Ongelmani ovat suupielet, joista joko jompikumpi tai molemmat ovat halki ja kipeät. Muutoin huuleni eivät ole kuivat tai halkeilleet. Ihoni on rasvainen – huolimatta siitä, että olen jo 60-vuotias. Olen hoitanut suupieliä Bepanthen-voiteella, ja kun saan toisen paranemaan, toinen jo tuntuu taas halkeavan. Syön melko paljon hedelmiä, marjoja ja muuta hapanta. Voisiko sillä olla tekemistä asian kanssa? En käytä huulipunaa. Vaiva on pieni, mutta kiusallinen, ja olisin hyvistä neuvoista tosi kiitollinen.

Halkeilevat suupielet ovat etenkin iän myötä yleistyvä vaiva. Useimmiten syynä on se, että vähitellen purenta madaltuu ja suupieleen tulee pieni poimu, joka pysyy syljestä kosteana. Tällainen kostea alusta on bakteereille ja hiivasienille otollinen kasvupaikka. Pieneliöt ovat tavallisia iholla viihtyviä bakteereita, kuten stafyfylokokkeja tai sitten candida-hiivasieniä. Jatkuva pieni tulehdus taas pitää ihon rikkonaisena, ja suupielessä pysyttelee sitkeästi kipeä haavauma. Suupielten rikkoutumista voi myös edesauttaa diabetes tai ylipaino.

Kyseessä ei ole ravitsemushäiriö, vaikka tällaista usein kuulee sanottavan, ehkäpä muistellen C-vitamiinin puutteesta syntyvää keripukkia, joka aikaisemmin vaivasi Suomessakin pimeänä vuodenaikana, kun tuoreita kasviksia ja hedelmiä ei ollut saatavilla. Keripukkiin kuului myös ihon ja limakalvojen rikkoutumista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun suupielten haavaumat eivät myöskään johdu B-vitamiinin puutteesta, ei Bepanthen-voiteesta ole hoidossa hyötyä. Sangen rasvaisena se saattaa jopa pahentaa tilannetta, kun tulehdusalue ei pääse ilmastoitumaan, vaan muhii rasvan alla. Tehokkaampi hoito on suupielten pesu vedellä ja saippualla pari kolme kertaa päivässä ja pesun jälkeen kuivaaminen. Haavaumiin voi sivellä hydrokortisonivoidetta, jossa on lisäksi bakteerien ja hiivan kasvua sisältävää ainetta, esimerkiksi Sibicort tai Daktacort. Jos käytössä on hammasproteesit, on syytä tutkia niiden kunto ja mahdollinen purennan kohotustarve.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Osmo Saarelma
yleislääketieteen eriokoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Hei,

minulla oli tismalleen sama vaiva n. 20 vuotta sitten. Lopulta tajusin, että aina kun söin raakaa tomaattia, suupielet aukesivat ja kesti viikkoja, ennen kuin parenivat. Jos söin siinä välissä tomaattia, niin eivät parantuneet. Niinpä en ole enää voinut tomaattia raakana juuri syödä ja suupielet ovat pysyneet täysin kunnossa.

Sittemmin sormenpääni ovat alkaneet aukeamaan tai kuoriutumaan joka kerta, kun kuorin raakoja perunoita...tomaatti ja peruna taitavat olla jotain sukua keskenään?

  • ylös 65
  • alas 59

Itselläni oli n. 15 vuotta sitten jatkuvasti sama ongelma. Suupielet aina auki, sain jos jotakin lääkettä tai salvaa eikä auttanut. Kunnes itse aloin päätellä tiettyjen sattumien kautta, että syynä on hammastahna. Eli kaikki vihreät hammastahnat / mintun makuiset olivat syypää. Sen koommin en olen em. tahnoja käyttänyt ja suupielet on pysyneet täysin ehjinä.

  • ylös 64
  • alas 46
Sisältö jatkuu mainoksen alla