Jalat ovat todella väsyneet työpäivän jälkeen ja aivan mahdottomat jos pitäisi jonnekin vielä illalla mennä: ei meinaa korkkarit mahtua jalkaan. Kesällä tilanne on vielä pahempi. Miten jalkoja voisi virkistää edes tilapäisesti?

Turvonnut ja painava olo jaloissa voi olla seurausta laskimoverenkierron häiriöistä, kun veri ei pääse kunnolla virtaamaan laskimoista takaisin sydämeen laskimoläppien löystymisestä johtuen.

Väsyneiden jalkojen ennaltaehkäisykeinoja:

-Kunnon tukisukat ehkäisevät jalkojen turvotusta ja jonkin verran suonikohjujen muodostumista (tosin tämä on myös perinnöllistä). Tukisukat kannattaa laittaa jalkaan ensimmäiseksi aamulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

-Liikunnan, kuten kävelyn ja juoksun harrastaminen voimistaa jalkojen lihaksia ja parantaa niiden verenkiertoa. Liikunnan jälkeen jalat on hyvä venytellä vetreiksi.

-Istumatyö saattaa lisätä jalkojen turvotusta, varsinkin, jos istuu verenkiertoa häiritsevästi aina jalka toisen päällä.Työpäivän aikana on myös hyvä pitää jaloittelutaukoja.

-Liian tiukat vaatteet nivusalueella voivat myös häiritä jalkojen verenkiertoa.

-Jalkoja kannattaa nostaa silloin tällöin ylös. Vaikutus on tilapäinen, mutta piristää kummasti.

Pikavirkistystä väsyneille jaloille:

Jos olet seissyt tai istunut koko päivän ja iltarientoihin on aikaa, käväise kävely- tai juoksulenkillä. Matkan pituuden voi valita kunnon ja käytössä olevan ajan mukaan. Tärkeintä on, että verenkierto vilkastuu. Kotiin tullessa voi ottaa jaloille suihkun, jossa suihkutellaan vuorotellen lämpimällä ja niin viileällä vedellä kuin jalat sietävät. Suihkuttelu lopetetaan lämpimään veteen.

Vaihtoehto suihkulle on upottaa jalat virkistävään jalkakylpyyn. Jalkoja virkistävää kylpysuolaa löytyy esimerkiksi Emendolta (mm. luontaistuotekaupat ja kauppojen saunatuoteosastot) ja Schollilta, jolta löytyy kokonainen jalkoja virkistävä tuotesarja.

Virkistävää, hyväntuoksuista jalkasuihketta voi käyttää esimerkiksi aamun piristykseksi tai suihkauttaa ohuiden sukkahousujen läpi vaikka keskellä työpäivää. Kotimainen Herbina Fresh tuoksuu mintulta ja laventelilta. Jos jalat ovat kovin kuivat, voi niihin hieroa väsyneille jaloille tarkoitettua voidetta, esimerkkinä Frantsilan luontoäidin virkistävä jalkavoide. Parhaiten tuntuu tehoavan, jos saa jonkun hieromaan jalkoja!

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla