Vatsan turpoaminen voi olla kivuliasta, eivätkä ilmavaivatkaan mukavia ole. Mistä ikävät oireet johtuvat ja miten niitä voisi helpottaa? 

Vatsa alkaa möyriä ja turvota jo aamiaisesta. Viimeistään lounaan jälkeen tulee ensimmäinen kova kipu. Sekä kipuilu että paisuminen pahenevat iltaa kohti. Yöllä peitto melkein tärisee paukuttelusta, ja aamulla kivut ja turvotus ovat melkein poissa.

Sellainen on herkkävatsaisen vuorokausi. Tarvitseeko sen olla aivan näin lohduton? Ei, pienilläkin keinoilla vaivaan voi löytyä helpotusta. 

Mikä on normaali määrä kaasuvaivoja? 

Vatsan turvotuksen ja kipukohtausten taustalla olevat ilmavaivat ovat oikeastaan kaasuvaivoja. Osa ruoan hiilihydraateista ei imeydy vielä ohutsuolessa vaan jatkaa matkaansa paksusuoleen. Paksusuolen bakteerit fermentoivat hiilihydraatteja eli saavat ne käymään. Käymisreaktiossa muodostuu myös kaasua, joka aiheuttaa ilmavaivat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parikymmentä pierua on päivässä on aivan normaalia, jopa välttämätöntä. Iso osa haitoista syntyy, kun kaasua pidättää tai kaasu ei muuten pääse tulemaan ulos. Silloin vatsa turpoaa ja voi kipeytyä. Varsinkin aterioiden jälkeen, liikkuessa ja nukkuessa tulee päästettyä kaasua pieremällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä ruokia kannattaa välttää? 

Jos ilmavaivat alkavat häiritä elämää tai vatsa kipeytyy, kannattaa välttää kaasuuntuvia ruokia kuten sipulia, palkokasveja ja ruista. Aina silläkään ei ole väliä, mitä syö. Jo se, että mahalaukkuun tulee ruokaa, saa suolen supistelemaan ja paineen suolistossa kasvamaan. Se voi riittää tekemään olosta tukalan.

Jos vatsa turpoaa vartissa ruoan jälkeen, syy ei yleensä ole siinä, mitä on juuri syönyt. Ruoka ei vielä ole ehtinyt tarpeeksi pitkälle.

Mistä suolistokipu johtuu?

Toiset kokevat suolen pienenkin venytyksen epämiellyttävänä, jopa kivuliaana. Se on tyypillistä toiminnallisissa suolistovaivoissa, joista tunnetuin on ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). Joka kymmenes suomalainen kärsii siitä.

Vaikka ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavilla on muita enemmän vatsan turvotusta ja ilmavaivoja, suolessa ei välttämättä ole yhtään enempää kaasua kuin muillakaan. Kaasun kulkeutuminen suolistossa on kuitenkin erilaista.

Kaasu voi jumittua tai suoliston motorinen toiminta ei ole ihan normaalia. Vatsa turpoaa, mutta kaasua ei saakaan piereskeltyä ulos. Silloin kipu voi olla niin kova, että se saa menemään kaksinkerroin.

Miten vaikuttavat laktoosi ja keliakia?

Kaasua muodostavan ruoan lisäksi suurin ilmavaivojen aiheuttaja on laktoosi-intoleranssi, joka on jopa 17 prosentilla suomalaisista. Siinä imeytymätön laktoosi eli maitosokeri päätyy paksusuoleen ja käymisprosessin seurauksena syntyy kaasua.

Keliakia voi niin ikään hoitamattomana aiheuttaa turvotusta, vatsakipuja ja ripulia. Sitä sairastaa alle kaksi prosenttia suomalaisista. Myös harvinaisempaan krooniseen suolitulehdukseen liittyy runsaasti ilmavaivoja.

Voisiko purkka olla syyllinen? 

Joskus turvotus johtuu yksinkertaisesti siitä, että on tullut nielleeksi liikaa ilmaa. Näin voi käydä esimerkiksi, jos jauhaa runsaasti purukumia.

Ksylitolipurukumi tuplaa ilmavaivojen todennäköisyyden, sillä ksylitolikin lisää kaasun muodostumista suolessa.

