Kaikki pitkään istuminen on terveysriski, mutta on muitakin tekijöitä, jotka lisäävät keuhkoveritulpan varaa. Tunnetko oman riskisi?

Keuhkoveritulppaan sairastuu vuosittain 1–2 ihmistä tuhannesta. Se voi kehittyä kelle vain, niin nuorelle kuin vanhalle.

Siksi istumatyössä ja autoillessa kannattaa pitää taukoja ja kävellä. Pitkillä lennoilla lentosukat ehkäisevät jalkojen turvotusta mutta eivät syviä laskimotukoksia. Tärkeintä on jaloitella ja tehdä nilkoilla pumppaavia liikkeitä vähintään tunnin välein.

Hyytyykö veresi herkästi?

Harvoin keuhkoveritulppa kuitenkaan tulee tyhjästä, vaan usein taustalla on jokin altistava tekijä. Lähisukulaisen sairastama laskimotulppa jopa kolminkertaistaa tukosriskin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Jos suvussa on syviä laskimotukoksia, keuhkoveritulppia tai perinnöllisiä hyytymishäiriöitä, tulppa syntyy jo näillä eväillä eikä muuta riskitekijää, kuten raskautta tai pitkää lento- tai automatkaa, tarvita, sanoo sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riskisukuun kuuluvan on tärkeää pysyä normaalipainoisena ja välttää tupakointia. Joskus on hyvä tutkituttaa myös veren hyytymistekijät laboratoriokokeilla.

Yhdistelmäehkäisypillereiden sisältämä estrogeeni altistaa laskimotukoksille.

Jos on taipumusta syviin laskimotukoksiin, ehkäisyvalmisteeksi valitaan jokin muu vaihtoehto, esimerkiksi keltarauhashormoni.

Liuotushoito tehoaa nopeasti

Keuhkoveritulpassa veren hyytymisjärjestelmä aktivoituu ja niin sanotut FiDD-arvot nousevat.

Usein diagnoosi selviää jo oireiden ja verikokeiden perusteella. Epäselvissä tapauksissa voidaan tehdä lisäksi tietokonetomografia eli viipalekuvaus.

– Silloin katsotaan, miten pitkälle annettu varjoaine pääsee keuhkoverisuonissa. Jos sen kulku pysähtyy, jossain on tukos. Raskaana oleville tehdään ensisijaisesti jalkojen ultraäänikuvaus, sillä viipalekuvauksessa on säderasitusta.

Iso tulppa liuotetaan, jos mahdollista.

Tällöin liuottava lääke annetaan laskimoon. Vointi alkaa kohentua usein jo kymmenen minuutin kuluttua liuotuksen aloittamisesta.

Jos omaa verenvuototaipumusta ja liuotus voisi aiheuttaa vaarallisia verenvuotoja, tulppa voidaan ”onkia” pois keuhkoista katetrihoidolla.

Estohoitoa läpi elämän

Lievemmissä tapauksissa turvaudutaan suun kautta otettaviin verenohennuslääkkeisiin.

Jos tukoksen uusiutumisriski on suuri, lääkitys on loppuelämän juttu.

Nykyään markkinoilla on perinteistä varfariinia eli Marevania helppokäyttöisempiä lääkkeitä, joilla hoito suositellaan aloitetavaksi.

Vaikka Marevan on tuttu ja edullinen lääke, sen annoksen säätö voi olla joko helppoa tai erittäin vaikeaa. Jos INR-arvo (Marevan-hoidon seuranta-arvo) on usein hoitoalueen ulkopuolella, teho menetetään.

Marevanin käyttäjillä vihreiden kasvisten syöminen vaikuttaa INR-arvoon. Uudet lääkkeet ovat huomattavasti Marevania kalliimpia.

– Ne eivät vaadi laboratorioseurantaa eivätkä ruokavalion K-vitamiinivaihtelut vaikuta niiden tehoon, mutta maksa- ja munuaisarvoja pitää seurata vuosittain, kertoo Joni Suomi.

Asiantuntija Joni Suomi, sisätautien erikoislääkäri, alueellinen palvelujohtaja, Terveystalo.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla