Metsästävä kissa on tautiriski kotiväelleen. Näin suojaudut toksoplasmainfektiolta.

Kissojen kantama toksoplasma-loinen herättää kesäisin pelokasta keskustelua, kun kissoja liikkuu vapaana kaupungissakin.

Jos terve ihminen saa tartunnan, se ei ole haitallinen. Raskaana oleville ja niille, joiden vastustuskyky on heikentynyt, loisen aiheuttama toksoplasmoosi on vaaraksi. Alkueläin pystyy läpäisemän istukan ja voi aiheuttaa keskenmenon tai vaurioittamaan sikiötä.

Toksoplasmainfektion vakavuus riippuu raskauden vaiheesta. Alkuraskaudessa sairastettu infektio on sikiön kannalta vaarallisin ja voi johtaa jopa kuolemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Infektioriski on kaupunkikissojen omistajille pieni, sillä kissa saa toksoplasman syömällä hiiriä tai pikkulintuja. Sitä ei tavallinen kotikissa juuri tee. Toksoplasmaa kantavat kissat ovat lähinnä rottia jahtaavia maalaiskissoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sairastunut kissa erittää tartuttavia kystia ulosteeseen vain muutamia viikkoja, ja taudin tarttumisen ihmiseen voi helposti välttää hävittämällä kissan ulosteet tuoreeltaan, kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Risto Vuento sanoo.

Vaikka kissat kantavat usein toksoplasmaa, huonosti kypsennetty liha on yleisempi tartuttaja. Tartunnan saaneen eläimen lihan syöminen puoliraakana on merkittävä riskitekijä sekä ihmisten että kissojen toksoplasmatartunnoille. Ihminen voi saada toksoplasmatartunnan myös likaisista, pesemättömistä tai kuorimattomista kasviksista ja hedelmistä.

Toksoplasmoosi on yleensä oireeton, joten se jää helposti diagnosoimatta. Mahdollisia oireita ovat kuumeilu, väsymys ja hikoilu. Taudin itämisaika on keskimäärin 10–14 vuorokautta ja lievästä toksoplasmoosista paranee muutamassa viikossa.

Krooniseen toksoplasmoosiin ei  ole olemassa hoitoa. Tulevia sukupolvia voi kuitenkin suojella tartunnalta säätelemällä kotikissojen liikkumista. Kun kissojen oma ruoanpyynti estetään, ne eivät enää altistui toksoplasmoosille eivätkä voi kylvää uusia loisia esimerkiksi lasten hiekkalaatikoille ja puutarhoihin.

Näin vähennät toksoplasmainfektion riskiä

  •  Kypsennä liha huolellisesti.
  •  Pese vihannekset ja hedelmät tai kuori ne ennen syömistä.
  •  Vältä pastöroimattoman maidon juomista sekä raakojen kanamunien syömistä.
  •  Älä koske kissan ulosteisiin. Jos tyhjennät kissan hiekkalaatikkoa, käytä käsineitä ja pese kädet huolellisesti tyhjennyksen jälkeen.
  •  Puutarhatöiden tai hiekkalaatikolla oleskelun jälkeen pese kädet huolellisesti.

Lähde: HUS

Sisältö jatkuu mainoksen alla