Käsikirjoittaja Paula Mononen on kirjoittanut muun muassa tv-sarjoja Sorjonen, Mustat lesket ja Helppo elämä. Kuva: <span class="photographer">Anna Autio</span>
Käsikirjoittaja Paula Mononen on kirjoittanut muun muassa tv-sarjoja Sorjonen, Mustat lesket ja Helppo elämä. Kuva: Anna Autio

Vauva.fin keskusteluista koostetun kirjan myyntituloilla tuetaan synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsiviä äitejä. ”AV:lla nainen saa vapaasti tuulettaa tunteitaan.”

Käsikirjoittaja Paula Mononen päätyi Vauva.fin Aihe vapaalle odottaessaan esikoistaan 2010. Hän hakeutui etsimään tietoa synnytyksestä, vauvan hoitamisesta ja nukuttamisesta – mutta huomasi pian lueskelevansa ihan muutakin.

– Olin ihan, että mikäs paikka tämä onkaan? On ihan huikeaa, miten paljon siellä syntyy keskusteluja eri aiheista. Huomasin, että hups, taas olen AV:lla, tämä on menoa.

Kun Vauva.fi täytti tänä vuonna 20 vuotta, yhteistyössä kustantamon kanssa syntyi idea parhaiden keskustelujen koostamisesta kirjaksi. Monosen toimittama lukupaketti kokoaa Aihe vapaan hilpeimmät keskusteluketjut: aiheina muun muassa siisti kielenkäyttö, parisuhteet ja väärinymmärrykset keittiössä, makuuhuoneessa ja itse keskustelupalstalla. Jokaisesta myydystä kirjasta menee Vauvan aloitteesta euro Äimä ry:lle synnytyksenjälkeisestä masennuksesta kärsivien äitien tukemiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aihe vapaan heavyusereita, palstamammoja, Mononen kuvaa rakkaudella:

– Monia ketjuja lukiessa saa nauraa ääneen, AV-mammoista löytyy nokkelia sanailijoita, ronski naishuumori on aina ollut palstan kovaa ydintä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Parhaimmillaan mopo lähtee keulimaan yhdessä, ja mammojen kesken ihan kilpaillaan siitä, kuka keksii parhaan läpän.

Aihe vapaalla naisen ei tarvitse olla järjen ääni. Siellä saa vapaasti tuulettaa tunteitaan. 

Aihe vapaan keskusteluissa parasta Monosen mielestä on epäkorrektius ja sensuroimattomuus, jotka vapauttavat perinteisestä naisen roolista. AV:lla naisen tai äidin ei tarvitse olla jalat maassa oleva järjen ääni, vaan naisten ronskius pääse esiin.

– AV on paikka, jossa saa vapaasti tuulettaa tunteitaan ja avautua asioista, joita aikuinen ei saa sanoa kahvipöydässä ääneen. Saa olla ihan tosi pikkumainenkin ja kertoa, jos harmittaa vaikka se, että on saanut tyhmiä joululahjoja.

”Empatian ulottuvuuskin siellä on”

Huumorin lisäksi Aihe vapaassa on toinen puoli. Parhaimmillaan se tarjoaa samaistumispintaa, vertaistukea, lohduttavan olkapään ja tsemppausta vaikka tiukassa ihmissuhdetilanteessa.

– Jos jollakin keskustelijalla on esimerkiksi ihan oikeasti huonosti käyttäytyvä mies, niin ensimmäinen neuvo on tietenkin klassikko ”Jätä se sika”. Mutta kun se on sanottu, ihmiset myös tsemppaavat toisiaan, asettuvat parhaimmillaan yhdessä aloittajan puolelle ja neuvovat, että kaikkea ei tarvitse sietää.

– Kirjoittajissa ja keskusteluissa on monta puolta. Mutta se empatian ulottuvuuskin siellä on, Mononen pohtii.

Aineisto kirjaan ei löytynyt palstailun sivutuotteena, vaan Mononen on pöyhinyt ketjuja laajalla skaalalla. Mukana on AV:n klassikoita kuten ketjut Munsalan kansallispuvusta ja jauhenlihasta, mutta myös tuoreita herkkuja. Suosituimmissa keskusteluketjuissa on jopa 10 000 kommenttia ja niitä on luettu yli 2 miljoonaa kertaa.

AV:n ystäviä on hellitty tänä vuonna urakalla: Kalevauva.fi on tehnyt keskusteluista levyllisen hittibiisejä ja runomuotoisen kansalliseepoksen. Lokakuussa saavat jatkoa myös suositut Aihe on vapaa -podcastit Suplassa.

Paula Mononen (toim.): Aihe vapaa: Vauva.fi keskustelujen parhaat (S&S, 2018) ilmestyy tällä viikolla.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla