Jalat ovat todella väsyneet työpäivän jälkeen ja aivan mahdottomat jos pitäisi jonnekin vielä illalla mennä: ei meinaa korkkarit mahtua jalkaan. Kesällä tilanne on vielä pahempi. Miten jalkoja voisi virkistää edes tilapäisesti?

Turvonnut ja painava olo jaloissa voi olla seurausta laskimoverenkierron häiriöistä, kun veri ei pääse kunnolla virtaamaan laskimoista takaisin sydämeen laskimoläppien löystymisestä johtuen.

Väsyneiden jalkojen ennaltaehkäisykeinoja:

-Kunnon tukisukat ehkäisevät jalkojen turvotusta ja jonkin verran suonikohjujen muodostumista (tosin tämä on myös perinnöllistä). Tukisukat kannattaa laittaa jalkaan ensimmäiseksi aamulla.

-Liikunnan, kuten kävelyn ja juoksun harrastaminen voimistaa jalkojen lihaksia ja parantaa niiden verenkiertoa. Liikunnan jälkeen jalat on hyvä venytellä vetreiksi.

-Istumatyö saattaa lisätä jalkojen turvotusta, varsinkin, jos istuu verenkiertoa häiritsevästi aina jalka toisen päällä.Työpäivän aikana on myös hyvä pitää jaloittelutaukoja.

-Liian tiukat vaatteet nivusalueella voivat myös häiritä jalkojen verenkiertoa.

-Jalkoja kannattaa nostaa silloin tällöin ylös. Vaikutus on tilapäinen, mutta piristää kummasti.

Pikavirkistystä väsyneille jaloille:

Jos olet seissyt tai istunut koko päivän ja iltarientoihin on aikaa, käväise kävely- tai juoksulenkillä. Matkan pituuden voi valita kunnon ja käytössä olevan ajan mukaan. Tärkeintä on, että verenkierto vilkastuu. Kotiin tullessa voi ottaa jaloille suihkun, jossa suihkutellaan vuorotellen lämpimällä ja niin viileällä vedellä kuin jalat sietävät. Suihkuttelu lopetetaan lämpimään veteen.

Vaihtoehto suihkulle on upottaa jalat virkistävään jalkakylpyyn. Jalkoja virkistävää kylpysuolaa löytyy esimerkiksi Emendolta (mm. luontaistuotekaupat ja kauppojen saunatuoteosastot) ja Schollilta, jolta löytyy kokonainen jalkoja virkistävä tuotesarja.

Virkistävää, hyväntuoksuista jalkasuihketta voi käyttää esimerkiksi aamun piristykseksi tai suihkauttaa ohuiden sukkahousujen läpi vaikka keskellä työpäivää. Kotimainen Herbina Fresh tuoksuu mintulta ja laventelilta. Jos jalat ovat kovin kuivat, voi niihin hieroa väsyneille jaloille tarkoitettua voidetta, esimerkkinä Frantsilan luontoäidin virkistävä jalkavoide. Parhaiten tuntuu tehoavan, jos saa jonkun hieromaan jalkoja!

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.