Moitteilla saa harvoin hyvää aikaan, sanoo Kaisa Vuorinen.  Kuva: Milla von Konow
Moitteilla saa harvoin hyvää aikaan, sanoo Kaisa Vuorinen. Kuva: Milla von Konow

Lapsen tehtävä ei ole olla vanhemmilleen mahdollisimman helppo, sanoo positiivisen kasvatuksen asiantuntija Kaisa Vuorinen.

Yksi vanhemman tärkeimmistä tehtävistä on huomata hyvä lapsessa – vaikka aina se ei ole helppoa. Jos lapsi tuntuu itsepäiseltä ja jankuttavalta, saattaa vaatia pientä aivojumppaa oivaltaa, että juuri noita ominaisuuksia hän voi käyttää sinnikkääseen ja määrätietoiseen toimintaan.

Joskus vanhemman on vaikea sietää lapsessa niitä ominaisuuksia, joista ei pidä itsessään. Esimerkiksi arkuutensa kanssa kamppailevalle voi olla kauhistus huomata sama piirre lapsessa.

Silloin on hyvä miettiä, millaista tukea vaille on itse jäänyt. Onko varovaisuus nähty vain huonona asiana? Kun löytää myötätuntoa itseään kohtaan, saattaa vapautua huomaamaan, että arkuus liittyy lapsen empaattisuuteen ja kykyyn antaa toisille tilaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kaikkien ei tarvitse mahtua samaan muottiin.”

LAPSEN TEHTÄVÄ ei ole olla vanhemmilleen mahdollisimman helppo. Lapsen tehtävä on löytää itsensä, ja vanhemmat voivat auttaa siinä paljon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvatuksessa on pitkään vaalittu ennalta määrättyä ihmisihannetta ja keskitytty ennen kaikkea siihen, mitä lapsista on kitkettävä pois. Mutta jos vanhempi jatkuvasti vain moittii lasta, lapsi alkaa tuntea olevansa vääränlainen eikä saa keinoja toimia toisin.

Kaikkien ei tarvitse mahtua samaan muottiin. Keskittymällä lasten vahvuuksiin voimme auttaa heitä toteuttamaan itseään ja löytämään uusia ratkaisuja hankalissa tilanteissa.

Se, mihin kiinnitämme huomiota, vahvistuu ja kasvaa. Vilpitön myönteinen palaute rakentaa lapsen itsetunnon perustan.

Meissä kaikissa on luontaisesti vaikka mitä hyvää. Tutkimusten mukaan lapsilla on syntymästään asti kyky empatiaan ja auttavaisuuteen. Lasta tarkkaillessaan voi nähdä myös uteliaisuutta, rohkeutta, huumorintajua, kiitollisuutta, luovuutta, ystävällisyyttä, oppimisen iloa ja paljon muuta. Vasta idullaan olevat ominaisuudet kehittyvät, kun lapsi saa kasvuunsa tukea. Vanhempien tehtävä on auttaa lapsen koko potentiaali esiin pienin askelin.

Tavallinen arki voi olla taikaa, jos aikuiset huomaavat pienet ihmeet lapsen puuhissa. ”Oletpa sinä sinnikäs, kun kokoat kaatuvan tornin uudelleen ja uudelleen!” ”Toimit tosi reilusti, kun lainasit valomiekkaasi kaverille!”

”Olemme kaikki samaa laumaa.”

AIKUISEN MYÖTÄTUNTO ja myötäinto muokkaavat maaperän suotuisaksi lapsen kasvulle. Ihminen on onnellisimmillaan, kun saa tehdä sitä, missä on hyvä, ja jakaa onnistumisen iloa rakkaimpiensa kanssa.

Toivoisin vanhempien laajentavan hyvän huomaamisen piiriä myös oman perheen ulkopuolelle. Yksilökeskeisessä, kilpailua ja vertailua korostavassa ajassamme on tärkeää muistaa, että olemme kaikki samaa laumaa.

Kannattaa siis osoittaa myönteistä huomiota kaikille lapsille, joihin törmää naapurustossa, päiväkodissa, koulussa tai leikkipuistossa. Se lisää omaakin hyvinvointia, ja samalla näyttää lapsille hyvää esimerkkiä.

Kaisa Vuorinen on positiivisen pedagogiikan asiantuntija, opettaja, kouluttaja ja tietokirjailija.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla