Minulla on kipeitä näppyjä ja märkäpäitä suun ympärillä, jotka ihotautilääkäri on joskus diagnosoinut perioraalidermatiitiksi. Kosmetiikan käyttö voi kuulemma olla siihen syynä. Mitä pitäisi käyttää, jotta näpyt saisi vähenemään?

Vaivan syyksi on epäilty monenlaisia juttuja e-pillereiden käytöstä meikkeihin. Iho saattaa kukkia vuosikaudet, kunnes oireet äkkiä katoavat joko hetkeksi tai kokonaan. Tarkkaa syytä aknen tyyppiselle oireilulle ei tiedetä, mutta häätö- ja hoitokeinot ovat samankaltaiset kuin esimerkiksi ruusufinnissä.

Mikäli näpyt häiritsevät elämää kovasti, suosittelen ihotautilääkäriä, joka määrää tarvittavan lääkityksen. Yleensä hoitona on pidempi antibioottikuuri ja mahdollisesti lääkevoide. Kosmetiikan ei ole todettu aiheuttavan vaivaa, mutta ”vääränlaiset” tuotteet voivat toki pahentaa sitä. Ihon puhdistukseen kannattaa valita hieman puhdistusemulsiota tehokkaampi tuote, jota voi täydentää kasvovedellä ja ruusufinnin/couperosan/herkän ihon voiteella. Meikata saa, kunhan muistaa pestä meikit hyvin pois. Sopiva tuote löytyy vain kokeilemalla ja sarjoja kannattaa vaihdella, kunnes löytyy se vähiten ihoa ärsyttävä tuote.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla