Vanhempi, onko tapanasi antaa katteettomia uhkauksia? Kuva: Shutterstock
Vanhempi, onko tapanasi antaa katteettomia uhkauksia? Kuva: Shutterstock

Positiivinen palaute, ennakointi ja rauhallisuus toimivat kiristystä ja lahjomista paremmin, sanoo lastenpsykiatrian professori Kaija Puura. 

Kun oma pinna kiristyy, tulee helposti kiristäneeksi myös tottelematonta lasta. Aivan turhaa, kuten lahjontakin. Omaksu nämä paremmat tavat tulla lapsen kanssa toimeen.

1. Ennakoi ja ole täsmällinen 

Nyt puet vaatteet päällesi tai karkkipäivä perutaan! Kun lapsi ei aamulla toimi aikuisen haluamalla tavalla ja kello näyttää ties mitä, aamuhässäkkä on valmis. Kiireessä on helppo sortua kiristämään.

Yhteentörmäyksen voi usein välttää ennakoimalla. Lapselle kannattaa sanoa, että viiden minuutin päästä aamupiirretyt on sammutettava ja on aika lähteä päiväkotiin. Sama toimii illalla: ”Luemme kirjasta vielä aukeaman, ja sen jälkeen on hammaspesun aika.” Kun lapsi tietää, että tekeminen vaihtuu hetken päästä toiseksi, on hankaus todennäköisesti pienempi ja siirtymä asiasta toiseen helpompi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sanat pian ja kohta kannattaa unohtaa. Myös pieni hetki ja jonkin ajan päästä joutavat romukoppaan. Lapsen ajantaju on erilainen kuin aikuisen, ja kohta voi merkitä lapselle minuuttia, vaikka aikuinen tarkoittaisi varttia tai päinvastoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päivälevolle on parempi määritellä, että se kestää puoli tuntia ja aikuinen tulee sanomaan, kun sängystä saa nousta sen sijaan, että toteaa levon kestävän jonkin aikaa. Epämääräistä aikarajaa lapsi testaa varmasti. 

”Kivahdin viisivuotiaalle, että jos et nyt hiljene, kannan sinut pihalle yöksi. Lapsi totesi: et sinä sellaista tekisi, rakastat minua liikaa. Pokkani petti. Uhkaus vaihtui halaukseen. ” Terhikki, 38

2. Auta ja tee yhdessä

Aina läksyjen tekeminen ei huvita tai lelujen kerääminen yksin lattialta tuntuu työläältä. Tällöin kannattaa auttaa lasta ja osoittaa, että ymmärtää lapsen harmituksen. Toimiva keino on sanallistaa tilanne: ”Ymmärrän, että haluaisit mieluummin leikkiä, mutta nyt meidän on aika kerätä lelut ja aloittaa iltatoimet.” Yhdessä tehden lelujen kerääminen ei tunnu ylivoimaiselta urakalta.

Arjen sujumista auttavat myös rutiinit: kun lapsi tietää, että iltatoimet tarkoittavat joka ilta esimerkiksi iltapalaa, yöpuvun pukemista, hammaspesua ja vessassa käyntiä, toimista ei tarvitse neuvotella erikseen ja lapsen on helpompi omaksua ne.

3. Perustele asiat

Lapsi haluaa yleensä toimia hänelle tärkeän aikuisen ohjeiden mukaan. Tämän takia on olennaista, että hän tietää, kuinka tärkeä hän vanhemmilleen on ja että asia osoitetaan hänelle teoin ja sanotaan ääneen.

Lapsi tottelee sääntöjä mieluummin, kun ne perustellaan. Esimerkiksi trampoliinissa ei saa hyppiä monta lasta kerrallaan, koska se on vaarallista ja joku voi loukata itsensä. Kun lapsi ymmärtää, ettei aikuisen tavoitteena ole pilata iloa säännöillä vaan esimerkiksi suojata lasta, sääntöjä on yleensä helpompi noudattaa. 

Vältä tilanteiden kärjistymistä valtataisteluksi. Lapsen tilannetta ei helpota, jos aikuinen sanoo, että kaverisynttäreille ei pääse, jos ei syö lautasta ensin tyhjäksi. Tilanne ratkeaa todennäköisesti paremmin, jos lapselta kysyy, muistatko mitä tapahtuu, jos tyhjään mahaan syö herkkuja, joita synttäreillä on tarjolla.

Herkkuja tai muuta ruokaa ei kannata käyttää palkintoja tai kiristyskeinona. Se voi vääristää lapsen suhdetta ruokaan.


”Kun hymyilet kauniisti perhekuvassa, saat karkkipussin. Ei ehkä järkevää, mutta toimi.” Matleena, 34

4. Anna hyvää palautetta 

Anna lapselle positiivista palautetta mahdollisimman usein. Kun lapsi vie omatoimisesti lautasen tiskipöydälle tai poimii roskan lattialta roskikseen, häntä kannattaa kiittää välittömästi. 

Kiittäminen ja kehuminen ovat paljon tehokkaampia kasvatuskeinoja kuin kiristäminen tai lahjonta. Tämän takia positiivista palautetta kannattaa antaa jo yrittämisestä. Jos lapsen on vaikea istua paikallaan ja keskittyä läksyjen tekemiseen, asiaa voi harjoitella. Lasta voi kiittää siitä, että hän istuu aluksi vaikkapa viisi minuuttia paikallaan ja keskittyy tehtäviin. Läksyt voi jakaa vaikka niin, että kun yhden aineen tehtävät on tehty, on leikkihetken aika ennen seuraavan aineen tehtäviä. Tämäkin kannattaa sopia selvästi etukäteen.

Satunnaisesti lasta voi ilahduttaa pienellä aineellisella yllätyksellä – ilahtuuhan aikuinenkin, jos työkaveri yllättää hänet. Jos pieni koululainen on esimerkiksi muistanut koko viikon ajan läksyt, hänelle voi hyvällä omalla tunnolla ostaa esimerkiksi uuden hiuspannan tai tarra-arkin. 

”Ruutuaika toimii palkkiona: ensin työ, sitten huvi. Kun olet siivonnut huoneesi, saat olla tabletilla. ”  Kari, 45

5. Pysy rauhallisena 

Kun aikuisen ääni kohoaa ja kiukku nousee, on parasta mennä hetkeksi pois tilanteesta. Suuttuneena kasva- tusideat ovat harvoin toimivia. Jos taas lapsi on kiukun vallassa, hänen aivonsa eivät pysty vastaanottamaan aikuisen hienojakaan argumentteja, vaan ensimmäiseksi tilanne on rauhoitettava.

Suuttuneena uhkaa tai lupaa helposti asioita, jota ei voi pitää. Ei siis kannata kaupassa todeta, että ”jätän sinut kauppaan, jos et tottele”, koska näin ei voi tosielämässä toimia. Sen sijaan voi rauhallisesti todeta, että ”menemme yhdessä kaupasta pois, jos et käyttäydy rauhallisesti, ja äiti tai isä tulee myöhemmin kauppaan yksinään”. 

On tärkeää, että se mitä sanoo, myös tapahtuu, jotta lapsi oppii, että sanoilla on merkitystä.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla