Jos maksakokeissa on normaalia korkeampia arvoja, S-ALAT 74 IU/l, S-ASAT 46 IU/l, S-GT  129 IU/l, riittääkö huomattava alkoholinkäytön vähentäminen vai pitääkö pitää täyspaussi. Jos täyspaussi, niin kuinka pitkä?

Kysyjän mainitsemia kokeita käytetään yleisesti esimerkiksi terveystarkastuksissa seulomaan maksan poikkeavuuksia. Alkoholin jatkuva käyttö on melko tavallinen syy poikkeaviin arvoihin. Tämän asteiset ALAT- ja ASAT-arvojen nousut normalisoituvat yleensä parissa viikossa, jos alkoholia ei lainkaan käytetä. S-GT palautuu normaaliksi hitaammin. Se nousee usein kroonisessa alkoholinkäytössä ja sitä pidetäänkin juuri alkoholin käyttöä kuvaavana testinä. On kuitenkin muitakin syitä, esimerkiksi jotkut lääkkeet, joiden käyttö voi nostaa S-GT arvoa.

ALAT- ja ASAT-arvoja nostavat monet muutkin tekijät. Viruksen aiheuttama krooninen maksatulehdus, sappitietukos ja sydämen vajaatoiminta ovat tunnettuja syitä. Alkoholin lisäksi muut maksaa vaurioittavat aineet, kuten jotkin luontaistuotteet, lääkkeet ja anaboliset steroidit, voivat myös olla syynä kohonneisiin lukemiin ja jopa maksavaurioon. Lihavuus ja diabetes ovat yleisiä syitä lievien nousujen takana – mutta nekin voivat johtaa maksavaurioon.
Kun arvot ovat koholla, on järkevää panna täysi toppi alkoholin käyttöön, jotta päästään selville, tarvitaanko lisätutkimuksia mahdollisen muun maksasairauden selvittämiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koholle jääneiden arvojen takia tehdään lisää laboratoriotutkimuksia ja ylävatsan kaikututkimus. Jos niissä ei paljastu tarkkaa diagnoosia, otetaan maksasta koepala patologin tutkittavaksi. Suoliston tähystyksiäkin voidaan tarvita. Jotta ei turhaan joutuisi tällaiseen melko raskaaseen tutkimusmyllyyn, on viisainta pitää tuo täyspaussi alkoholin käytössä ja käydä sovitusti kontrollikokeissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla