Kuvat
Shutterstock
Hupeneeko ekaluokkalaisen viikkoraha lähikauppaan? Pelisääntöjen sopiminen kannattaa, vaikka koko kaveriporukan vanhempien kesken.
Hupeneeko ekaluokkalaisen viikkoraha lähikauppaan? Pelisääntöjen sopiminen kannattaa, vaikka koko kaveriporukan vanhempien kesken.

Fiksu rahankäyttö opitaan jo lapsena, talousvalmentaja Nina Nordlund sanoo. Siksi rahasta pitää puhua yhtä usein kuin ruuasta.

Rahankäytön säännöistä kannattaa sopia lapsen kanssa viimeistään silloin, kun tämä menee kouluun, sanoo talousvalmentaja ja kolmen lapsen äiti Nina Nordlund. Hänestä rahan pitäisi olla perheessä yhtä arkinen puheenaihe kuin esimerkiksi ruuan.

– Raha on päivittäinen asia, jota ilman ei pärjää aikuisuudessa. Lapsi on hyvä opettaa käyttämään sitä fiksusti. 

Nordlund antaa vinkit kolmeen tilanteeseen, jossa lapsi opettelee rahankäyttöä:

1. Ekaluokkalainen käy yksin kaupassa välipalaostoksilla. 

Pikkukoululainen käyttää rahaa ensimmäisiä kertoja yksin, ilman vanhempaa. Kaupassa saattaa iskeä huumaava vapauden tunne: tikkarit, karkit ja suklaapatukat, jotka ovat olleet aiemmin vanhempien ostopäätöksen varassa, ovat nyt lapsen ulottuvilla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sovi kauppareissuille selkeät pelisäännöt: Miten usein lapsi saa käydä kaupassa ja mitä hän saa ostaa.

Kerro lapselle, että jokainen kaveriporukassa maksaa omat ostoksensa. Jos kaverilla ei ole rahaa, niin kauppareissu on kohteliasta jättää sillä kerralla väliin. 

Pienet kauppareissut ovat myös luonteva paikka opettaa lasta laskemaan, mihin hänen rahansa riittävät. Lapsen kanssa on hyvä sopia, että kavereilta ei lainata rahaa eikä hänen myöskään tarvitse lainata heille. Tämä on sen opettelua, että omien varojen yli ei voi elää.

2. Olemme menossa oman perheen kesken huvipuistoon ja lapsi on pyytänyt kaverinsa mukaan. Kuka maksaa kaverin kulut? 

Vanhempi päättää, kuka maksaa mitäkin. Kaikista helpointa on, jos maksupolitiikka on molempien perheiden tiedossa jo ennen reissua. 

Lasta voi kannustaa ottamaan rahan puheeksi kaverin kanssa jo silloin, kun lapsi pyytää kaveria mukaan.

– Voi vaikka kertoa, että me tarjoamme ruuat, mutta rannekkeeseen kannattaa varata omaa rahaa, Nordlund vinkkaa. 

Kun lapsi oppii jo pienenä puhumaan rahasta ja tekemään järkeviä valintoja, opit näkyvät todennäköisesti vielä aikuisenakin. 

3. Lapsi saa viikkorahaa, mutta rahat hupenevat heti. 

Laske yhdessä lapsen kanssa, miten pienistä käytetyistä summista kasvaa jo viikossa iso potti. 

Jo pienelle lapselle voi opettaa, että kaikkea rahaa ei tarvitse käyttää heti. Yhdessä voi sopia, minkä verran lapsi ottaa esimerkiksi viikko- tai kuukausirahasta heti käyttöön ja minkä verran laittaa säästöön.

Säästössä olevan rahan ansiosta lapsi voi maksaa itse jotain isompaa, kuten leffareissun tai lelun tai pelin, josta on haaveillut. Lapsi oppii, että harkittu rahankäyttö mahdollistaa kivojen juttujen tekemisen.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla