätä.

- Ainoa tekijä, jolla on todistettavasti vaikutusta erityisesti nivelreuman ennusteeseen ja paranemiseen, on varhainen havaitseminen ja hoidon aloittaminen ilman viivettä. Jos siinä myöhästytään, lääkkeillä voidaan vain lievittää oireita, sanoo doenstti Riitta Luosujärvi HUSin reumatologian klinikalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun reumadiagnoosi tuli, hoidolla oli jo kiire. Miksi?

Jos yleislääkäri epäilee oireiden johtuvan nivel- tai selkärankareumasta, potilas lähetetään kiireellisesti erikoissairaanhoitoon reumatologille. Nivel- ja selkärankareumalle on annettu aikaikkunat: Paras tulos saadaan, jos hoito päästään aloittamaan ennen niiden sulkeutumista. Silloin tulehdus ei todennäköisesti ehdi muuttua krooniseksi eikä saada aikaan pysyviä tuhoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nivelreuman aikaikkuna on kolme viikkoa oireiden alkamisesta, selkärankareuman 10—12 viikkoa.

Muissa reumasairauksissa hoidon aloittamisella ei ole aivan yhtä hoppu.

Jos taudin tyypistä ei ole täyttä varmuutta, tutkimuksia jatketaan. Usein otetaan röntgenkuvat, ultraäänikuvia tai magneettikuvia oireilevista jäsenistä. Sekin selvitetään tarkasti, löytyykö potilaalta sisäelintulehduksia ja kuvataan oireilevat elimet. Tutkimukset ovat aina yksilöllisiä.

Heti alkuun määrättiin useampi reumalääke. Miksi?

Jos diagnoosiksi vahvistuu nivelreuma, hoito aloitetaan monen reumalääkkeen yhdistelmällä, ns. ReKo yhdistelmä hoito. Tavoitteena on rauhoittaa niveltulehdus kolmessa kuukaudessa.

Selkärankareuman hoito on yksilöllisempää, ja se aloitetaan yleensä tulehduskipulääkkeellä. Samalla potilasta opetetaan huolehtimaan selän lihaksista.

Jos oireet eivät helpota, kokeillaan reumalääke salatsopyriiniä. Suurimmalla osalla kipu, jäykkyys ja tulehdukset helpottuvat tällä hoidolla. Ärhäkimmissä tautimuodoissa otetaan käyttöön biologiset lääkkeet. Joskus voidaan tulehdusta hillitä kortisonihoidolla.

Kun diagnoosin mukainen lääkitys on aloitettu, potilas saa tarkat jatkohoito-ohjeet. Lääkehoitoon liittyvät turvakoeseurannat jatkuvat terveyskeskus- tai työterveyslääkärillä. Reumatologi taas arvioi jatkossakin hoitosuunnitelmaa.

-

Kasvissyönti on vähentänyt nivelvaivojani. Voinko parantua?

Tiedetään, että Välimeren dieetti, jossa syödään vain vähän punaista lihaa mutta paljon kasviksia, kalaa, siemeniä ja pähkinöitä, voi vähentää yleistulehdusta elimistössä ja helpottaa siksi myös reuman oireita. Se ei kuitenkaan paranna sairautta, vaan on oireenmukaista hoitoa.

-

Kihtiä sairastavia kehotetaan välttämään puriiniemäksiä sisältäviä ruokia, kuten sisäelimiä, pikkukaloja ja broilerin nahkaa, ja syömään maltillisesti lihaa, äyriäisiä, sieniä ja palkokasveja.

Jotkut reumapotilaat kokevat, että he ovat vähemmän kipeitä, kun välttävät punaista lihaa. Tieteellistä näyttöä tästä ei ole, eikä lihasta luopuminen paranna laboratoriokokeidenkaan tuloksia.

Jos jollakin ruokavaliolla kokee voivansa hyvin, eikä se ole liian vaikea tai rajoittava, sen noudattaminen tukihoitona on järkevää.

Luontaistuotekauppojen valikoimasta löytyy paljon tuotteita, joita myydään nivelten hoitoon ja tulehduksen lievitykseen. Niiden toimivuudesta ei juuri ole juuri tutkimusnäyttöä. Uusimpien tutkimusten mukaan jopa joillakin vitamiineilla voi olla suurina annoksia tautiriskiä lisää vaikusta esim. syöpien suhteen. Ne voivat silti joillakin lievittää kipu ja jäykkyys oireita.

-

Nyt olen kivuton. Milloin reuma alkaa rajoittaa elämääni?

Nivelreumaa hoidettiin aikaisemmin jäykistys- ja keinonivelleikkauksilla. Tehokkaat lääkkeet ja sairauden varhainen havaitseminen ovat muuttaneet tilanteen: sairastuneille tehdään leikkauksia enää harvoin. Lähinnä ne ovat ranteen tai nilkkanivelen jäykistyksiä. Ja keinoniveliä vaihdetaan tarpeen mukaan polveen, lonkkaan, sormeen ja jopa leukaan.

-

Kaikilla ei kuitenkaan vieläkään mene hyvin. Noin 10 prosenttia nivelreumapotilaista sairastaa vaikeaa tautimuotoa, jonka tulehdusta ei pystytä kokonaan rauhoittamaan. Kuitenkin heilläkin oireita saadaan lievitettyä.

- Varsinkin eläkeiän kynnyksellä reumaan sairastuva saattaa joutua jättämään työn etuajassa. Mutta pyörätuoliin joutuminen on tosi harvinaista, Riitta Luosujärvi toteaa.

Lue lisää: Nivelreuma - yleisin tulehduksellinen reumasairaus, Käypä hoito -suositus

REUMALLE ALTISTAVAT

 • geeniperimä
 • tupakointi
 • jotkin kemikaalit, esimerkiksi asvalttityössä
 • huonokuntoiset suun ja sukupuolielinten limakalvot
 • ylivoimainen stressi
 • D-vitamiinin puutos
 • elimistöä voimakkaasti järkyttävä onnettomuus esim. liikenteessä
 • infektiot, kuten keuhkokuume
 • sukupuolitaudit, kuten klamydia ja tippuri
 • aineenvaihduntasairaudet, kuten kilpirauhasen toimintahäiriö ja diabetes
 • ripulitaudit, kuten noro-virus

Asiantuntija: Riitta Luosujärvi dosentti, kehittämispäällikkö Reumatalo.fi


 

 

Pattisormi

Otsikko kehottaa tunnistamaan reuman oireet ajoissa. Itse jutussa ei kuitenkaan kerrota, millaisia ne oireet voivat olla.

 • ylös 42
 • alas 29
Sisältö jatkuu mainoksen alla