Jalat ovat todella väsyneet työpäivän jälkeen ja aivan mahdottomat jos pitäisi jonnekin vielä illalla mennä: ei meinaa korkkarit mahtua jalkaan. Kesällä tilanne on vielä pahempi. Miten jalkoja voisi virkistää edes tilapäisesti?

Turvonnut ja painava olo jaloissa voi olla seurausta laskimoverenkierron häiriöistä, kun veri ei pääse kunnolla virtaamaan laskimoista takaisin sydämeen laskimoläppien löystymisestä johtuen.

Väsyneiden jalkojen ennaltaehkäisykeinoja:

-Kunnon tukisukat ehkäisevät jalkojen turvotusta ja jonkin verran suonikohjujen muodostumista (tosin tämä on myös perinnöllistä). Tukisukat kannattaa laittaa jalkaan ensimmäiseksi aamulla.

-Liikunnan, kuten kävelyn ja juoksun harrastaminen voimistaa jalkojen lihaksia ja parantaa niiden verenkiertoa. Liikunnan jälkeen jalat on hyvä venytellä vetreiksi.

-Istumatyö saattaa lisätä jalkojen turvotusta, varsinkin, jos istuu verenkiertoa häiritsevästi aina jalka toisen päällä.Työpäivän aikana on myös hyvä pitää jaloittelutaukoja.

-Liian tiukat vaatteet nivusalueella voivat myös häiritä jalkojen verenkiertoa.

-Jalkoja kannattaa nostaa silloin tällöin ylös. Vaikutus on tilapäinen, mutta piristää kummasti.

Pikavirkistystä väsyneille jaloille:

Jos olet seissyt tai istunut koko päivän ja iltarientoihin on aikaa, käväise kävely- tai juoksulenkillä. Matkan pituuden voi valita kunnon ja käytössä olevan ajan mukaan. Tärkeintä on, että verenkierto vilkastuu. Kotiin tullessa voi ottaa jaloille suihkun, jossa suihkutellaan vuorotellen lämpimällä ja niin viileällä vedellä kuin jalat sietävät. Suihkuttelu lopetetaan lämpimään veteen.

Vaihtoehto suihkulle on upottaa jalat virkistävään jalkakylpyyn. Jalkoja virkistävää kylpysuolaa löytyy esimerkiksi Emendolta (mm. luontaistuotekaupat ja kauppojen saunatuoteosastot) ja Schollilta, jolta löytyy kokonainen jalkoja virkistävä tuotesarja.

Virkistävää, hyväntuoksuista jalkasuihketta voi käyttää esimerkiksi aamun piristykseksi tai suihkauttaa ohuiden sukkahousujen läpi vaikka keskellä työpäivää. Kotimainen Herbina Fresh tuoksuu mintulta ja laventelilta. Jos jalat ovat kovin kuivat, voi niihin hieroa väsyneille jaloille tarkoitettua voidetta, esimerkkinä Frantsilan luontoäidin virkistävä jalkavoide. Parhaiten tuntuu tehoavan, jos saa jonkun hieromaan jalkoja!

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.