Ongelmani ovat suupielet, joista joko jompikumpi tai molemmat ovat halki ja kipeät. Muutoin huuleni eivät ole kuivat tai halkeilleet. Ihoni on rasvainen – huolimatta siitä, että olen jo 60-vuotias. Olen hoitanut suupieliä Bepanthen-voiteella, ja kun saan toisen paranemaan, toinen jo tuntuu taas halkeavan. Syön melko paljon hedelmiä, marjoja ja muuta hapanta. Voisiko sillä olla tekemistä asian kanssa? En käytä huulipunaa. Vaiva on pieni, mutta kiusallinen, ja olisin hyvistä neuvoista tosi kiitollinen.

Halkeilevat suupielet ovat etenkin iän myötä yleistyvä vaiva. Useimmiten syynä on se, että vähitellen purenta madaltuu ja suupieleen tulee pieni poimu, joka pysyy syljestä kosteana. Tällainen kostea alusta on bakteereille ja hiivasienille otollinen kasvupaikka. Pieneliöt ovat tavallisia iholla viihtyviä bakteereita, kuten stafyfylokokkeja tai sitten candida-hiivasieniä. Jatkuva pieni tulehdus taas pitää ihon rikkonaisena, ja suupielessä pysyttelee sitkeästi kipeä haavauma. Suupielten rikkoutumista voi myös edesauttaa diabetes tai ylipaino.

Kyseessä ei ole ravitsemushäiriö, vaikka tällaista usein kuulee sanottavan, ehkäpä muistellen C-vitamiinin puutteesta syntyvää keripukkia, joka aikaisemmin vaivasi Suomessakin pimeänä vuodenaikana, kun tuoreita kasviksia ja hedelmiä ei ollut saatavilla. Keripukkiin kuului myös ihon ja limakalvojen rikkoutumista.

Kun suupielten haavaumat eivät myöskään johdu B-vitamiinin puutteesta, ei Bepanthen-voiteesta ole hoidossa hyötyä. Sangen rasvaisena se saattaa jopa pahentaa tilannetta, kun tulehdusalue ei pääse ilmastoitumaan, vaan muhii rasvan alla. Tehokkaampi hoito on suupielten pesu vedellä ja saippualla pari kolme kertaa päivässä ja pesun jälkeen kuivaaminen. Haavaumiin voi sivellä hydrokortisonivoidetta, jossa on lisäksi bakteerien ja hiivan kasvua sisältävää ainetta, esimerkiksi Sibicort tai Daktacort. Jos käytössä on hammasproteesit, on syytä tutkia niiden kunto ja mahdollinen purennan kohotustarve.Osmo Saarelma
yleislääketieteen eriokoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Apua halkeileviin suupieliin?

Hei, minulla oli tismalleen sama vaiva n. 20 vuotta sitten. Lopulta tajusin, että aina kun söin raakaa tomaattia, suupielet aukesivat ja kesti viikkoja, ennen kuin parenivat. Jos söin siinä välissä tomaattia, niin eivät parantuneet. Niinpä en ole enää voinut tomaattia raakana juuri syödä ja suupielet ovat pysyneet täysin kunnossa. Sittemmin sormenpääni ovat alkaneet aukeamaan tai kuoriutumaan joka kerta, kun kuorin raakoja perunoita...tomaatti ja peruna taitavat olla jotain sukua keskenään?
Lue kommentti
Vierailija

Apua halkeileviin suupieliin?

Itselläni oli n. 15 vuotta sitten jatkuvasti sama ongelma. Suupielet aina auki, sain jos jotakin lääkettä tai salvaa eikä auttanut. Kunnes itse aloin päätellä tiettyjen sattumien kautta, että syynä on hammastahna. Eli kaikki vihreät hammastahnat / mintun makuiset olivat syypää. Sen koommin en olen em. tahnoja käyttänyt ja suupielet on pysyneet täysin ehjinä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.