Entä stressi?

Myös ahdistuneisuus ja stressi saavat nielemään enemmän ilmaa kuin rentoutuneena nielisi. Toiminnallisillakin vatsavaivoilla on monesti selvä yhteys stressiin ja ahdistuneisuuteen.  

Jos ilmavaivat lisääntyvät stressin yhteydessä, hoidoksi voi kokeilla vaikka mindfullness-harjoituksia ja muita stressinhallintakeinoja.

Onko liikunnasta apua? 

Jos päivän istuu paikoillaan, ilmavaivoja on takuulla enemmän kuin niillä, jotka ovat aktiivisempia. Istumatyöläisen voi siksi olla viisasta aloittaa lisäämällä hyötyliikuntaa.

Liikunta auttaa vatsa-suolikanavaa putsaamaan kaasut pois. Liikkuessa kaasut myös pääsevät levittäytymään mahasuolikanavaan tasaisemmin. Liikunta auttaa melkein aina. Jos vatsakipu iskee yöllä, käänny vatsalle, laita tyyny vatsan alle ja makaa sen päällä, kunnes kaasut tulevat ulos ja olo helpottuu.

Miten ruokavaliota pitäisi viilata? 

Ruokavaliotakin kannattaa tarkistaa. Monesti riittää, että vähentää riskiruokia. Se voi tarkoittaa ruisleivän vaihtamista muuhun täysjyväleipään, maitotuotteiden vaihtamista laktoosittomiksi tai sipulista, palkokasveista tai ksylitolipurukumista luopumista.

Jos parin viikon koeaika laktoosittomalla ruokavaliolla saa olon asettumaan, laktoosia voi olla hyvä välttää jatkossakin. Syömistä ei kannata kuitenkaan rajoittaa rajusti omin neuvoin. Jos jättää useita ruoka-aineita pois eikä korvaa niitä uusilla ja yhtä ravinteikkailla, ruokavalio voi kaventua liikaa.

FODMAP, probiootit ja entsyymit — onko niistä apua?

Tehokas, lääkkeetön ärtyvän suolen hoitokeino on kaasua muodostavien FODMAP-hiilihydraattien karsiminen ruokavaliosta. Sitä voi kokeilla omatoimisestikin.

Myös probioottien, kuten maitohappobakteerien, syömisestä voi olla apua. Ne muokkaavat suolen bakteerikantaa. Mitä vain apteekista tai ruokakaupoistakin saatavaa valmistetta voi kokeilla. Neljän viikon säännöllisen käyttämisen jälkeen voi päätellä, oliko siitä hyötyä, vai kannattaisiko vaihtaa valmistetta.

Entsyymeistäkin on jonkin verran tutkimusnäyttöä. Esimerkiksi palkokasvien hiilihydraatien imeytymistä jo ohutsuolessa voidaan edistää alfagalaktosidaasilla. Muitakin entsyymejä voi kokeilla.

Koska kannattaa huolestua? 

Jos ilmavaivat alkavat yhtäkkiä vasta 45–50-vuotiaana tai myöhemmin, on parasta mennä lääkäriin. Silloin on syytä sulkea tähystyksellä pois paksusuolisyövän mahdollisuus.

Myös kuumeilu, verinen uloste ja nopea tahaton laihtuminen ovat merkkejä, joiden myötä pitää lähteä pikaisesti lääkäriin. Useimmiten ulostaessa näkyvä veri on peräisin pukamista tai peräaukon haavaumasta. Tähystyksessä saatetaan kuitenkin löytää myös haavainen paksusuolitulehdus tai Crohnin tauti, jotka ovat myös nuorten tauteja nykyään.

Lääkärissäkäynti auttaa lievemmissäkin oireissa etsimään häiritsevien ilmavaivojen syytä. Ulostenäyte voi antaa viitteitä tulehduksellisesta suolistosairaudesta. Ja lääkehoitoakin voi löytyä. Ummetukseen on uusia, reseptilääkkeitä, jotka vähentävät vatsakipua ja turvotusta. Myös ärtyvään suoleen on tulossa lisää lääkkeitä lähivuosina.

Asiantuntija sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Markku Hillilä

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla