Metsästävä kissa on tautiriski kotiväelleen. Näin suojaudut toksoplasmainfektiolta.

Kissojen kantama toksoplasma-loinen herättää kesäisin pelokasta keskustelua, kun kissoja liikkuu vapaana kaupungissakin.

Jos terve ihminen saa tartunnan, se ei ole haitallinen. Raskaana oleville ja niille, joiden vastustuskyky on heikentynyt, loisen aiheuttama toksoplasmoosi on vaaraksi. Alkueläin pystyy läpäisemän istukan ja voi aiheuttaa keskenmenon tai vaurioittamaan sikiötä.

Toksoplasmainfektion vakavuus riippuu raskauden vaiheesta. Alkuraskaudessa sairastettu infektio on sikiön kannalta vaarallisin ja voi johtaa jopa kuolemaan.

Infektioriski on kaupunkikissojen omistajille pieni, sillä kissa saa toksoplasman syömällä hiiriä tai pikkulintuja. Sitä ei tavallinen kotikissa juuri tee. Toksoplasmaa kantavat kissat ovat lähinnä rottia jahtaavia maalaiskissoja.

– Sairastunut kissa erittää tartuttavia kystia ulosteeseen vain muutamia viikkoja, ja taudin tarttumisen ihmiseen voi helposti välttää hävittämällä kissan ulosteet tuoreeltaan, kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Risto Vuento sanoo.

Vaikka kissat kantavat usein toksoplasmaa, huonosti kypsennetty liha on yleisempi tartuttaja. Tartunnan saaneen eläimen lihan syöminen puoliraakana on merkittävä riskitekijä sekä ihmisten että kissojen toksoplasmatartunnoille. Ihminen voi saada toksoplasmatartunnan myös likaisista, pesemättömistä tai kuorimattomista kasviksista ja hedelmistä.

Toksoplasmoosi on yleensä oireeton, joten se jää helposti diagnosoimatta. Mahdollisia oireita ovat kuumeilu, väsymys ja hikoilu. Taudin itämisaika on keskimäärin 10–14 vuorokautta ja lievästä toksoplasmoosista paranee muutamassa viikossa.

Krooniseen toksoplasmoosiin ei  ole olemassa hoitoa. Tulevia sukupolvia voi kuitenkin suojella tartunnalta säätelemällä kotikissojen liikkumista. Kun kissojen oma ruoanpyynti estetään, ne eivät enää altistui toksoplasmoosille eivätkä voi kylvää uusia loisia esimerkiksi lasten hiekkalaatikoille ja puutarhoihin.

Näin vähennät toksoplasmainfektion riskiä

  •  Kypsennä liha huolellisesti.
  •  Pese vihannekset ja hedelmät tai kuori ne ennen syömistä.
  •  Vältä pastöroimattoman maidon juomista sekä raakojen kanamunien syömistä.
  •  Älä koske kissan ulosteisiin. Jos tyhjennät kissan hiekkalaatikkoa, käytä käsineitä ja pese kädet huolellisesti tyhjennyksen jälkeen.
  •  Puutarhatöiden tai hiekkalaatikolla oleskelun jälkeen pese kädet huolellisesti.

Lähde: HUS

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.