Kuvat
iStock
Kohta helpottaa. Kun yksi perheestä sairastuu norovirukseen, yleensä muutkin perheenjäsenet saavat tartunnan, mutta kaikille ei kehity tautia.
Kohta helpottaa. Kun yksi perheestä sairastuu norovirukseen, yleensä muutkin perheenjäsenet saavat tartunnan, mutta kaikille ei kehity tautia.

Tärkeintä on huolehtia vatsatautipotilaan nesteytyksestä. Jos lapsella on kuivumisen merkkejä, lääkärikäyntikin voi olla tarpeen.

Asiantuntijoina lastentautien erikoislääkäri Péter Csonka sekä lastentautien erikoislääkäri, dosentti Samuli Rautava Turun yliopistosta. 

Lapseni oksentaa ja ripuloi. Onko hänellä norovirus?

Suurin osa päiväkodeissa ja kouluissa kiertävistä vatsataudeista on viruksen aiheuttamia, ja usein taudin takana on tehokkaasti leviävä norovirus. Epidemia alkaa usein saastuneesta juomavedestä tai elintarvikkeista, mutta tarttuu herkästi myös ihmisestä toiseen.

Noroviruksen tyypillisiä oireita ovat oksentelu, ripulointi, kramppimaiset vatsakivut ja kuume särkyineen. Oireet alkavat yleensä äkillisesti ja kestävät 1–2 päivää, mutta joskus jopa viikon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös ruuan kautta saatu bakteeriperäinen suolistoinfektio on mahdollinen, mutta harvinainen syy vatsataudin takana. Bakteeri-infektiot ovat yleensä peräisin ulkomailta. Rotavirus oli aiemmin merkittävä vatsataudin aiheuttaja lapsilla, mutta rokotteen ansiosta sitä ei juurikaan enää esiinny.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä ruokaa tai juomaa voin antaa vatsatautipotilaalle?

Nyrkkisääntö on, että lapsi voi syödä ja juoda sitä mikä hänelle maistuu. Jos parhaiten alas menevät mustikkakeitto ja suolakeksit, niitä voi huoletta tarjota. Hiilihapollisiakin juomia voi juoda, jos ne lapselle maistuvat.

Pelkät makeat juomat ja vesi eivät kuitenkaan riitä, sillä oksentelevan ja ripuloivan lapsen elimistön suolatasapaino häiriintyy nopeasti. Lapsi tarvitsee suoloja, kuten natriumia ja kaliumia. Apteekissa myytävissä ripulijuomissa on suoloja ja hivenaineita sopivassa suhteessa. Ripulijuomilla kannattaakin korvata lapsen nesteen ja hivenaineiden menetys samalla, kun antaa tämän syödä ja juoda oman halunsa mukaan.

Yleisvointi pysyy sitä parempana, mitä vähemmän suola- ja nestetasapaino horjuu.

Tärkeintä on huolehtia nesteytyksestä ja korvata oksentamalla tai ripuloimalla menetetty neste. Nestettä kannattaa tarjota, vaikka lapsi oksentaisikin juotuaan, sillä osa nesteestä jää elimistöön. Vatsatautipotilaan yleisvointi pysyy sitä parempana, mitä vähemmän suola- ja nestetasapaino horjuu. Tasapainon liiallinen järkkyminen voi pitkittää tautia ja saada jo itsessään aikaan pahoinvointia.

Lapsi on oksentanut rajusti vuorokauden. Pitäisikö hänet viedä lääkäriin?

Useimmiten vatsatauti hoituu kotona, mutta joskus lasta voi uhata kuivuminen. Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä nopeammin hänen elimistönsä kuivuu. Vauvaikäisen kanssa on syytä lähteä herkästi lääkärin vastaanotolle.

Isompikin lapsi kannattaa viedä lääkäriin, jos hänen menettämäänsä nestettä ei saada korvattua, ja jos lapsi muuttuu apaattiseksi. Kuivumisen merkkejä ovat myös kuivat huulet ja suun limakalvot sekä kuopalla olevat silmät.

Jos taas lapsen yleisvointi on taudista huolimatta hyvä ja nestevajetta on saatu korvattua, vatsatautia voi parannella rauhassa kotona. Pitkittynytkään tauti ei tällöin ole vaaraksi.

Onko maitohappobakteereista apua vatsataudissa?

Tavalliseen vatsatautiin maitohappobakteerit eivät yleensä auta. Tiettyjen probioottien on aiemmin osoitettu lyhentävän lasten vatsatautien kestoa, mutta uusimmissa tutkimuksissa tehoa ei ole enää todettu. Syynä voi olla se, että probiootit lienevät tehokkaimpia rotavirusripulia vastaan, ja rokote on vähentänyt tätä tautia merkittävästi. Maitohappobakteereja kannattaa kuitenkin käyttää vatsataudista kärsivän lapsen tukihoitona.

Maitohappobakteereista voi olla apua taudin jälkioireisiin.

Virusperäisissä vatsataudeissa virus pyyhkii tehokkaasti pois suoliston normaalin bakteerikannan. Siksi vatsa voi olla pitkäänkin sekaisin varsinaisen taudin jälkeen, ja lapsi voi kärsiä esimerkiksi ilmavaivoista. Oireet voivat jatkua jopa kuukausia. Maitohappobakteerit voivat auttaa näihin jälkioireisiin, sillä niiden käyttö voi nopeuttaa bakteerikannan palautumista.

Tarttuuko tauti nyt kaikkiin, vai voisiko sitä välttää?

Valitettavasti norovirus leviää äärimmäisen tehokkaasti. Noroviruksen voi saada paitsi kosketus- ja pisaratartuntana, myös pinnoilta, joita tartunnan saanut on koskettanut. Virus säilyy tartuttavana päiviä, jopa kaksi viikkoa. Kosketuspinnat voi pyyhkiä klooripohjaisella puhdistusaineella, mutta virusta on vaikea siivota kokonaan pois. Vieraita ei siis kannata kutsua heti oireiden hellittämisen jälkeen.

Huolellinen pesu vähentää virusten määrää käsissä. Tärkeää on pestä käsiä pitkään juoksevan veden alla, jolloin vesi huutelee viruksia pois. Myös jotkut käsidesit saattavat tehota virukseen.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla