Suuhun sattuu. Enterorokon rakkulat voivat tehdä syömisestä kivuliasta. Siksi kipulääkitys on tärkeää. Kuva: iStockphoto
Suuhun sattuu. Enterorokon rakkulat voivat tehdä syömisestä kivuliasta. Siksi kipulääkitys on tärkeää. Kuva: iStockphoto

Lääkäriin täytyy lähteä, jos vauva on vaisu, vetelä tai ei jaksa syödä, lastenlääkäri Jarmo Salo sanoo.

Miten pientä enterorokkopotilasta voi hoitaa kotona? Milloin hänet kannattaa viedä lääkäriin? Entä hoitoon tai muuten ihmisten ilmoille, koska virus tarttuu niin herkästi?

Enteroviruksia on useita eri tyyppejä ja niille eri kantoja, ja ne aiheuttavat monenlaisia sairauksia. Suuri osa taudeista on oireettomia tai lieväoireisia. Tavallisin on lievä ylähengitysinfektio, joka ei ole flunssaa kummempi. Toinen tyypillinen enteroviruksen aiheuttama sairaus on nielutulehdus, jonka oireita ovat kuume ja kivuliaat rakkulat nielussa. Klassisessa enterorokossa on rakkuloita kämmenissä, jalkapohjissa, nielussa ja joskus laajemminkin iholla.

Enterorokko ei ole vakava sairaus, mutta enterovirus voi aiheuttaa pienille imeväisille tulehduksen, jonka seurauksena he voivat olla hyvin sairaita ja kipeitä. Silloin tautia ei voi oireiden perusteella erottaa vakavista bakteeri-infektioista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alle kolmen kuukauden ikäinen vauva tulee lääkärin arvioon aina, jos hän vaikuttaa sairaalta.

Enterorokkoa hoidetaan samoin periaattein kuin flunssaa, eli annetaan kipulääkettä tarvittaessa ja huolehditaan riittävästä nesteen ja ravinnon saannista. Nielurakkulat ovat hyvin kipeitä ja voivat aiheuttaa nielemisvaikeuksia. Vauva on syytä viedä lääkäriin samoista syistä kuin muidenkin oireiden yhteydessä, eli jos hän on huomattavan sairaan ja kipeän oloinen tai hänen vointinsa on muuten vanhempien silmiin huolestuttava. Lääkäriin pitää mennä, jos vauva on esimerkiksi vetelä, vaisu tai ei jaksa syödä. Alle kolmen kuukauden ikäinen tulee viedä erityisen herkästi lääkärin arvioon, eli käytännössä aina, jos hänellä on kuumetta tai hän vaikuttaa sairaalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Enterovirukset lisääntyvät pääasiassa ulosteessa, ja tavallisin tartuntatie on suolistosta käsiin ja käsien kautta suuhun. Virukset leviävät myös pisaratartuntana hengitysteiden kautta. Taudin itämisaika on muutamasta päivästä vajaaseen viikkoon, ja taudin tyypillinen kesto on vajaan viikon. Tarttumista ehkäistään samoin kuin flunssia, eli käsiä pesemällä ja puhdistamalla päivittäin pinnat, joihin sairastuneet ja mahdollisesti tartunnan saaneet ovat koskeneet. Erityisiä toimia ei siis tarvita. Enterovirusta sairastavaa ei pidä eikä kannata eristää, ja hoitoon ja muutenkin ihmisten ilmoille lapsi voi mennä, kun oireet sen sallivat.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla