Olen reilu kolmekymppinen terve nainen. Pulmanani on decolté-alueen – rinnan ja kaulan – läiskittäinen punoitus. Se nousee hetkessä ja saattaa kestää muutaman tunnin. Punoitus on niin voimakas, että muut usein kiinnittävät siihen huomiota. Punoitus liittyy sosiaalisiin tilanteisiin, vaikka olen sosiaalinen luonne enkä jännitä muita ihmisiä. Sen sijaan punoituskohtauksia olen alkanut jännittää.

Ilmiö on sukua paljon yleisemmälle punastumiselle, kasvojen alueen punoitukselle, joka liittyy häpeäntunteeseen tai jännitykseen. Punoitus johtuu ihon verisuonten äkillisestä laajenemisesta.

Verisuonten seinämissä on pikkuruisia lihassoluja, jotka pystyvät laajentamaan ja supistamaan suonta. Lihassoluja säätelee tahdosta riippumaton autonominen hermosto, joka voi aktivoitua monista syistä. Kylmässä ihon verisuonet supistuvat ja lämpimässä laajentuvat, siten elimistö säästää tai haihduttaa lämpöä. Autonominen hermosto voi reagoida myös psyykkisille seikoille, kuten punastumisessa on asian laita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

En löytänyt oppikirjoista mitään selitystä sille, miksi joillakin ihmisillä nimenomaan rinnan yläosan ja kaulan ihoverisuonet reagoivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Punastuminen liittyy usein sosiaalisten tilanteiden pelkoon, johon liittyy monia muitakin ilmiöitä, kuten hikoilua, sydämentykytystä ja ”perhosia mahassa”. Kysyjän kohdalla tällaisesta ei ilmeisesti ole kyse, sillä hän kertoo olevansa sosiaalinen luonne eikä kerro muista oireista. Lienee mahdollista, että tässä on syntynyt eräänlainen noidankehä. Punoituksen pelko lisää punoitusta, mikä lisää punoituksen pelkoa.

Vaikeissa tapauksissa sosiaalisten tilanteiden pelkoa hoidetaan psykoterapialla tai psyykenlääkkeillä. Tässä ei minusta ole sellaisia piirteitä, että tarvittaisiin näin järeää hoitoa. Sen sijaan voisi kokeilla propranololi-nimistä beetasalpaajalääkettä. Se ei ole psyykenlääke lainkaan vaan vaikuttaa autonomisten hermojen toimintaan siten, että punoitusoireet voivat lievittyä. Lääkkeen hyvä puoli on, että haittavaikutukset ovat vähäiset ja pitkässäkään käytössä riippuvuutta ei synny. Lääkkeeseen tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vanhempi mies

Voiko väärin toimiva CPAP-laite aiheuttaa vastaavaa kaulan ja rinnan punoitusta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla