Matleenan yöunet paranivat, kun vanhemmat kokeilivat tassuttelua. Siinä vauvan pieneen havahtumiseen ei reagoida liian herkästi, vaan vauva opetetaan nukahtamaan itse uudelleen. Kuva: Milka Alanen
Matleenan yöunet paranivat, kun vanhemmat kokeilivat tassuttelua. Siinä vauvan pieneen havahtumiseen ei reagoida liian herkästi, vaan vauva opetetaan nukahtamaan itse uudelleen. Kuva: Milka Alanen

Uniohjaus ei tarkoita sitä, että vauvan tarvitsisi valvoa tai itkeä yksinään. Matleenan, 9 kk, yöunet paranivat lempeän ja turvallisen tassuttelun avulla.

Kun Matleena oli yhdeksän kuukautta, Heli ja Antero päättivät, että vauvan öheräilyille oli tehtävä jotain.

Matleena oli heräillyt öisin tiuhaan syntymästään lähtien ja vielä yhdeksänkuisena hän heräili kahden tunnin välein. Hän nukahti illalla imiessään rintaa eikä osannut yöllä herätessään hakeutua uneen muuten kuin rinta suussa. Tuntikausien itkuja se ei tarkoittanut, mutta katkonaiset unet alkoivat viedä Heliltä voimia.

Neuvolasta Heli ja Antero kuulivat Helsingin kaupungin järjestämästä uniohjausryhmästä ja ilmoittautuivat mukaan. Jospa heilläkin vihdoin alettaisiin nukkua paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nukkumisen taidon voi opetella

Lastenneurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä on työssään huomannut, että vanhemmat suhtautuvat lapsen unen ohjaamiseen usein turhan varovasti. Nukkuminen on taito siinä missä puhuminen, syöminen ja esimerkiksi potalla käyminen – kaikkia niitä voi harjoitella. On lapsen etu, että hän oppii vauvana nukkumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Riittävällä unella on hirvittävän suuri merkitys siihen, miten ihminen toimii päivällä ja miten hän esimerkiksi oppii. Uni vaikuttaa niin lapsen psyykkiseen kuin fyysiseenkin kehitykseen.

Vauvan unipulmien kanssa ei kannata jäädä yksin.

Saarenpää-Heikkilä hoitaa huonosti nukkuvia vauvoja Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa. Hän kohtaa vanhempia, joiden vauva on nukkunut huonosti jo pitkään, esimerkiksi vuoden, ja unenpuutteesta on ehtinyt tulla iso ongelma koko perheelle.

Lääkäri voi auttaa, mutta jo aiemmin olisi ollut mahdollista vaikuttaa vauvan uneen esimerkiksi pyytämällä apua neuvolasta.

Vauvan unipulmien kanssa ei kannata missään tapauksessa jäädä yksin, korostaa myös lapsiperheiden sosiaaliohjaaja Minna Kallio Helsingin kaupungilta.

– Muutos on mahdollinen, vaikka tilanne tuntuisi mahdottomalta.

Kallio vetää uniohjausryhmiä, joissa vanhempia opetetaan ohjaamaan vauvansa unta. Ryhmissä 6–12-kuisten vauvojen vanhemmat saavat ohjausta ja vertaistukea, ja tarvittaessa ohjaajat tulevat perheen kotiin auttamaan uusien unirutiinien opettelussa.

Tassuttelu muuttaa vauvan uniassosiaation

Helin ja Anteron ensimmäinen oppi rymässä oli havahduttava: Jos vauva on Matleenan tapaan tottunut nukahtamaan rinnalle, hän kuvittelee, että uni tulee rinnasta.

Yöllä herätessään vauva vaatii rintaa, jotta nukahtaisi uudestaan. Tätä uniassosiaatiota on kuitenkin mahdollista muuttaa.

Heli ja Antero helpottuivat ajatuksesta, että lasta voisi opettaa nukahtamaan lempeästi, tassuttelemalla.

Minna Kallio kertoo, että monilla vanhemmilla on uniohjauksesta ennakkoluulo, että vauva pitää jättää yksin itkemään. Tassuttelunkin aikana vauva saattaa itkeä mutta se johtuu siitä, että vauva vasta totuttelee muutokseen.

– Vauva ei osaa sanoa, että aikaisempi rutiini oli kivempi ja tämä on tyhmä juttu. Vauvalla ei kuitenkaan ole hätää, ja hänellä on aikuinen koko ajan tukenaan. Toistojen kautta vauva saa kokemuksen, että uusi rutiini on ihan hyvä.

Matleena nukkui ensimmäisen kokonaisen yönsä jo kolmen viikon tassuttelun jälkeen.

– Heräsimme aamulla siihen, että lapsi leikki itsekseen sängyssä. Emme olisi uskonut, että tämä päivä vihdoin koittaa, Heli sanoo.

Lue koko juttu vauvan uniohjauksesta ja tassuttelusta toukokuun Vauva-lehdestä!

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla