Aino meni kihloihin ja perusti perheen rakastamansa miehen kanssa. Muutaman vuoden yhteiselon ja kahden lapsen jälkeen selvisi, että miehellä olikin todellisuudessa neljä lasta ja aviovaimo.

Vyyhti alkoi purkautua, kun Aino näki sattumalta avopuolisonsa auton rekisteritiedot.

Miksi ihmeessä miehen auto oli rekisteröity aivan vieraalle nimelle? Eihän siinä ollut mitään järkeä. Oliko auto varastettu?

Aino kirjoitti tuntemattoman nimen Facebookin ja järkyttyi – profiilikuvassa poseerasi hänen miehensä ja hänen lastensa isä aivan oudon naisen kanssa. Aino kävi kuvat läpi, ja tyrmistytys kasvoi painallus painallukselta. Facebookin mukaan hänen kihlattunsa oli naimisissa toisen naisen kanssa, minkä lisäksi hänellä oli kaksi lähes aikuista tytärtä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Facebookista selvisi myös vaimon nimi, eikä puhelinnumeroa ollut vaikea selvittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Soitin vaimolle, joka oli tietysti myös hyvin järkyttynyt. Totuus alkoi selvitä pala palalta.

Ainon perhe-elämä olikin perustunut valheelle.

Lavastettu menneisyys

Lumoavat, voimakkaat silmät. Niihin Aino kiinnitti aivan ensimmäisenä huomiota Ikean parkkipaikalla. Hän oli tutustunut eteläeurooppalaissyntyiseen mieheen ensin netissä Suomi24-palstalla, ja ensitreffien jälkeen kaikki eteni nopeasti.

– Jälkeenpäin mietin, että psykoottisuusko niissä silmissä silloin niin vetosi, hän sanoo.

Mies kertoi ajavansa rekkaa ja olevansa muukalaislegioonalainen, mistä oli todisteena muun muassa valokuvia. Siksi hän oli välillä pitkiä aikoja tien päällä.

Myöhemmin selvisi, että vain puolet tästä oli totta – mies tosiaan oli rekkakuski. Sen sijaan univormunsa hän oli tilannut netistä ja hän oli ottanut itse itsestään kuvia metsässä näyttääkseen Ainolle palasia ”armeijataustastaan”. Aino ei osannut epäillä mitään, vaan oli iloinen yhteisestä kiinnostuksenkohteesta, sillä hän suunnitteli itsekin astuvansa palvelukseen Suomen armeijaan.

– Kun aloitin armeijan, mies halusi nopeasti kihloihin. Hän ajatteli, että en voi pettää häntä, jos minulla on sormus sormessani.

”Jälkeenpäin ajatellen suhteemme oli kaikin puolin epäterve.”

Mies käyttäytyi mustasukkaisesti koko armeija-ajan. Hän soitteli näköpuheluita tarkistaakseen, että sormus oli sormessa, epäili jatkuvasti ja valitti, ettei Aino vietä riittävästi aikaa hänen kanssaan.

– Jälkeenpäin ajatellen suhteemme oli kaikin puolin epäterve. Hän syyllisti minua jatkuvasti ja oli todella mustasukkainen, mikä oli ärsyttävää ja ahdistavaa, mutta en osannut ajatella siitä silloin sen enempää.

”Olisit pitänyt jalkovälisi kiinni”

Kun Aino pääsi armeijasta, he alkoivat suunnitella yhteistä lasta. Molemmat toivoivat vauvaa, ja raskaustesti näyttikin plussaa varsin nopeasti. Mies oli innoissaan, olihan kyse hänen ensimmäisestä lapsestaan. Myöhemmin Ainolle selvisi, että lapsi ei suinkaan ollut ensimmäinen, vaan kolmas, mutta sitä ennen perheeseen oli ehtinyt syntyä vielä toinenkin lapsi.

Kumpikaan Ainon lapsista ei ole koskaan tavannut isän puolen isovanhempiaan, sillä mies ei suostunut tapaamisiin suhteen aikana. Mies kertoi äitinsä olevan iäkäs nainen, joka ei osaa suomea eikä englantia, mutta joka lähettäisi Ainolle sähköpostia ja mies voisi kääntää ne suomeksi. Viestit olivat todellisuudessa miehen itsensä kirjoittamia.

Kun kaikki selvisi, Aino oli syvästi järkyttynyt. Minkäänlaista selitystä miehen käytökselle ei ole löytynyt. Miehen ensimmäisen perheen mielestä koko tapahtuma oli Ainon syytä.

– Mitään tällaista ei olisi kuulemma koskaan tapahtunut, jos olisin osannut pitää jalkovälini kiinni. Tällaisen viestin sain miehen ensimmäiseltä perheeltä.

Kävi myös ilmi, että mies oli useita vuosia vanhempi kuin oli Ainolle väittänyt. Kihlattu oli valehdellut ikänsä, taustansa, perhemuotonsa ja esiintynyt jopa omana äitinään saadakseen huijauksensa läpi. Miksi? Sitä voi vain ihmetellä.

Ammattilaisen avulla takaisin pinnalle

Totuuden paljastuttua Aino oli niin tolaltaan, että kävi juttelemassa terapeutilla selvittääkseen ajatuksiaan.

– Suurin pelkoni silloin oli, että kukaan ei usko minua. Ammattiauttaja näki kuitenkin suhteessamme paljon asioita, joista minun olisi pitänyt hoksata, miten asiat ovat – esimerkiksi miten liialla mustasukkaisuudella peitellään usein omaa elämää.

Ammattilaisen näkemysten avulla Aino huomasi myös, miten mies oli onnistunut latistamaan hänet henkisesti. Vaikka epäilyksiä oli, Aino ei jaksanut riidellä, vaan syytti itseään kaikesta.

”Peitin tunteitani neuroottisella siivoamisella.”

– Omien tuntemusten selvittäminen, vertaistuki ja ymmärrys ovat auttaneet eteenpäin siitä masentuneesta, latistuneesta olotilasta. Nyt olen saanut myös terveempiä selviytymiskeinoja. Aiemmin esimerkiksi peitin tunteitani neuroottisella siivoamisella.

Mies yritti aluksi saada toista lapsista itselleen, mutta ei onnistunut siinä. Perheen lemmikkikoiran hän sen sijaan onnistui viemään.

– Yritin taistella, mutta olin siinä vaiheessa niin väsynyt, että en enää jaksanut. Mies laittoi lemmikkimme suoraan myyntiin, Aino kertoo.

Nykyään lapset ja Aino eivät ole miehen kanssa missään tekemisissä. Pienet kyselevät isästään harvakseltaan, mutta äiti toteaa vain miehen asuvan muualla.

– Hän oli paljon poissa elämästämme myös yhteisten vuosien aikana. Näin oikeastaan arjessamme ei ole paljonkaan muuttunut. Lapset eivät ehkä osaa surra isäänsä samalla tavalla kuin jos hän olisi ollut enemmän läsnä.

Tällä hetkellä se riittää selitykseksi, mutta tulevaisuudessa tilanteesta on kerrottava enemmän.

– En tiedä, kerronko totuuden, mutta en haluaisi valehdellakaan. Olen puhunut asiasta neuvolassa, ja todennäköisesti tarvitsen itsekin tukea siinä, miten kertoa asiasta lapsille.

Ainon nimi on muutettu perheen yksityisyyden suojelemiseksi.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla