Pipoa en vaihda. Kun koulussa ja päiväkodissa on täikausi, laita sisällä pipo hihaan, kuuluu vanha vinkki. Se toimii yhä. Kuva: Getty Images
Pipoa en vaihda. Kun koulussa ja päiväkodissa on täikausi, laita sisällä pipo hihaan, kuuluu vanha vinkki. Se toimii yhä. Kuva: Getty Images

Jos lähipiirissä on täitä, seuraavat kaksi viikkoa kannattaa pysytellä tarkkana. Lastenlääkäri neuvoo, miten.

Lapsen päänahka kutiaa. Onko hänellä nyt täitä?

Täit oireilevat usein kutinalla päänahassa, korvien takana ja niskassa. Jos lapsi raapii päätään poikkeuksellisen paljon, kannattaa tarkistaa, näkyykö hiuksissa täitä tai pistemäisiä täin munia.

Lapsen päiväkotiryhmästä on löytynyt täitä. Pitääkö lapsen pää pestä heti täisampoolla?

Täitä monesti kammotaan ja ne inhottavat vanhempia, mutta täit eivät ole vaarallisia eivätkä levitä tauteja. Jos lähipiiristä löytyy täitä, koko perheen päät täytyy käydä läpi täikammalla kahteen kertaan. Jos täitä tai munia eli saivareita ei löydy, kampaus kannattaa toistaa parin päivän välein seuraavan kahden viikon ajan.

Eikö koko perheen päät kannattaisi kuurata ihan varmuuden vuoksi?

Sampoopesua ei kannata tehdä varmuuden vuoksi, jos ei ole havaintoa täistä tai täinmunista. Kaikkien perheenjäsenten hiukset kannattaa kuitenkin käydä läpi kammalla seuraavan parin viikon ajan sen varmistamiseksi, että tartunnasta on todella päästy eroon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Millainen täisampoo on turvallinen lapsille?

Täisampoita on kahdenlaisia: on permetriini-nimistä, joka sisältää hyönteismyrkkyä, sekä timetikoni-nimisestä silikoniyhdisteestä valmistettuja. Molemmat ovat tutkittuja ja turvallisia, ja ne sopivat myös vauvoille kuuden kuukauden iästä alkaen sekä imettäville ja raskaana oleville. On harvinaista, että täisampoot aiheuttaisivat yliherkkyyksiä tai allergioita, mutta jos jokin tuote ärsyttää päänahkaa, kannattaa kokeilla toista valmistetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sampoohoidon lisäksi on tärkeää myös kammata hiukset, sillä sampoo tappaa aikuiset täit ja kampaamisella poistetaan päänahasta munat.

Miten pitkään päiväkodista ja koulusta täytyy olla poissa, ettei levitä tartuntaa eteenpäin?

Normaaliin arkeen voi palata heti sampookäsittelyn jälkeen.

Entä jos sampoo ei tehoa?

Sampoot ovat hyvin tehokkaita. Jos käy niin, että tartunta ei lähde useammallakaan sampoohoidolla, täiden karkotukseen on olemassa myös lääkkeitä. On kuitenkin hyvin harvinaista, että niitä tarvittaisiin.

Voiko täiltä jotenkin välttyä?

Täiltä voi suojautua pitämällä pitkiä hiuksia kiinni, laittamalla pipot päiväkodissa ja koulussa takinhihaan ja säilyttämällä kotona kunkin perheenjäsenen päähineitä erillään. Jokaisella pitäisi myös olla omat hiusharjat tai kammat.

Jos täitartunta löytyy, kannattaa vaihtaa tyynyliinat. Myös estosuihkeita voi kokeilla, mutta hiuspohja kannattaa silti tutkia säännöllisesti.

Entä jos tartunta jää hoitamatta?

Täinpuremat kutiavat, ja jos lapsi raapii niitä, iho saattaa rikkoutua ja tulehtua. Lisäksi täit tietysti leviävät eteenpäin.

Asiantuntijana lastenlääkäri Päivi Silen Turun Mehiläinen Neosta ja Salon Mehiläisestä.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla